Låser mobiltelefoner op: Politiet tvinger fingeraftryk ud af mistænkte

Både i USA og Skandinavien er mobiltelefoner låst med et fingeraftryk ikke sikre - domstole kan nemlig tvinge dig til at sætte fingeren på din telefon for at åbne den

Få en forklaring på sagen om kryptering her.

Flere sager fra USA og Skandinavien sætter nu nye standarder for, hvor langt myndighederne kan gå i deres jagt på private data.

I USA har en dommer tvunget en mistænkt kvinde, Paytsar Bkhchadzhyan, til at låse sin iPhone op blot 45 minutter efter, at FBI havde anholdt hende.

Med kendelsen kunne FBI tvinge hendes finger ned på telefonen, der var låst med et fingeraftryk. Også i Norge er der i en tilsvarende sag sket tvang, selv om den mistænkte nægtede at hjælpe myndighederne.

Politiet vil gerne have adgang til mandens harddiske, men han har krypteret dem. (Foto: Clemens Bilan/AP) Teknologi Dommer: Åbn din computer - ellers kommer du aldrig ud

Derfor skal telefonen åbnes hurtigt

Når dommeren i USA handlede så hurtigt, skyldes det en sikkerhedsfunktion, der ligger i iPhone.

Hvis man forsøger at åbne telefonen efter 48 timer uden aktivitet - eller hvis den har været slukket - skal man bruge den pinkode, som brugeren har valgt.

Også fingeraftryk på Android-telefoner risikerer at blive værdiløse, hvis det er lang tid siden, at telefonen har været brugt. Eller hvis den er slukket eller løbet tør for strøm.

Mistænkte inkriminerer sig selv
Politiet i de forskellige lande sammenligner kendelserne med, at man får en dommerkendelse til at bryde ind i et hus - gerne med en nøgle - hvis der er mistanke om kriminelle aktiviteter.

I dag gemmer mange nemlig de ting, som politiet er interesseret i, på en telefon og ikke fysisk i deres skuffer.

Men i USA er der nu voldsom debat om sagen, da domstolene i praksis tvinger mistænkte til at inkriminere sig selv, hvilket de normalt har lov til at lade være med at gøre.

De nyeste telefoner og tablets fra fx Apple og Samsung har indbygget en fingeraftrykslæser. (Foto: Alex Heinl/AP) Mobil Låser du din telefon med et fingeraftryk: Så har alle adgang


Se her hvor nemt vi fik adgang til en låst iPhone alene ved at lave en Twitter-søgning med stemmetjenesten Siri. Fejlen i softwaren er blevet rettet, efter indslaget blev optaget. (Video: Ekstra Bladet TV)