Flere sager fra USA og Skandinavien sætter nu nye standarder for, hvor langt myndighederne kan gå i deres jagt på private data.
I USA har en dommer tvunget en mistænkt kvinde, Paytsar Bkhchadzhyan, til at låse sin iPhone op blot 45 minutter efter, at FBI havde anholdt hende.
Med kendelsen kunne FBI tvinge hendes finger ned på telefonen, der var låst med et fingeraftryk. Også i Norge er der i en tilsvarende sag sket tvang, selv om den mistænkte nægtede at hjælpe myndighederne.
Dommer: Åbn din computer - ellers kommer du aldrig ud
Mistænkte inkriminerer sig selv
Politiet i de forskellige lande sammenligner kendelserne med, at man får en dommerkendelse til at bryde ind i et hus - gerne med en nøgle - hvis der er mistanke om kriminelle aktiviteter.
I dag gemmer mange nemlig de ting, som politiet er interesseret i, på en telefon og ikke fysisk i deres skuffer.
Men i USA er der nu voldsom debat om sagen, da domstolene i praksis tvinger mistænkte til at inkriminere sig selv, hvilket de normalt har lov til at lade være med at gøre.
Låser du din telefon med et fingeraftryk: Så har alle adgang
Se her hvor nemt vi fik adgang til en låst iPhone alene ved at lave en Twitter-søgning med stemmetjenesten Siri. Fejlen i softwaren er blevet rettet, efter indslaget blev optaget. (Video: Ekstra Bladet TV)