Mærkelig tegn på din mobil: Hvad betyder 3G, H+, 4G og LTE?

Har du undret dig over forskellen på E, 3G, H+ og LTE på din telefon? Læs hvad betegnelserne dækker over

Mobiltelefoner har mange mærkelige tegn i toppen af displayet - de viser blandt andet, hvor hurtigt datanetværket er. (Foto: Teleselskabet 3)
Mobiltelefoner har mange mærkelige tegn i toppen af displayet - de viser blandt andet, hvor hurtigt datanetværket er. (Foto: Teleselskabet 3)

Mobilbranchen er fyldt med forkortelser.

De fleste vil nok sige, alt for mange forkortelser. Vi kender dem alle – E, 3G, H og LTE, men ved du, hvad tegnet i øverste linje på på din smartphone dækker over?

Udover iPhone 5C eller nyere (billedet) kan også Android-telefoner snart bruges til Wi-Fi-opkald, når der åbnes op for det. Mobil Klar i Danmark: Brug Wi-Fi til opkald på din mobiltelefon

Hver generation - sit mærke
De forskellige betegnelser på smartphonen viser, hvilken netværksteknologi din smartphone benytter til at kommunikere med mobilnetværket, skriver MereMobil.dk.

Kort sagt dækker betegnelsen over, hvor hurtigt din smartphone kan overføre data via mobilnetværket.

LÆS OGSÅ: Nu åbner Google for podcast

De forskellige netværksteknologier er kort fortalt inddelt i forskellige generationer.

I dag benytter vi netværksteknologier fra anden, tredje og fjerde generation – populært kaldet 2G, 3G og 4G, og denne artikel afdækker forkortelserne, som benyttes i disse generationer.

I teorien kan der hentes op til 450 Mbit/s ned, når mobilnettet i Danmark - og de nyere telefoner - er opdateret til det. (Foto: Teleselskabet 3) Mobil I år sker det: Dine mobile samtaler bliver smartere

Fjerde generation – 4G
4G, 4G LTE eller LTE dækker over fjerde generations mobilnetværk. LTE er forkortelsen for Long Term Evolution.

Som standard leverede første generation af 4G LTE omkring 100 Mbit/s i downloadhastighed og 50 Mbit/s i uploadhastighed. I en lidt nyere udgave steg downloadhastigheden til 150 Mbit/s. På en smartphone benyttes ofte betegnelsen 4G, 4G LTE eller blot LTE. På MereMobil.dk benytter vi tit '4G LTE'.

LÆS OGSÅ: Fotoduel mellem HTC 10 og Samsung Galaxy S7

4G+ eller 4G LTE+ er en nyere udgave af 4G LTE, hvor man blandt andet kombinerer flere frekvensbånd til at opnå højere downloadhastigheder på 300, 450 Mbit/s eller højere. Teknologien kaldes også LTE Advanced for at understrege, at det er en videreudvikling af det oprindelige LTE.

LTE Advanced benyttes også i forbindelse med Carrier Aggregation. Altså sammenligning af flere frekvensbånd, så man får højere hastigheder på smartphonen.

På telefonen er det blot et lille telefonrør med et Wi-Fi-logo, der viser, at telefonen foretager alle opkald via Wi-Fi-nettet. (Foto: Heine Jørgensen) Teknologi 2016: Sådan vil teleselskaberne give dig bedre mobildækning

Tredje generation – 3G
99 eller WCDMA dækker over den oprindelige 3G standard med navnet Wideband Code Division Multiple Access. R99 var den oprindelige første udgave af 3G, men det er 3G eller WCDMA betegnelsen der oftest benyttes. I den oprindelige udgave kunne 3G-nettet kun overføre data med 384 Kbit/s i download og op til 128 Kbit/s i upload.

I de senere generationer af tredje generations teknologien skiftede betegnelsen til 3G+, H+ 3.5G, HSPA, HSPA+ eller Turbo 3G – kært barn har rigtig mange navne.

LÆS OGSÅ: Første onsdag i maj hyler Mobilvarsling med

Se dækker alle over High Speed Downlink Packet Access (HSPA). Betegnelsen HSPA dækker over en række 3G-teknologier, som har en download hastighed på over 14 Mbit/s.

Der findes forskellige versioner af HSPA, og downloadhastigheden kan f.eks. være op til (teoretiske) 14, 21 eller 42 Mbit/s. Faktisk kan hastigheden komme helt op på 84 Mbit/s, men ingen danske netværk understøtter så høje hastigheder.

Samsung Galaxy S6 Plus er indtil videre eneste telefon, der kan understøtte det nye superhurtige net. Men flere modeller vil snart følge efter, forventer TDC. (Foto: PR) Mobil Først i Europa: Nu bliver TDC's net i Danmark det hurtigste

Anden generation – 2G
EDGE eller E-GPRS forkortes ofte med et simpelt E. De officielle navne er Enhanced Data Rates for GSM Evolution eller Enhanced General Packet Radio Service, som er en videreudvikling af GPRS.  Betegnelsen dækker over en række forskellige datamuligheder og overførselshastigheden er oftest mellem 40-200 Kbit/s.

GPRS bliver ofte forkortet med et G. General Packet Radio Service er den langsommeste dataoverførsel, som i dag benyttes på 2G, og overførselshastigheden er oftest mellem 20-50 Kbit/s.

Teknologi Strejker dit internet: Sådan får du fart på det igen

28 kommentarer
Vis kommentarer