Mere overvågning på mobilen: Så meget gemmer 3 om dig

TDC blev sidste år afsløret i massiv overvågning af deres mobilkunder - men selskabet er ikke alene

Danske teleselskaber er flittige med at samle data sammen om deres kunder. PR-foto
Danske teleselskaber er flittige med at samle data sammen om deres kunder. PR-foto

Hvorfor gemmer danske teleselskaber i månedsvis data om, hvor deres mobilkunder hele tiden befinder sig?

Fordi det gør det nemmere at servicere kunderne, når mobilnetværket bryder ned? Eller så selskaberne velvilligt kan hjælpe myndighederne, når organiserede cykeltyve - og dem, der er værre - skal fanges?

Hvis man har en solid sølvpapirshat på hovedet, tror man helt sikkert det sidste: teleselskaberne er i ond tro. Men uanset svaret er det et faktum, at din mobiltelefon er et effektivt overvågningsapparat.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Sådan foregår overvågningen

Teleselskaberne informerer ikke deres kunder åbent om, hvordan overvågningen præcist foregår. Men det fremgår af abonnementsbetingelserne, at der sker en indsamling, som man også kan få indsigt i.

Det er dog sikkert, at der med nogle minutters mellemrum logges data hos selskaberne om, hvilke telemaster din telefon er i kontakt med - der logges oftere, hvis du bruger telefonen, end hvis den 'bare er tændt'. I nogle tilfælde gemmes data i op til et år.

Da telemasterne står ganske tæt i Danmark, kan man ret præcist vise, hvor du har været og hvor længe. Man kan også knyttet data fra andre mobiltelefoner sammen med dine data og finde ud af, hvem der har været tæt på dig på et givet tidspunkt.

Ifølge teleselskaberne bruger de data om dig til service, drift og deres betalingssystemer.

Teleselskaberne er også ifølge loven forpligtet til at samle data sammen, når du fører en samtale eller sender en besked. Data kan efterfølgende deles med politiet og andre myndigheder, hvis de lovligt har ret til at se dem.

Teleselskaberne samler imidlertid langt flere data sammen om blandt andet dit netforbrug, end de er forpligtet til.

Vild overvågning på mobilen: Så meget gemmer YouSee om dit liv

Slettes efter 60 dage
Allerede i november sidste år blev det afsløret, hvordan TDC (Yousee) følger mobilkundernes færden ganske tæt.

Typisk gemmer teleselskabet via mobilen GPS-data om kunderne  50-100 gange i døgnet. Og i dag kan Zetland afsløre, at også Teleselskabet 3 er med på overvågningsvognen.

Journalisten hos Zetland har bedt om aktindsigt i de data, som hans teleselskab Plenti har liggende om ham. Plenti kører på 3’s netværk,og data er derfor udleveret fra 3.

Ikke overraskende viser dokumenterne, at 3 har meget præcise GPS-data, som viser, hvor han har været på et bestemt tidspunkt.

Ifølge 3 er det 'driftsmæssige hensyn', der gør, at selskabet samler data ind og først sletter dem efter 60 dage. Uden indsamling og arkivering af data, er det ifølge 3 og andre teleselskaber ikke muligt at drive telenetværkene ordentligt.

Problemet er bare, at data også samles sammen, når telefonen er tændt, men ikke bruges til at foretage opkald, sende beskeder eller gå på nettet.

Et andet aspekt af historien er imidlertid, at du har givet teleselskaberne lov til at overvåge dig, fremgår det af blandt andet 3's abonnementsbetingelser:

Artiklen fortsætter længere nede...

Dokumentation: Det står i 3's betingelser

Vi vil løbende have brug for at behandle oplysninger om dig og om, hvordan du benytter tjenesterne:

a. Til administration af dit abonnement, herunder indhentning af kreditoplysninger, dannelse samt vedligeholdelse af abonnements- og regningsinformationer og registrering af om du modtager og åbner de mails, vi sender dig, sidstnævnte med henblik på løbende opfølgning på om e-mail adressen er aktiv og som dokumentation for, at du modtager og åbner vores mails.

b. Til at levere en tjeneste, der kræver behandling af trafik- eller lokaliseringsdata ud over, hvad der er nødvendigt for overføring af kommunikation eller debitering heraf. Trafikdata gemmer vi så længe, det er nødvendigt i relation til debitering af de tjenester, som til enhver tid er omfattet af dit 3-abonnement. I henhold til lovgivningen må vi maksimalt gemme disse oplysninger i 5 år.

c. Til at administrere og fejlsøge de tjenester, du anvender.

d. For at kunne opfylde lovgivningen og for at forhindre ulovlig anvendelse eller anvendelse, som på anden vis strider mod aftalen.

e. For at fastslå, hvor du befinder dig, hvis politi eller redningstjeneste behøver denne information.

f. For at videregive oplysninger til nummeroplysningen, herunder til publicering på internettet, medmindre du har valgt en af hemmeligholdelsestjenesterne.

g. For at kunne markedsføre produkter, tjenester, abonnementspakker og andre ydelser, som udbydes af os eller vores samarbejdspartnere via vores netværk og systemer. Dette er baseret på dine forbrugsmønstre.

Du har ret til at få indsigt i de oplysninger, som 3 behandler om dig med visse lovmæssige begrænsninger. Du har endvidere ret til at gøre indsigelse mod indsamlingen og mod den videre behandling af dine personlige oplysninger. Du har herudover også ret til at få rettet dine personlige oplysninger, hvis der er behov herfor.

Teleselskaber om overvågning: Gør bare hvad vi bliver bedt om

EU-Domstol: Masseovervågning er forbudt
En løsning kan dog være på vej.

Som Ekstra Bladet skrev tidligere på måneden, har EU-Domstolen netop fastslået, at det er ulovligt at samle så detaljerede data sammen om borgerne.

Det sker i en dom, hvor regeringerne i Storbritannien og Sverige ulovligt har bedt landenes teleselskaber indsamle data om samtlige kunders færden og mobilbrug.

Dommen dækker dog alene situationer, hvor selskaberne tvinges til at samle data sammen af myndighederne.

Spørgsmålet er derfor: hvor mange data kan et teleselskab tillade sig at samle sammen for at 'service' kunderne og holde deres netværk i drift? Svaret lige nu: Næsten alt.


Netaktivisten Christian Panton har i årevis kritiseret overvågningen.

Domstol i klar dom: Dansk masseovervågning er ulovlig

 

Tip om Tech? Mail til tech@eb.dk