Nu indrømmer Apple: Vi ødelægger din iPhone med vilje

Sag om den fatale 'fejl 53' på iPhones har nu ramt internationale medier - og det får endelig Apple til at reagere

Nu indrømmer Apple: Vi ødelægger din iPhone med vilje

De ligner hinanden - men den ene knap sad oprindeligt i iPhonen og skal tilbage igen, hvis man vil holde telefonen 'i live'. (Video: Jakob Jørgensen)

TIP OS: Kender du mere til sagen eller lignende forhold? Send os en mail eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Efter flere måneders tavshed erkender Apple nu, at det er helt bevidst, at kundernes telefoner ødelægges af den såkaldte fejl 53.

Det sker, efter engelske Guardian har taget sagen op. Her fortæller flere kunder, hvordan deres reparerede telefoner pludselig ikke virker mere.

Deres 'brøde' er, at de har ladet andre end Apple reparere telefonen. En funktion, som Apple i hemmelighed har bygget ind i nyere iPhones, sletter herefter telefonen.

Sådan slås din iPhone ihjel

Apple har indbygget en særlig funktion i sin software, som kan tjekke, om fx en iPhone indeholder de samme dele, der blev sat i fra fabrikken

Hvis en del er skiftet ud, kan Apples software lukke telefonen ned. Det sker lige nu i iPhone 5S, 6 og snart 6S, når den såkaldte touch-ID knap erstattes af en anden. Selv hvis du har slået touch-ID-funktionen fra i telefonen, lukkes telefonen med en ’fejl 53’, når den opdateres til nyeste styresystem

Når telefonen først er ramt af fejlen, skal man sætte den oprindelige knap tilbage. Kan du ikke det, er eneste mulighed at bytte den spærrede telefon hos Apple. Pris: op til 3.000 kroner

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er systemet ikke begrænset til knappen, men findes allerede i andre dele af nyere iPhones og iPads: skærmen, batteriet og kameraer er nogle af de dele, Apple kan kontrollere

Det er uvist, hvornår Apple aktiverer systemet til andre dele end knappen. Apple ønsker ikke at udtale sig om sagen

Apple: Vi beskytter telefonen
Ekstra Bladet kunne allerede i oktober sidste år afsløre, hvordan funktionen har ramt danske kunder. Men Apple afviste dengang at forholde sig til sagen.

I en udtalelse til Guardian erkender Apple i dag, at historien er helt korrekt. Og at det hele sker - ifølge Apple - alene for at beskytte sikkerhedsfunktionen touch ID i fx iPhone 6 og 6S:

'Hvis en iPhone bliver repareret af en uautoriseret forretning - og der røres ved skærmen eller andre dele, som har kontakt til touch ID - kan telefonen ikke blive genaktiveret'.

'Hvis kunder oplever fejl 53 og ikke kan løse det selv, må de kontakte Apples support.'

iPhone-chok: Uskyldig reparation kan dræbe din mobil

Dyrt af få Apples hjælp
Men den support, der venter kunderne i Danmark og andre steder i verden, er et krav om, at du skal købe en erstatningstelefon til flere tusinde kroner.

Samtidig kritiseres Apple for at give en 'service', som kunderne ikke kan fravælge eller har fået besked om.

Du har gjort dem møgrige: Så mange penge har Apple i banken nu

Det sker, selv når kunden har slået touch ID-sikkerheden fra, inden telefonen repareres:

- Hvordan kan et firma med vilje ødelægge deres produkter og ikke advare kunderne om det, spørger krigsjournalisten Antonio Olmos i Guardian.

Apples system ødelagde hans iPhone, da han under en reportagerejse fik den ordnet hos en lokal reparatør:

- Men uden for de store byer og i ikke-vestlige lande er den eneste mulighed jo at bruge firmaer, der ikke er autoriseret af Apple, mener han.

TV: Pludselig var Mortens iPhone stendød

Tusinder kan være ramt
Antallet af brugere, der er ramt, kan ifølge internationale techmedier være meget højt:

- Vi har haft flere end 183.000 besøg på vores hjemmeside om fejl 53, fortæller IT-ekspert Kyle Wiens fra iFixit.com til Guardian.

- Det er et kæmpe problem.

Apple nægter at give kundeservice: Nu er de dømt til at hjælpe

TIP OS: Kender du mere til sagen eller lignende forhold? Send os en mail eller sms/mms til 1224 (alm. takst)