Pas på farlige wifi-forbindelser

Lær at beskytte dig, når du logger på offentlige wifi-forbindelser

Vær forsigtig med fortrolige oplysninger når du er på offentlige wifi-forbindelser (Foto: Flickr/Maurizio Pesce)
Vær forsigtig med fortrolige oplysninger når du er på offentlige wifi-forbindelser (Foto: Flickr/Maurizio Pesce)

Der er wifi-forbindelser overalt, som du kan koble dig på med din smartphone eller laptop, og vi bruger det alle sammen. I lufthavnen, på restauranten og på caféen. Men hvor mange af os er egentlig klar over alle de farer og risici, der er forbundet med at surfe rundt på nettet med sådan en wifi-forbindelse?

Tinder fik følelsesmæssigt nedbrud på Twitter  

Det er nemlig meget let for andre at få fat i information, billeder og filer, du har på din computer.

Informationer er frit tilgængelige
David Maimon, der er Professor på Department of Criminology and Criminal Justice på Universitetet i Maryland, er midt i et studie om, hvordan vi bruger offentlige wifi-forbindelser og har indsamlet data på, hvor nemt det er at skaffe passwords, brugernavne og alt muligt andet.

Briterne på vej med elektriske veje

- Det største problem med offentlige wifi-forbindelser er, at alt den informationsudveksling, som sker mellem din computer og den computer, du får internetforbindelse fra, er tilgængelig for alle i det netværk, du er en del af, siger David Maimon.

Du behøver altså ikke at være en professionel hacker eller have særlige programmeringsevner for at udnytte denne adgang til alle andres informationer. Det er relativt enkelt at opsamle og analysere al trafikken i et netværk og hive den information ud af dette, som man kan bruge.

Hjælp dig selv
For det første skal du lade være med at dele informationer, der er særligt følsomme, når du er på wifi på offentlige steder.

- Når du er på et offentligt netværk, skal du ikke logge på din netbank og andre steder, hvor du har følsomme detaljer. Selv Facebook og e-mail. Hvis det er informationer, du i udgangspunktet ikke vil vise andre, så lad være med at sende dem, når du er på et offentligt netværk, siger Professor Maimon.

For det andet skal du være sikker på, at du forbinder dig til det rigtige netværk. David Maimon oplevelse er, at de fleste opretter en forbindelse til et netværk, selvom de ikke ved hvem, der ejer det eller står bag det.

Lad ikke Windows 10 snage i dit privatliv  

- Hvis du ikke ved, hvem der har netværketsforbindelsen, så skal du nok ikke bruge det. Der er risiko for, at det er kriminelle, der står bag, siger David Maimon.

Endelig skal du slå funktionen på din smartphone, der automatisk kobler dig på wifi, fra. Ifølge David Maimon er der kriminelle, der opsætter netværk på travle steder, så de kan trække informationer ud af din smartphone eller computer.

Der er god grund til at være påpasselig med de gratis wifi-forbindelser, der findes rundt omkring. Så hold dig til at surfe lidt rundt på nettet, se Netflix eller lignende harmløse ting, når du ikke er på dit eget internet, er Davis Maimons råd.