Sådan undgår du teknisk kaos i hjemmeskolen

GUIDE: Onlineundervisning stiller krav til lyden, netforbindelsen og de fysiske rammer. Læs her hvordan du optimerer teknikken på hjemmeskolen

Undgå larm omkring computeren og sæt mikrofonen på 'mute' når det ikke er din tur til at tale (Foto: MereMobil.dk)
Undgå larm omkring computeren og sæt mikrofonen på 'mute' når det ikke er din tur til at tale (Foto: MereMobil.dk)
Følg Teknologi

I dag begyndte hjemmeskolen for alle danske folkeskoleelever, hvilket for nogle forældre og elever kan være et frustrerende teknisk bøvl.

Her får du de bedste råd til at undgå et teknisk kaos i hjemmet.

Der er tre ting, der særligt skal være styr på udover, en computer hvor kamera og lyd fungerer.

 1. Forbindelsen til nettet
 2. Lyd og mikrofon
 3. De fysiske rammer

God netforbindelse
En ordentlig forbindelse til nettet er ikke nødvendigvis en hurtig forbindelse. Kvaliteten af selve forbindelsen er faktisk langt vigtigere end hastigheden.

Oplever du, at lyden hakker, billedet fryser eller hjemmesider indlæses langsomt, skal du tjekke hvor meget signal du har på Wi-Fi forbindelsen (se forbindelsesikonet på computeren). Har du få streger, skal du rykke tættere på routeren eller sætte et kabel i.

Kan dette ikke fysisk lade sig gøre, kan du i stedet oprette internetdeling fra en smartphone og logge computeren på den forbindelse.

Læs her flere tips til, hvordan du selv optimerer netforbindelsen.

Derfor hjælper det ikke at bestille højere nethastighed

En god internetforbindelse handler IKKE om, hvor hurtig forbindelsen er. Hastigheden er kun ét af flere elementer, men ikke det vigtigste.

Hvis routeren ikke står centralt i hjemmet, kan du opgradere hastigheden nok så meget, uden det ændrer nogen som helst.

Der findes ikke noget rigtigt og forkert svar på, hvad  'hurtigt nok internet' er. 1.000 Mbit/s fra en router placeret i et skab bagerst i huset er uanset hvad dårligere end en centralt placeret 100 Mbit/s forbindelse midt i boligen.

Medmindre du er video- og lydproducer eller arbejder med andre giga-store filer, så kan de fleste klare sig med 100-200 Mbit/s. Mindre kan også gøre det, hvis det tekniske setup er i orden.

Du skal ikke være bekymret for, at flere i husstanden ser Netflix eller har onlinemøder samtidigt med, at du er på Google Meet eller Microsoft Teams. Streamingtjenester tilpasser streamingen efter den tilgængelige båndbredde. Derfor vil du normalt ikke opleve udfald.

Det hele falder tilbage på routerens kvalitet, dennes placering og hvor langt du er væk fra routeren. Sekundært handler det om forbindelsens hastighed.

Få styr på lyden
Langt fra alle computere eller tablets har gode højttalere og mikrofoner. Derfor vil et headset for mange forbedre mikrofon- og højttalerlyden markant.

Hvis du kun har headsets af typen, der sidder inde i ørene, stiller det krav til, at der ikke er alt for meget larm i baggrunden. De små mikrofoner er nemlig meget følsomme og opfanger alt.

Et retningsbestemt kontorheadset, hvor mikrofonen kommer tæt på munden, er naturligvis det mest ideelle. Det bedste headset til onlinemøder p.t. er Poly Voyager 4320 UC. Du kan se min stress-lydtest af headsettet her.

Har du ingen headsets, så ryk så tæt på computerens mikrofon som muligt - kravl om mulighed så langt 'ned i computeren' som du kan.

Sådan løser du selv dårlig mikrofonlyd

 • AKUSTIK: Find et sted at sidde hvor akustikken er god. Store åbne køkkenalrum runger ofte meget. Der skal ikke være ret meget 'ekko' fra rummet, inden lyden bliver utålelig. Vælg det rum i huset, hvor du har flest bløde materialer som tæpper, sengetøj, gardiner m.v..
   
 • MIKROFON: Sæt dig så tæt på mikrofonen i computeren, telefonen eller din tablet som muligt. Kravl gerne helt 'ned i skærmen'. Det er ikke det mest behagelige, men det fungerer. Du kan også lave en hule med et tæppe hen over dig og computeren. Tæppet dæmper den dårlige akustik fra rummet.
   
 • TEKNIK: Inden onlinemødet starter, så tjek lyden. Brug f.eks. Skype og lav et gratis testopkald. Her optages din egen stemme og afspilles for dig, så du kan vurdere kvaliteten. Nogle computere har en del blæserstøj, der går direkte i den indbyggede mikrofon. Inden mødet starter så genstart computeren og sørg for kun at åbne de mest nødvendige programmer. Undgå at åbne hjemmesider, mail og andre programmer, der potentielt kan belaste computeren og sætte blæseren i gang.
   
 • TJEK INPUT: Hvis du bruger en ekstern mikrofon, så tjek i indstillingerne på computeren og din onlinemøde-app om det er den mikrofon, som er valgt. Sørg også for at din netforbindelse er stabil.

Sid det rigtige sted
Et stort køkkenalrum med højt til loftet og en rungende akustik er ikke den rigtige placering for onlineundervisning.

Hvis stemmen runger eller ting i huset larmer, forstyrrer det de andre elever og det bliver vanskeligt at høre, hvad der bliver sagt.

Hjemmeskolen kan eventuelt foregå ved skrivebordet på et værelse, hvor lyden sandsynligvis vil være bedre.

Husk også at sætte mikrofonen på 'mute / lydløs', når det ikke er din tur til at tale.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.