Sådan vil Facebook gennemskue dig endnu bedre

Facebook forsøger hele tiden, at vise dig det du helst vil se – nogle gange går det alligevel galt, derfor tager mediet et nyt redskab i brug

Facebook vil nu vide endnu mere om dig. (Foto: Flickr/paurian)
Facebook vil nu vide endnu mere om dig. (Foto: Flickr/paurian)

Dine klik, delinger, kommentarer og likes på Facebook har indtil nu været det sociale medies primære arbejdsredskab i forsøget på at tilpasse historierne, der dukker op på din væg, til dig og dine behov.

Oplysningerne, der skjuler sig om dine præferencer i disse aktiviteter, er dog ikke altid nok. Historier og posts, som du gerne vil undgå, dukker nemlig til tider alligevel op i dit feed.

Derfor har Facebook nu taget endnu et redskab i brug. Nemlig brugerundersøgelser. 

I disse får det sociale medie brugerne til at sammenligne to mulige 'feeds', som de kunne have set ud på brugerens profil og herefter får Facebook brugerne til at fortælle, hvilket af de to feeds de helst vil have i virkeligheden.

Et eksempel på to feeds, som en deltager i brugerundersøgelsen kan vælge imellem. (Foto: Facebook)
Et eksempel på to feeds, som en deltager i brugerundersøgelsen kan vælge imellem. (Foto: Facebook)
 

I dag er dette syn helt normalt. Det var det ikke for 23 år siden. (Foto: Flickr/Michelle Ursino) Elektronik Kan det nu passe? I dag er det 23 år siden den første SMS blev sendt

I næste skridt af processen sammenligner Facebook brugernes svar, med den rækkefølge mediet oprindeligt ville have præsenteret historierne på brugerens side. Og hvis der er udsving, tilpasser Facebook deres algoritme (forskrift i systemet, der ved hjælp af data, der koder for specifikke reaktioner, præsenterer et specifikt resultat, red.), så det, der fremover vises hos brugeren, rammer behovet endnu bedre.

Facebook forsøger altså med undersøgelsen og den følgende tilpasning at blive endnu mere kammeratlig med dig – lære dig endnu bedre at kende – og dermed kunne fange dig endnu mere ind i deres spind.

De fleste børn ville ret så blive triste, hvis de fik stjålet deres Xbox, PlayStation eller computer. Det skete for Tontrevion Campbell, hvis mor ikke havde råd til at købe en ny til ham – men så trådte en række betjente til. (Foto: Flickr/Mack Male) Elektronik 11-årig fik stjålet sin Xbox – politiet købte ham en ny

Væk med fup-artikler
Ideen bag undersøgelserne er altså at skaffe brugerne af med historier, som har spredt sig på nettet, men som brugeren ikke er interesseret i.

Det kan handle om fup-artikler. F.eks. artikler om noget, som ikke virkeligt er sket, men som folk alligevel deler – en oplagt af slagsen er en helt almindelig aprilsnar, den gider folk ikke have præsenteret i deres feed. Det skulle da lige være, hvis det er artiklen, der afslører, at det hele var fup. 

2 kommentarer
Vis kommentarer