Smart gadget afslører kemi i mad og drikke - og hash

Det er ikke kun din mad, du kan blive klogere på med en ny scanner – også indholdet i væsker og medikamenter kan du undersøge nærmere på få sekunder

Uanset om det er basilikum, persille eller hash, du ønsker at undersøge, kan SCiO-scanneren hjælpe. (Foto: PR)
Uanset om det er basilikum, persille eller hash, du ønsker at undersøge, kan SCiO-scanneren hjælpe. (Foto: PR)
Følg Teknologi

Hvis det vil hjælpe dig at vide, hvor mange kalorier og kulhydrater maden indeholder, når du skal forsøge at skille dig af med december-dellerne, så er der godt nyt fra den anden side af Atlanten.

Facebook-boss vil have robot-hjælp til disse huspligter  

På den store elektronikmesse, der lige nu løber af stablen i Las Vegas, er en fødevare-scanner med navnet SCiO netop blevet demonstreret. Ved hjælp af infrarødt lys kan den fastslå den kemiske sammensætning i en lang række produkter. Det skriver den amerikanske hjemmeside mashable.com.

Praktisk for pushere
Den lille scanner gør det lettere for folk med diabetes og andre sygdomme, som er afhængige af eksempelvis at kende indholdet af sukker i en fødevare. Men den har også andre spændende funktioner.

Scanneren er trådløst forbundet via Bluetooth med en smartphone, hvor resultatet af analysen kan ses efter få sekunder. (Foto: PR)
Scanneren er trådløst forbundet via Bluetooth med en smartphone, hvor resultatet af analysen kan ses efter få sekunder. (Foto: PR)
 

For hvis man gerne vil kende indholdet af det psykoaktive stof THC i cannabis, kan scanneren ifølge CNN også give svar på sådanne spørgsmål.

I praksis er det naturligvis ikke pushere, der er målgruppen for opfindelsen, men scannerens funktion kan i høj grad også bruges af ældre mennesker med stort medicinforbrug. Her kan scanneren nemlig afsløre, hvad pillerne indeholder, så de ikke bliver forvekslet.

Produktet udvikler sig
Selve scanneren kan købes nu på Consumerphysics.com, men fordi den fungerer i samarbejde med en smartphone, vil scannerens funktioner udvikle sig løbende. Flere virksomheder har derfor købt licens hos Consumerphysics, så de kan udvikle nye produkttyper, som scanneren kan analysere.

Ikke en tegnefilm: Sådan kan ny Disney-robot køre på væggene  

Et af de firmaer er franske DietSensor, som står for demonstrationen på CES-konferencen i Las Vegas. Her har man fokus på fødevarer, så ved hjælp af deres app, som er udviklet til scanneren, kan man på få sekunder undersøge hvor mange kalorier, der er i en ost, eller hvor meget sukker en tomat indeholder.

Det er dog nødvendigt, at maden har en ensartet konsistens, da de infrarøde stråler kun rammer et lille område. Det er således ikke muligt at undersøge en bøf med kraftig fedtmarmorering, da scanneren sandsynligvis enten vil analysere kødet eller fedtet. Det er heller ikke muligt at måle det samlede kalorieindhold i en sandwich. Her skal de enkelte råvarer analyseres separat.

Tupac-manuskript afslørede berygtet kendis-hacker  

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time