Sony 7R II optager 4K på kortet

Sony 7R II er Sonys nye topmodel til ham, der vil lave lækker video

Jeg er netop i gang med at teste Sony 7S - Sonys hidtil mest avancerede systemkamera, som er dedikeret til video-fotografer. Det er et lækkert, kompakt kamera, som er ret fantastisk til still-fotografen, som gerne vil kunne lave video ved siden af, eller video-fotografen, som vil ha' et ordentligt stillkamera i sit video-kamera.

Og nu er der så dukket et kamera op med endnu flere features end 7S - nemlig 7R ll.

Sony 7R ll burde måske hedde 7S ll, fordi det er henvendt til samme gruppe af brugere som 7S - videofotograferne, der ikke kan undvære fullframe-formatet. Men af typisk Sony-ulogiske årsager har Sony altså valgt at smide et R på efter 7-tallet.

Forklaringen er at R-modellen traditionelt er det kamera, som giver den højeste antal pixels. Den normale Sony 7a benytter en 24 megapixel sensor, hvor R-modellen er helt oppe på 36,5 megapixel. Og den ny 7R ll er endnu mere finkornet på optage-chippen: 42,5 megapixel.

Sony 7R ll er, som navnet siger, andenudgaven af Sonys roste alpha 7R. Den skal angiveligt afløse både 7R og 7S.
Sony 7R ll er, som navnet siger, andenudgaven af Sonys roste alpha 7R. Den skal angiveligt afløse både 7R og 7S.
 

7R ll er desuden det første kamera med bagbelyst sensor, og hvis du ikke ved hvad det er får du forklaringen her: En bagbelyst sensor tillader mere lys at slippe ind på de fotosensive areal fordi lederne i chippen ligger på bagsiden af chippen i modsætning til på normale billedchips, hvor lederne ligger foran chippen og dermed spærrer for en del af lyset. Og så kan du undre dig over hvorfor Canon eller Nikon ikke har gjort det forlængst? Det er simpelthen fordi, at det er Sony der producerer chips'ene til stort set alle kameraproducenter, og derfor har Sony valgt at lade den ny teknologi gå til egne produkter i første omgang.

En ny viewfinder afløser den gamle, som egentlig også var ret god, så den glæder vi os til at prøve. Det største problem med den gamle viewfinder er efter min mening at øje-koppen er for lille og sidder for tæt på kameraet, så du trykker næsen mod skærmen, når du vil kigge ud gennem okularet.

Apropos skærm: Sammen med a7R lancerer Sony også en ny LCD-skærm kaldet CLM-FHD5. Det er en fuld HD (1920x1080p) LCD-monitor, der for eksempel byder på funktioner som forstørrelse og peaking, som hjælper til præcis fokusering. Men hvorfor er det lige, at Sony ikke kan finde ud af at sende signalet gennem hotshoe'en i stedet for et bøvlet hdmi-kabel? Men det er Sony nu ikke ene om!

Desuden kan kameraet optage i 4K internt på SD-kortet i Sonys XAVC S-kodec. Du kan derfor lave 4K-optagelser med en bitrate på 100 Mbps og fuld HD-optagelser på 50 Mbps. Det er bitrates næsten på højde med dem vi finder hos konkurrenten Panasonic GH4.

Men apropos Panasonic: Sony er stadig ikke på omgangshøjde med landsmanden når det handler om ren og skær betjening i video-mode - i hvert fald ikke på forgængere 7S, som jeg som sagt har til test netop nu. Det kan f.eks. undre at Sony 7 ikke en touch-skærm, når man nu ved, at Sony laver glimrende smartphones og har teknologien til at lave den fede touch-skærm?

En anden styrke ved den ny 7R ll skulle være en autofokusfunktion som er 40 procent hurtigere end hidtil. Den nuværende er ikke langsom, men den er heller ikke så hurtig som eksempelvis Samsungs nye systemkamera NX1, som også er et dedikeret video-still-kamera.

Anyway - vi glæder os til at prøve den nye Sony 7R ll - og især til at se hvad den bagbelyste sensor gør for videokvaliteten i dårligt lys.

 

1 kommentar
Vis kommentarer