Tag til Østfronten under 2. Verdenskrig

Der er kommet ny udvidelse til det fremragende hexbaserede krigsspil War in the East

Sebastopol, Krim – Manstein’s 11 Armé gør klar til stormangrebet. (Foto: Eurogamer.dk)
Sebastopol, Krim – Manstein’s 11 Armé gør klar til stormangrebet. (Foto: Eurogamer.dk)

Midt i al snakken om nye gamingkonsoller og next-gen grafik, glemmer man let, at der findes en (af)krog af internettet hvor ord som ’hexagoner’ og ’turbaseret’ ikke er gået af mode. Men hvis man ud fra billederne tror, at der her er tale om et banalt papskubberspil, kunne man ikke tage mere fejl.

War in the East-serien, og den nye udvidelse Lost Battles, har en del tilfælles med de gamle brætspil, såsom hexagonalerne og det relativt prunkløse 2D bræt, men det er altså et spil der kræver masser af CPU kraft, med regler der på visse punkter kan konkurrere med danske skatteregler i kompleksitet, og kompromisløs realisme i opbygningen af enhederne.

Vi er, med andre ord, lysår fra din bedstefars hyggelige brætspil med et par terninger og nogle tabeller.

Læs også: Her vil vi henvise til vores fuldbårne anmeldelse af Østfront spillet

Det er en moderne fortolkning af krigen på Østfronten. Selvom det er turbaseret er det i virkeligheden, rent designmæssigt, et hybridprodukt der får det bedste ud af begge verdener: adrenalinsuset fra realtime strategispillene og den mere eftertænksomme turbaserede genre der opstod på drengeværelserne i 1970’erne.

Udvidelsen Lost Battles er et stribe mindre scenarier til War in the East, og som titlen antyder, drejer det sig om 11 studier af nogle af de mindre kendte slag på Østfronten.

Kan undersøge præmisserne for Marskal Zhukovs største nederlag
I Operation Mars kan man undersøge om præmisserne for Marskal Zhukovs største nederlag. Operationen fandt sted samtidig med Operation Uranus (slaget om Stalingrad). Målet for Mars-operationen var at afskære den tyske hær omkring Rzhev i en knibtangsmanøvre der lignede den, som den Røde Hær udførte på samme tid længere sydpå ved Stalingrad.

Der var dog nogle vigtige forskelle som man havde overset i planlægningen; helt specifikt, at der omkring Rzhev ikke var nogle svage allierede hærstyrker man sætte ind mod (Stalingrad-kedlen opstod fordi de rumænske hærstyrker nord og syd for Stalingrad brød sammen). Resultatet af denne fejlkalkule blev et slag der kostede Sovjetunionen 335.000 mænd livet og over 1600 kampvogne for stort set ingen fremrykning.

Læs også: Her er krigsspillet Gary Grigsby's: War in the East på 1 minuts video

Andre slag i serien fokuserer bl.a. på Kurland-lommen der opstod under Armégruppe Centrums kollaps og efterfølgende retræte i sommeren 1944. Under retræten faldt Armégruppe Nord, der ikke var så hårdt ramt, bagud og begge gruppens hære, nemlig 16 og 18 Armé blev fanget på Kurland halvøen i Letland.

Hitler beordrede alle 28 divisioner, formentlig omkring 350.000 mand, til at grave sig ned i stedet for at forsøge et udbrud ind i Prøjsen. Mange af soldaterne blev evakueret til Tyskland med skib over Østersøen, men i alt 180.000 overgav sig i 1945 til Sovjetunionen. Inden overgivelsen havde de udkæmpet hårde kampe med russerne der i flere omgange havde forsøgt at knuse lommen.

Efter krigen skrev de sovjetiske historikere sig ud af nederlagene i Letland der eller havde kostet de Røde Hær over 300.000 mand og ikke mindre end 2300 kampvogne (ligeså mange som under slaget ved Kursk).

Læs også: Retrospektiv: 200 års krigspil

Lost Battles udvidelsen er en interessant, lille pakke, der giver masser af stof til eftertanke for amatørhistorikere og fans af Grigsby’s krigsspil.

Næste spil i Grigsby’s monumentale epos udkommer formentlig senere i år og omhandler Vestfronten i 1943-45 og efter at det er udkommet, er planen, at lave Alle Krigspils Moder: et integreret spil der dækker både Østfronten og Vestfronten i samme pakke med samme detaljegrad som det nuværende Østfront-spil.

Vi siger på forhånd tak for kaffe.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.