Godt nyt til gamere: Computerspil får områder i hjernen til at vokse

Spiller du mange action-baserede computerspil? Så er visse områder i din hjerne nok større end hos gennemsnittet

Områder i hjernen vokser sig større, når du spiller action-prægede computerspil, viser ny forskning. (Foto: Flickr/Allan Ajifo)
Områder i hjernen vokser sig større, når du spiller action-prægede computerspil, viser ny forskning. (Foto: Flickr/Allan Ajifo)

Er computerspil blot hjernedød underholdning eller hjernegymnastik på højt plan? Hidtil har svaret mest været afhængig af øjnene, der ser, men nu har forskere i Schweiz og Tyskland fundet et videnskabeligt svar – og der er godt nyt til gamerne.

Computerspil udvikler områder i hjernen
Nogle områder af gameres hjerner ser nemlig ud til at være større end hos folk, der ikke spiller computerspil.

Der er krig om dine ører

Det er hvert fald, hvad professor Simone Kuhn fra Max-Planck Institute (afdelingen for menneskelig adfærd) i Berlin har opdaget. Hun har studeret, hvordan hjernen har udviklet sig hos både gamere og ikke-gamere, og resultaterne er ret imponerende.

Det her bliver dit bedste vækkeur nogensinde

Hun fandt, at hele tre områder af hjernen var større hos gamerne, nemlig den præfrontale cortex, højre hippocampus og cerebellum. Det er de områder, der blandt andet styrer vores evne til navigation og finmotorik.

Gamere er mere opmærksomme
På universitetet i Geneve har professor Daphne Bevelier bevist, at gamere har nogle fordele ved at spille computerspil sammenlignet med folk, der ikke spiller sådanne spil.

Din iPhone får ny software i aften: Det betyder det for dig

Hendes teori er, at action-baserede computerspil kræver, at spilleren udnytter hele sin koncentrationsevne og konstant kan skifte sin opmærksomhed fra den ene side af skærmen til den anden side og samtidig være på vagt over for andre forstyrrende elementer.

I en test, hvor deltagerne skulle holde styr på flere bevægelige genstandes position, klarede gamerne sig bedre end dem, der ikke spiller computerspil.

Mere voldelig af gaming
Verden over har forskere søgt svar på, hvad der sker med vores hjerner, når vi spiller voldelige computerspil. Ifølge BBC har mange forskere især forsøgt at underbygge påstanden om, at folk, der spiller voldelige computerspil, har større chance for at begå voldelige handlinger i det virkelige liv.

Test af tidens bedste mobilkøb

Indtil videre har forskerne dog ikke kunnet underbygge påstanden. BBC skriver, at et studie har fundet, at gameres aggressionsniveau kun stiger omkring fire procent, efter at have spillet et voldeligt computerspil.

Du kan tjekke studierne ud på BBC's hjemmeside her. Eller måske skal du bare smide, hvad du har i hænderne og gå i gang med at spille computerspil med det samme.