0 stjerner: Mobilen du IKKE skal købe

ANMELDELSE: Huawei P40 Pro er et eksperiment, ingen fortjener at være en del af

Huawei er en gigant i hjemlandet Kina, men har i dag fået store problemer med salget af både mobiltelefoner som P40 Pro og netværksudstyr til blandt andet 5G-netværk i Vesten. Foto: Wang Zhao/Ritzau Scanpix
Huawei er en gigant i hjemlandet Kina, men har i dag fået store problemer med salget af både mobiltelefoner som P40 Pro og netværksudstyr til blandt andet 5G-netværk i Vesten. Foto: Wang Zhao/Ritzau Scanpix

HUAWEI P40 PRO

Skakmat!

Jeg skrev forleden ordet, da vi endnu engang måtte konstatere, at USA har banket Huawei tilbage til fortiden med sin nu årelange boykot af den kinesiske techgigant.

I denne måned blev det så endnu værre, da boykotten fik en ekstra skrue, og USA nu vil gøre det meget svært for Huawei at få fingrene i de computerchips, firmaets elektronik drives af.

Huawei udsendte derfor tidligere på ugen en skarp udtalelse, hvor man nu taler om, at firmaet kæmper for overlevelse. Og at USA har lagt det i et jerngreb. Jeg er enig.

Sætter fut i dit wi-fi

Huawei reagerer: USA holder os i jerngreb

Mandag udsendte Huawei nedenstående udtalelse om siuationen, der blandt andet har ramt firmaet i Danmark:

Huawei afviser kategorisk alle nye lovændringer foretaget af det amerikanske handelsministerium, der omfatter salg af udenlandske produkter, og som med al tydelighed er møntet på Huawei. 

Allerede 16. maj 2019, blev Huawei uden gyldig grund sat på den amerikanske regerings liste over selskaber, der er underlagt særlige handelsrestriktioner, den såkaldte Entity List. Siden da, og på trods af, at en række industrielle og teknologiske nøgleelementer blev gjort utilgængelige for os, er vi fortsat gået målrettet efter at overholde amerikansk lovgivning til punkt og prikke.

På samme tid har vi formået at leve op til alle kontraktlige betingelser mellem kunder og leverandører. Kort sagt, har vi, på trods af dårlige odds, overlevet og fortsat passet vores forretning som vi plejer.

På trods af dette, er den amerikanske regering ufortrødent fortsat med at holde vores selskab i et jerngreb, og er fortsat med fuldstændigt at ignorere de bekymringer, som talløse virksomheder og brancheforeninger har udtrykt.

Vi anser denne afgørelse for at være vilkårlig og direkte skadelig, da den truer med at underminere hele teleindustrien verden over. Den nye lovgivning vil påvirke forretningsudvidelse, vedligehold og kontinuerlig opretholdelse af netværk som er flere hundrede mia. dollars værd, og som vi desuden har rullet ud i 170 lande verden over.

Derudover vil denne beslutning også have en negativ indvirkning på kommunikationsmulighederne for de mere end 3 mia. mennesker, der bruger Huaweis produkter og services verden over. Ved at angribe et ledende firma fra et andet land, har USA bevidst vendt Huaweis kunder ryggen. Beslutningen går imod den amerikanske regerings påstand om, at beslutningen bunder i et spørgsmål om netværkssikkerhed.

Ydermere påvirker denne beslutning ikke bare Huawei. Den vil også have alvorlige konsekvenser for en bred skare af globale industrier. I det lange løb vil det skade tilliden og det samarbejde, der især præger den globale semiconductor-industri, som mange andre industrier også afhænger af. Det vil lede til øge konflikt og tab i disse afhængige industrier.

USA udnytter sin egen teknologiske styrke til at knuse virksomheder uden for dets landegrænser. Det eneste man får ud af at foretage denne handling er, at man underminerer den tillid, som internationale virksomheder ellers har til amerikansk teknologi og forsyningskæder. I sidste ende vil det kun skade amerikanske interesser.

Huawei foretager et eftersyn af den nye lovgivning. Vi forventer at vores forretning uafværgeligt vil blive påvirket som resultat. Derfor vil vi gøre alt i vores magt for at finde en løsning på dette problem. Vi håber således at vores kunder og leverandører vil fortsætte med at støtte os og fortsætte med at minimere den negative påvirkning, som er iboende denne diskriminerende lov. 

For mange krumspring
For selvom dagens testmodel, P40 Pro, har de chips og al den hardware, man kan ønske sig af en tidssvarende smartphone, er alene fraværet af Googles vigtigste apps og ikke mindst de underliggende services dræbende.

Og tro nu ikke at jeg er nået frem til dommen hen over natten. Jeg har i stedet brugt en måned på at vende og dreje P40 Pro i både tankerne og i virkeligheden.

Jeg har prøvet at leve med telefonen, installeret apps via 3. partstjenester og forsøgt at glemme, at der stadig er meget, modellen ikke kan, når det gælder softwaren.

Men som forbruger føler jeg mig sat skakmat af en fremragende mobil, der trods alle mulige krumspring er et eksperiment, som ingen fortjener at være en del af.

P40 Pro er fysisk og teknologisk en fantastisk telefon, som desværre svigtes af manglende på Googles apps og underliggende Android-tjenester. Dem kan Huawei ikke få lov til at bruge på grund af den lammende amerikanske boykot, som netop er blevet skærpet og forlænget. Pr-foto
P40 Pro er fysisk og teknologisk en fantastisk telefon, som desværre svigtes af manglende på Googles apps og underliggende Android-tjenester. Dem kan Huawei ikke få lov til at bruge på grund af den lammende amerikanske boykot, som netop er blevet skærpet og forlænget. Pr-foto
 

Huawei presses ud af Danmark

En umulig situation
Netop det, at man skal hente sine programmer fra tjenester, der ikke er en del af den officielle appstore for Android-programmer, er bekymrende. Og jeg ved godt, at Huawei scanner programmerne, når de bliver hentet ned.

Men det er ingen garanti for validiteten af programmer, der ikke er gået igennem den test og overvåges på samme måde, som programmerne i fx Googles appstore gør.

For mig svarer det til, at jeg googler et program til min bærbare og lander på en hjemmeside, jeg aldrig har været på før. Herefter skal jeg så afgøre, om jeg tror på, at det faktisk er det originale program, der ligger på hjemmesiden.

Eller om jeg er på vej til at installere et program, som hackere har 'tilpasset'. Og som giver dem mulighed for at overvåge eller stjæle vigtige data fra mig.

At man samtidig sættes på overarbejde, når man bruger P40 Pro, og selv skal overskue, om et program nu også er opdateret, er seneste version eller for eksempel kan trække kortdata ned eller virker sammen med Googles Cast-system, når man har brug for det, gør problemet endnu mere irritterende.

Huawei er som altid en mester, når det gælder kameraer. De er en fornøjelse at bruge - også på P40 Pro. Pr-foto
Huawei er som altid en mester, når det gælder kameraer. De er en fornøjelse at bruge - også på P40 Pro. Pr-foto
 

B&O stråler i ny vandgang

Stærke alternativer
Jeg ved godt, at Huawei er sat i en umulig situation, som de nu forsøger at kæmpe sig ud af ved både at arbejde hårdt på at opbygge deres egen appstore. Og ved at sende deres brugere i retning af andre tjenester, der har de mest eftertragtede apps liggende.

Min rolle er imidlertid ikke at have ondt af Huawei og dets situation, men at hjælpe dig som læser til at træffe de rigtige valg.

Og her er P40 Pro bestemt i toppen af sin klasse, når det gælder alle de kvaliteter, hardwaren i en smartphone skal leve op til. Men dumper når det gælder den livsvigtige software.

I dette tilfælde er mit klare råd derfor, at du skal holde fingrene langt væk fra P40 Pro, og alle andre Android-telefoner på markedet, som ikke har adgang til den basale software og en autoriseret, dækkende appbutik, man kan forvente af en moderne mobil.

Du kan heldigvis trygt fravælge P40 Pro, da der findes adskillige stærke alternativer derude, som både er velbyggede, lynhurtige og har gode kameraer.

Mit forslag er, at du i stedet retter opmærksomheden mod for eksempel OnePlus 8 Pro/OnePlus 8, Samsungs Galaxy S20-serie eller tjekker Motorolas nye Edge og Edge+ modeller.

Zuckerbergs nikkedukke

Derfor får den 0 stjerner

Dommen over P40 Pro er ganske kontant i denne anmeldelse: 0 stjerner.

Men hvorfor skriver I så, at hardwaren er fremragende? At telefonen har gode kameraer?

Ja, det kan godt virke modsigende, men er det ikke.

De 0 stjerner er nemlig et udtryk for vores samlede vurdering. Og da anbefalingen er, at du på grund af de store mangler i softwaren ikke skal købe denne model, kan karakteren desværre ikke lande anderledes.

Man giver jo heller ikke stjerner til en ny bil, der konstant skal køre på flade eller sekskantede dæk, selvom motoren og bilradioen er den bedste i klassen.

Sådan virker prislinks i denne artikel

Denne artikel indeholder affiliate links til Ekstra Bladets samarbejdspartner PriceRunner, som vi modtager vi en mindre betaling pr. klik for.

- redaktionen

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Det får du hvis du køber

 

Hardwaren på P40 Pro er helt igennem fremragende. Det er en stor telefon på 6,58 tommer med et virkeligt flot OLED-display med 90 Hz billedopløsning. Her er OnePlus 8 Pro dog displaymæssigt en smule foran med sin endnu flottere 120 Hz-skærm.

Jeg er aldrig blevet fan af de kurvede displays, der i dette tilfælde ikke er så kurvet som i tidligere modeller. Men jeg ville klart foretrække, at kurverne forsvinder, og skærmene bliver helt flade. Mon ikke det sker med iPhone 12, som kommer senere på året? Man kan altid håbe.

Når det gælder kameraerne - som der er fire af i hovedenheden på bagsiden - kan OnePlus og mange andre producenter imidlertid slet ikke være med. Her er P40 Pro en mester og del af den perlerække af fantastiske kameratelefoner, som Huawei har produceret.

Du får blandt andet fem gange optisk zoom, ultra vidvinkel og naturligvis et standard kamera, der leverer de bedste resultater, man kan forvente af en virkelig god kameramobil.

 

P40 Pro er som nævnt en stor telefon, man skal have i hånden, før man køber. Den vejer 209 gram, men har til gengæld et display, der går næsten til kanten.

Selfiekameraet på 32 megapixels, og diverse sensorer ligger gemt i en udskæring i toppen af skærmen, som er lidt større, end man er vant til. Men udskæringen er til at leve med.

Du får intet minijack stik, og den enlige højttalere i bunden af telefonen er en klar svaghed. Her er gode stereohøjttalere, man kan høre, altid standard, når man betaler så meget for en telefon.

Til gengæld er P40 Pro teknologisk veludstyret på næsten alle andre områder. Du får den nyeste wi-fi 6-standard, Bluetooth 5.1, 5G og opladning i verdensklasse.

Således kan du hurtigoplade modellen (40 watt via et kabel) eller trådløst med 27 watt. Der er oven i købet 27 watt omvendt opladning, når du bruger telefonen til at oplade andre enheder trådløst. Batteriet er på pæne 4200 mAh og holder uden problemer til en dags intenst brug.

Der er heller intet at udsætte på de interne muskler. Processoren er lynhurtig og får god hjælp af de 8 gigabyte RAM, der er standard på alle udgaver. Du kan få op til 512 gigabyte intern lagerplads og udvide med Huaweis særlige Nano Memory-kort (op til 256 gigabyte).

Og så er P40 Pro naturligvis IP68-klassificeret til at klare vand- og støv i rigelige mængder. Men du skal altså ikke købe den...