5 grunde for eller imod Apple: Verdensmestre i varm luft

Du køber en drøm og et design, når julegaven er en iPhone eller en iPad - vi har vejet Apple på både den gode og den dårlige vægt

Tim Cook, der er chef for Apple, præsenterer her endnu et nyt produkt. (Foto: Marcio Jose Sanchez/AP)
Tim Cook, der er chef for Apple, præsenterer her endnu et nyt produkt. (Foto: Marcio Jose Sanchez/AP)

Danmark er et æbleland.

Vi køber og bruger flere produkter fra Apple end andre europæiske lande. Apple er big business.

10 Apple-produkter testet: Tjek her inden du køber et råddent Apple

Og selv om iPhone ikke er verdens bedst sælgende telefon – det er Samsung – tjener Apple flere penge end alle de andre producenter tilsammen.

5 grunde til at købe Apple

1 Selv svigermor forstår det

Der findes intet styresystem, som er nemmere at sætte sig ind i end Apples. Det gælder både til de mobile enheder (iPhone/iPad/iPod) og til computere. Selvfølgelig er der avancerede hjørner, som nogle vil fare vild i. Men til hverdagens brug er Apple genial til at lave software og produkter, som de fleste kan gennemskue og bruge.

2 Det er nemt at sælge igen

Du betaler kassen for Apple. Men du kan også forvente en rigtig god pris for eksempelvis din iPhone, når du sælger den igen. Forklaringen er, at der er stor efterspørgsel på produkterne, og det gælder også i brugt tilstand.

3 Det virker, og det er velbygget

Apple kan godt levere en mandagsmodel – men der er langt imellem dem. Byggekvaliteten er usædvanlig høj, og kvalitetskontrollen er verdens bedste. Så længe der er garanti på produktet, vil Apple ofte bytte til nyt, hvis fejlen er deres.

4 Du får masser af udstyr og programmer

Når man sælger millioner af enheder, står udviklere af software og ekstraudstyr i kø for at levere. Nye programmer og talrige modeller af ladere og andet udstyr kommer først til Apples produkter. Findes det, så findes det til Apple!

5 Det er cool

Spørg din børn eller vennernes teenagere: Apple er cool stuff! Der er image, stil og moderigtighed i at eje Apple. Og produktet har appel til andre end blot de unge. Det er en kvalitet, som meget få producenter af tech i dag kan sole sig i.

Større end McDonalds
Firmaet er verdens andenstørste målt på værdi, og det solgte på blot tre måneder i regnskabsåret 2015 for lige så meget i Kina, som McDonald’s kan nå at sælge i USA på et helt år.

10 Apple-produkter testet: Tjek her inden du køber et råddent Apple

112 milliarder kroner var overskuddet på de tre måneder. Og med næsten 1000 milliarder kroner ‘i banken’ løber Apple ikke tør lige med det samme.

Spørgsmålet er så: Får forbrugerne noget for alle de milliarder, de sender videre til Apple?

5 grunde til ikke at købe Apple

1 Du er låst inde i Apples univers

Når du først har købt en iPhone eller en Mac-computer, så er det Apple, der bestemmer. I hverdagen mærker du måske ikke meget til det, men alt er kontrolleret og besluttet af Apple. Og den dag, du får et særligt behov, bliver det Apple, som bestemmer, om du kan bruge deres produkter til det eller ej.

2 De svarer dig ikke

Med penge og magt følger også hovmod. Og Apple har spandevis af alle tre dele. Derfor kan det blive en opslidende affære at komme i kontakt med og få et svar på sine problemer med en iPhone eller computer, hvis Apple mener, at samtalen er slut. Lev med de svar, du får – eller kæmp forgæves. Hvis Apple ikke gider dig, så er det svært eller umuligt at gøre noget.

3 Det er alt for dyrt

Du ser aldrig Apple på tilbud i de officielle butikker. Du får ingen rabat, medmindre Apple beslutter det. Apple er – trods lovens bogstav om fri konkurrence – eksperter i at styre, hvem der får, og hvad de skal forlange for produkter fra dem. Taberne er forbrugerne, der reelt betaler en helt vild overpris for deres iPhone og iPad.

4 Apple tænker alene på profit

Har du hørt om Apples 'slavefabrikker' i Kina? Om forureningen, der følger med den enorme produktion? Apple har både hørt om og læst historierne, men har reelt gjort alt for lidt ved det, mener flere af de organisationer, som forsøger at holde Apple i ørerne. Forretningen Apple er nemlig vigtigere end resten af verden. Firmaet gør også en stor indsats for at holde deres enorme overskud helt eller næsten skattefrit ved at placere milliarder i tvivlsomme skattely.

5 Du kan ikke reparere det

Apple har ganske effektivt lukket muligheden for at udvide hukommelsen, skifte batteri eller reparere deres produkter. Det seneste skridt, som Ekstra Bladet har afsløret, er teknologi indbygget i de enkelte dele af f.eks. en iPhone. Teknologien forhindrer, at du sætter selv originale dele fra andre iPhones ind i din telefon – for hvis du gør det, så lukker softwaren telefonen ned.

Milliarderne ruller ind
De får i hvert fald både en drøm og et design, som mange vil betale en helt horribel overpris for. Og hvis nogen er i tvivl, skal Apple nok – med markedsføring og verdens dygtigste pr-teams – fylde mere varm luft ind i drømmefabrikken.

10 Apple-produkter testet: Tjek her inden du køber et råddent Apple

Efter Steve Jobs døde i 2011, er kritikken af Apple som en pengemaskine snarere end en innovativ virksomhed vokset.

Det er meget længe siden, at Apple har præsenteret noget revolutionerende. Men giganten formår stadig hele tiden at gøre det markant bedre end alle de andre på markedet. Og det giver milliarder i kassen!