Årets bedste i tech: Her er alle vinderne

Vores gadgets er blevet dyrere, men også bedre i år

Hvilke kvaliteter skal en gadget have for at blive kaldt årets bedste? Få en forklaring fra Ekstra Bladets tech redaktør. Videoreportage: Ekstra Bladet TV/Producer: Martin Lorentsen

Når status gøres op for året i teknologi, skinner to ting igennem. 

Priserne på populær teknologi har fået et gevaldigt nøk opad. Det er en kedelig udvikling, som er drevet af Apples forsøg på at holde liv i sit milliardoverskud, selvom der købes færre iPhones.

En anden tendens er, at teknologien er blevet markant bedre. Særligt kameraernes kvalitet og hurtighed er blandt forbedringer i de mobile enheder, som blev lanceret i år.

Årets skuffelse: Facebook

Facebook står sammen med Google og andre tech-giganter på toppen af listen med skuffelser fra året, som snart er gået. Særligt Facebook er blevet afsløret i ikke kun at gøre brugerne til et produkt, men også i at gøre os til nemmere ofre.

Intet tyder da heller på, at Facebook og andre amerikanske tech-giganter kan finde ud af at styre sig selv. Eneste løsning er en stram regulering, hvor de får præcis besked på, hvad de må.

Lad derfor 2019 blive året, hvor brugerne får magten tilbage over deres egne data.

Se hele listen: Her er julegaverne du får i år

Smertegrænsen er nået
Trods forbedringerne er smertegrænsen for elektronikpriserne dog nået. 

Alligevel vil Apple – og i kølvandet på dem andre firmaer – sikkert forsøge at tage endnu mere for deres produkter næste år. Men forbrugerne har heldigvis fundet ud af, at der findes billigere og lige så gode alternativer.

Vores bud er derfor, at udviklingen på særligt mobiltelefoner næste år vil gå imod det, vi allerede kender fra markedet for fladskærme. Nemlig at du sagtens kan klare dig med en billigere model.

Årets lyspunkt: Apple

Mens de fleste tech-giganter er sendt i skammekrogen for at udnytte og misbruge vores private data, har et af dem valgt en anden vej. Apple er nemlig årets lyspunkt i debatten om grænsen mellem forretning og privatliv. 

Firmaet har klogeligt valgt at sætte en solid væg op mellem brugernes data og Apples forretning. Det har også gjort meget for at forbedre sine styresystemer og Safari-browseren, så det bliver nemmere at blokere for eksempel Facebooks og Googles massive overvågning.

OnePlus 6T. Pr-foto
OnePlus 6T. Pr-foto
 

Årets bedste billige mobil: OnePlus 6T

Det er ikke den billigste mobil, du kan købe. Men OnePlus har samlet den bedste pakke til den laveste pris, som du i dag kan få. Læs anmeldelsen her.

Huawei Mate 20 Pro. Pr-foto
Huawei Mate 20 Pro. Pr-foto
 

Årets bedste android: Huawei Mate 20 Pro

Luksus koster penge, men hos Huawei ikke helt så meget som hos konkurrenten Apple. Med Mate 20 Pro overraskede Huawei ved hele to gange på et år at lancere årets bedste i tech.

Huawei P20 Pro. Pr-foto
Huawei P20 Pro. Pr-foto
 

Årets bedste kameramobil: Huawei P20 Pro

Til prisen blev dette modellen, der tidligt på året satte standarden for, hvad Huawei kan med mobile kameraer, når de gør sig umage. Telefonen er siden faldet markant i pris og er i dag et decideret røverkøb. Læs anmeldelsen her.

iPhone XS. Pr-foto
iPhone XS. Pr-foto
 

Årets bedste iPhone: iPhone XS

Op til 13.000 kroner skal du slippe for Apples bedste mobiltelefon. Det er naturligvis alt for meget, men prisen hvis du vil have det ypperste, du kan få i en iPhone.

Nokia 7.1. Pr-foto
Nokia 7.1. Pr-foto
 
Sony Xperia XZ3. Pr-foto
Sony Xperia XZ3. Pr-foto

Årets mobile overraskelser: Sony Xperia XZ3 og Nokia 7.1

Begge modeller leverede i hver sin ende af prisskalaen en glædelig overraskelse. Sony fik et comeback med den topmodel, de burde have lavet for et år siden. Nokia viser med 7.1, at man sagtens kan lave en god android uden at flå kunderne.

Microsoft Surface Go. Pr-foto
Microsoft Surface Go. Pr-foto
 

Årets bedste 2-i-1 computer: Microsoft Surface Go

Det er både en tablet og en Windows 10-computer. Og så er den let, smukt bygget og rigelig hurtig til de flestes behov. Prisen er også i den lavere ende, hvilket gør den samlede pakke rigtig god.

GoPro Hero7 Black. Pr-foto
GoPro Hero7 Black. Pr-foto
 

Årets bedste actionkamera: GoPro Hero7 Black

Hvad gør man, hvis man ingen konkurrenter har? De seneste år har GoPro forsøgt sig med mærkelige droner og alternative actionkameraer, hvilket ikke blev en succes. I år er firmaet så tilbage med verdens bedste, billedstabiliserede actionkamera.

Philips Hue. Pr-foto
Philips Hue. Pr-foto
 

Årets bedste smartlys: Philips Hue

Philips Hue får hård konkurrence fra andre, der også vil sælge smartlys. Alligevel sidder firmaet fortsat på tronen med det mest gennemtænkte og velfungerende system, hvis du vil have intelligent lys i hjemmet.

iPad 9,7 tommer 2018. Pr-foto
iPad 9,7 tommer 2018. Pr-foto
 

Årets bedste tablet: iPad 9,7 tommer

Det er ikke Apples dyreste, men til prisen er det den mest oplagte tablet for familien, der bare har brug for en god tablet. Du kan oven i købet bruge en pen på den. Læs anmeldelsen her.

Sony WH-1000XM3. Pr-foto
Sony WH-1000XM3. Pr-foto
 

Årets bedste on-ear-hovedtelefon: Sony WH-1000XM3

De er dyre, men også det bedste du kan købe i støjreducerede hovedtelefoner lige nu. Glem derfor alt om Bose og deres noget forældede modeller. Det er Sony eller ingenting.

Jabra Elite 65t. Pr-foto
Jabra Elite 65t. Pr-foto
 

Årets bedste in-ear-hovedtelefon: Jabra Elite 65t

Danske Jabra har velfortjent høstet masser af stjerner og et solidt salg på deres 65t-serie, der både findes i denne udgave, men også i en model til sport (active) og en model til forretningsfolk (evolve). Læs anmeldelsen her.

Jaybird Tarah Pro. Pr-foto
Jaybird Tarah Pro. Pr-foto
 

Årets bedste sports-hovedtelefon: Jaybird Tarah Pro

Den er udviklet af sportsfolk, og Ekstra Bladet lod sportsfolk teste modellen, der høstede seks stjerner for at kunne alt det, som den lover til den aktive bruger. Læs anmeldelsen her.

Pr-foto
Pr-foto
 

Årets bedste tjeneste: YouTube Premium

Normalt kan vi bedst lide tjenester, der er gratis. Men i år kom YouTube til Danmark med deres betalte produkt, hvor du både får en musiktjeneste og slipper for alle reklamerne på YouTube.

Pr-foto
Pr-foto
 

Årets bedste digitale assistent: Google Assistent

Ingen stemmetjenester slår det, som Googles Assistent kan. I år kom den på dansk, og selvom vi tillader os at være pænt skeptiske, vinder assistenten hele tiden nye brugere og får nye funktioner.

Samsungs QLED. Pr-foto
Samsungs QLED. Pr-foto
 

Årets bedste fladskærm: Samsungs QLED-serie

Du kan få mange gode fladskærme for få tusinde kroner, men få er så farverige og ’så sorte’ som Samsungs topmodeller i QLED-serien. Du betaler så også godt for fornøjelsen.

Yeti Nano. Pr-foto
Yeti Nano. Pr-foto
 

Årets bedste eksterne mikrofon: Yeti Nano

Det er moderne at lytte til podcast, men har du ambitioner om selv at lave en podcast eller måske skal lave speak til en video, kræver det en god ekstern mikrofon. Den bedste til prisen er denne model.

Logitech MX Vertical. Pr-foto
Logitech MX Vertical. Pr-foto
 

Årets bedste mus: Logitech MX Vertical

Vi ved godt, at det er et skævt bud på en mus, men tro os - denne ergonomiske mus vinder ved nærmere bekendtskab. Læs anmeldelsen her.

Sonos Beam. Pr-foto
Sonos Beam. Pr-foto
 

Årets bedste tv-soundbar: Sonos Beam

Udvalget af højttalere til fjernsyn er enormt. Men blandt årets nyheder er det Sonos, der overraskede med en soundbar, der er bedre end selv firmaets egne dyrere forgængere.

Libratone Zipp 2. Pr-foto
Libratone Zipp 2. Pr-foto
 

Årets bedste batteridrevne højttaler: Libratone Zipp 2

Designet og ideen er dansk, mens produktionen og ejeren er kinesisk. Den kombination giver en bærbar højttaler, der er teknologisk år 2018, men stadig tro mod udgangspunktet.

MacBook Air. Pr-foto
MacBook Air. Pr-foto
 

Årets bedste bærbare: MacBook Air

Kongen af bærbare er tilbage, skrev vi i vores anmeldelse. Der er ikke en finger at sætte på modellen, som selvfølgelig er for dyr. Men ikke dyrere end at det er til at leve med. Læs anmeldelsen her.

Apple Watch Series 4. Pr-foto
Apple Watch Series 4. Pr-foto
 

Årets smartur: Apple Watch Series 4

Går du efter den mest velfungerende pakke, slipper du ikke udenom Apple og deres smartur. Huawei og Samsung laver også gode smarture, men ikke så gode som denne model. Læs anmeldelsen her.