Advarer mod falske hjemmesider: Misbruger danske aviser til fup

De ligner Ekstra Bladet, Berlingske og andre netaviser, men er alene oprettet for at fuppe dig

Svindlerne har blandt andet lavet denne falske artikel om bitcoins, der ligner en artikel fra Ekstra Bladet. Skærmdump
Svindlerne har blandt andet lavet denne falske artikel om bitcoins, der ligner en artikel fra Ekstra Bladet. Skærmdump

Der er ikke noget bedre for en virksomhed eller et produkt end at få en positiv omtale på en stor hjemmesider som Ekstra Bladet, Berlingske og andre danske netaviser.

Det har stor effekt, hvis man bliver omtalt i medierne, og artiklen deles på de sociale medier. Men det har også svindlere fundet ud af, og derfor stiger antallet af falske kopier af for eksempel Ekstra Bladet voldsomt i disse måneder.

- Det er desværre et meget stort problem og sker alt for ofte. Vi er tæt på, at det sker ugentligt, siger Ole Sloth, der er administrerende redaktør på Ekstra Bladet.

Politiet går i krig mod netsvindlere: Sådan vil de hjælpe dig

Svært at gennemskue
Udviklingen følges tæt af Forbrugerrådet Tænk, der onsdag sendte en advarsel ud via sikkerhedsappen Mit Digitale Selvforsvar. Det sker for at hjælpe netbrugerne til bedre at opdage, hvornår en rosende artikel for bitcoins eller måske et hårprodukt er en gemen fælde.

- Svindlerne opfinder jo hele tiden nye metoder i håbet om, at forbrugerne hopper i fælden.

- Her er det nye bare, at svindlerne ikke alene laver en falsk annonce, men skaber en falsk hjemmeside for at få det til at se troværdigt ud, siger Anette Høyrup, der er seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

- Det er også tydeligt, at sproget er blevet meget mere perfekt og ikke blot er dårligt oversat dansk. Det tyder jo på, at svindlerne har ansat danskere til at skrive de her tekster.

- Det gør det selvfølgelig endnu sværere at gennemskue.

Her er navnene på to ægte journalister fra Ekstra Bladet brugt på en falsk artikel om bitcoins. Men mændene på billederne har aldrig sat deres fødder på avisen, ligesom nationen!-kommentarerne naturligvis er rent fup. Skærmdump
Her er navnene på to ægte journalister fra Ekstra Bladet brugt på en falsk artikel om bitcoins. Men mændene på billederne har aldrig sat deres fødder på avisen, ligesom nationen!-kommentarerne naturligvis er rent fup. Skærmdump
 

Pas på denne hjemmeside: Gør det dyrt at få rabat

Sådan tjekker du siden
Hendes råd er, at man altid opfører sig skeptisk, når noget lyder for godt til at være sandt.

- For det er naturligvis ikke sandt og bør bør være et klart advarselstegn.

- Tjek også hjemmesidens adresse - står der faktisk den webadresse, som siden normalt har, eller er den stavet en smule anderledes?

- Det er også klogt at tjekke, om det er muligt at klikke rundt på hjemmeside, som du plejer. Hvis du ikke kan det, er det nok fordi, at der kun findes denne ene, falske side.

Et andet tegn på, at hjemmesiden er rent fup kan være, hvis kommentarerne i bunden af artiklen er rosende, og alle handler om, hvor fantastisk produktet eller tjenesten er.

Et uddrag af 'artiklen' afslører ret tydeligt, at det aldrig kunne være endt på en dansk nyhedsside med bare en smule respekt for sig selv. Skærmdump
Et uddrag af 'artiklen' afslører ret tydeligt, at det aldrig kunne være endt på en dansk nyhedsside med bare en smule respekt for sig selv. Skærmdump
 

Pas på kreditkortet: Her får danske turister narret penge fra sig

Alle sager undersøges
Problemet er, at det kan være svært at fjerne de falske hjemmesider igen.

- Det er frygteligt irriterende for både vores brugere og for os. Og vi tager derfor uden undtagelse fat på sagerne, hver gang vi opdager, at vi er blevet misbrugt.

- Der er ikke nogen sager, som vi undlader at dykke ned i, siger administrerende redaktør Ole Sloth.

- Vi forsøger via vores it-afdeling at finde ud af, hvem det her kommer fra. Det er bare svært og nogle gange umuligt, fordi svindlerne er rigtig gode til at skjule sig. Det kan for eksempel ske ved, at links meget hurtigt holder op med at fungere igen, hvilket kan sløre sporene.

Danmark går i krig mod datingside: De snyder brugerne

Pudser politiet på bagmænd
I de værste tilfælde pudses en advokat og nogle gange politiet på bagmændene.

- Vi politianmelder, hvis vi for eksempel kan se, at kendte mennesker bliver forulempet. Eller når en sag gentager sig, forklarer Ole Sloth.

Og Anette Høyrup mener, at det er en fremgangsmåde, som særligt Facebook kan lære noget af. Links til de falske hjemmesider spredes nemlig typisk via et opslag på de sociale medier.

- Sådan nogle som Facebook, der i forvejen renser rigtigt meget ud i svindel, bør altså kigge noget mere på det her.

Politiet advarer: Bedragerne er flyttet ind på nettet

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.