Ægtepar blev trynet af Google: Slog tilbage og kostede giganten milliarder

Britisk ægtepar ville ikke finde sig i, at deres hjemmeside for prissammenligninger blev undertrykt af giganten Google

Ekstra Bladets techredaktør tager dig gennem sagen.

Da den danske EU-kommissær for konkurrence, Margrethe Vestager, sidste år stak Google en bøde på 2,42 milliarder euro, fulgte et britisk ægtepar interesseret med fra sidelinjen.

Bøden var nemlig kulminationen på mere end 10 års kamp for Adam og Shivaun Raff, der nu træder frem i britiske Wired og fortæller hele deres historie.

Parret grundlagde i 2006 en hjemmeside kaldet Foundem, der gør det muligt at sammenligne priser på varer. Og i begyndelsen lå hjemmeside da også i toppen af søgeresultaterne, når brugerne ledte efter varer på Google. Men der gik kun ganske kort tid, før søgningerne sendte firmaet så langt ned på listen hos Google, at Foundem reelt blev usynligt:

- Hvis Google ikke ændrede det, ville det blive firmaets død, siger Adam Raff til Wired UK. Du kan høre et længere interview med parret her.

Google markedsfører sig selv som en søgemaskine, der giver brugerne de bedste resultater. Sandheden er ifølge EU og en række af konkurrenter, at Google i flere tilfælde giver dig de resultater, som bedst kan betale sig for Google. Foto: Virginia Mayo/AP
Google markedsfører sig selv som en søgemaskine, der giver brugerne de bedste resultater. Sandheden er ifølge EU og en række af konkurrenter, at Google i flere tilfælde giver dig de resultater, som bedst kan betale sig for Google. Foto: Virginia Mayo/AP
 

Margrethe Vestager har de senest år jaget giganter som Facebook, Amazon, Google og Apple for deres unfair og monopollignende opførsel. Foto: Darko Vojinovic/AP Teknologi Giver milliardbøde: Så hårdt rammer Vestagers hammer Google

De er nogle bøller
De kommende måneder forsøgte ægteparret forgæves at råbe Google op og få hjælp. Men firmaet var utilnærmeligt, og parret var samtidig i tvivl, om det bare var deres hjemmeside, der ikke var god nok eller manglede nok originalt indhold.

8. december 2008 fik de dog beviset på, at noget var helt galt. Her blev Foundem udpeget som den bedste hjemmeside til prissammenligninger af tv-stationen Channel 5:

- På det tidspunkt sagde vi til os selv, at Google er nogle bøller.

- Det er forkert.

Først i 2009 var presset mod Google blevet så hårdt, at Foundem pludselig kom tilbage på deres normale plads højt i søgeresultaterne hos Google, som de allerede var på søgemaskinerne Bing og den europæiske udgave af Yahoo.

Alligevel fortsatte ægteparret deres kamp og klagede til EU over Googles opførsel.

Det er den britiske hjemmeside her, ægteparret driver, men som blev trynet voldsomt af Google. Skærmdump
Det er den britiske hjemmeside her, ægteparret driver, men som blev trynet voldsomt af Google. Skærmdump
 

Samfund Google afskriver milliarder efter Vestager-bøde

Google misbrugte sin stilling
For at forstå sagen, skal man vide, at Google - trods løfterne om alene at være 'en god og ærlig søgemaskine' - tjener 90 procent af alle sine mange milliarder på reklamer.

Og netop i de år, hvor Foundem og andre hjemmesider, der tilbyder prissammenligninger, blev trynet af Google, var den amerikanske gigant i fuld sving med selv at tjene penge på prissammenligninger.

Det er også det, der har kostet firmaet den enorme bøde fra EU. At Google med vilje og i ond tro har presset konkurrenterne langt ned i søgeresultaterne, mens betalende annoncører og Google selv har fået alle topplaceringer i brugernes søgninger.

Teknologi En stjerne falmer: Mark er ikke længere blot en pæn dreng uden slips

Kræver erstatning af Google
Ifølge Adam og Shivaun Raff har Margrethe Vestager været afgørende for, at sagen mod Google blev ført i mål.

Google har nemlig brugt millioner på at påvirke sagens gang og har ifølge ægteparret været tæt på at få succes med at forplumre sandheden om, hvorfor søgeresultaterne fra konkurrenter som deres firma blev ulovligt undertrykt.

Den amerikanske søgemaskine har imidlertid anket bøden, og indtil der kommer en endelig afgørelse, kan familien ikke få deres krav om en erstatning for en dommer.

Google har samtidig ændret sin politik, så alle - også Googles eget firma for produktsøgning - nu skal betale for at komme langt op i søgeresultaterne.

Adam og Shivaun Raff mener dog trods ændringerne, at Google handler i strid med konkurrencereglerne, hvilket Google benægter.

Du kan læse hele historien om det britiske ægtepar og deres kamp mod Google her. Og du kan her finde den hjemmeside, ægteparret har lavet om, hvordan de ser på sagen.

Teknologi 2017 blev skammens år for techgiganterne

120 kommentarer
Vis kommentarer