Apple går til angreb på Facebook

Sætter effektivt hegn op mod den massive overvågning, netbrugere i dag udsættes for

Der er bestemt brug for bedre software til Apples mobile enheder, mener Ekstra Bladets tech redaktør. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

Hvis Facebook ikke selv kan finde ud af, så kan vi!

Sådan er filosofien tilsyneladende bag det frontalangreb, Apple mandag aften satte ind mod netop Facebook og andre datafirmaer.

Når der senere i år frigives et nyt styresystem til Mac kaldet Mojave, bliver det derfor med en funktion, der totalt kan blokere for Facebooks og andres vilde overvågning af brugerne:

- Vi udvider beskyttelsen mod overvågning på Mac, forklarede Craig Federighi, der er chef for Apples softwareudvikling, under eventen mandag.

- Og beskyttelsen er slået til, uanset hvilket program du bruger på dit system.

I praksis betyder det, at adgang til for eksempel dine beskeder, dit kamera eller mikrofonen på computeren nu skal godkendes hver gang af dig.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...


Alle har ret til et digitalt privatliv - det er en menneskeret, mener Apples øverste chef Tim Cook. Video: YouTube

Bag om Apples event

Der er flere end 6000 udviklere fra 77 lande med til eventen i Californien.

I dag udvikler 20 millioner mennesker programmer til Apple.

I næste måned bliver Apples appstore 10 år.

Den er i dag største markedsplads for apps og har 500 millioner besøg om ugen.

I denne uge runder beløbet, som udviklerne har tjent hos Apple, 100 milliarder dollars eller 634 milliarder kroner.

Kilde: Apple

Få fred i familien: Sådan vil Apple give magten tilbage til dig

Lukker Facebooks adgang
Men både på Mac og mobile enheder som iPhone sætter Apple samtidig et solidt hegn op mod overvågning. Det kommer til at ske via browseren Safari:

- Vi har alle set de her like- og deleknapper. Eller de her felter til at skrive kommentarer.

- De kan bruges til at følge dig, selv når du ikke trykker på knapperne. Det lukker vi ned i år, lovede Craig Federighi.

- Hvis du vil bruge disse funktioner, eller en app vil have adgang til dine informationer, får du en advarsel. Og så beslutter du, om du vil holde dem private.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Det afslørede Apple også

Med iOS 12 bliver det muligt at samle notifikationer i grupper og slette dem samlet. Det har været en længe ønsket funktion.

Apple lover, at iOS 12 bliver langt mere effektiv og bedre opbygget end tidligere.

Facetime får gruppesamtaler med op til 32 deltagere. Har du et Apple Watch, kan du deltage i samtalen med lyd.

Der kommer fire nye animojis: en tiger, en koala, et spøgelse og en tyrannosaurus T Rex.

Du kan nu skabe dine egne memojis, der tager udgangspunkt i dit ansigt. Du kan fremover bruge tungen som 'udtryk' i de eksisterende animojiis og de nye memojis.

Der kommer til efteråret et nyt Mac-styresystem med navnet Mojave - det får en helt ny appstore, langt bedre sikkerhedsfunktioner og en række af Apple-apps, du allerede kender fra iOS, fx Memo og Apple News. Du får adgang til darkmode på computeren.

Apple Watch får et opdateret styresystem, som giver mulighed for at bruge uret som walkie talkie til de venner, der også har et smartur fra Apple.

Apple TV 4K får nu lydstandarden Dolby Atmos, ligesom der introduceres en ny pauseskærm, som viser billeder af hele jorden optaget fra den internationale rumstation. Du kan fremover skifte mellem pauseskærmene på Apple TV 4K og læse informationer om, hvor billederne er optaget.

Apple lover ekstra levetid: Slut med at gøre din gamle iPhone langsom

Datafirmaer er uhæmmede
Craig Federighi kaldte datafirmaerne for 'smarte og uhæmmede'. For udover cookies bruger de en anden metode kaldet fingeraftryk:

- Helt som du kan blive identificeret med dine fingeraftryk, så sætter din computer også et fingeraftryk, når du surfer på nettet.

- Det sker med de unikke opsætninger, din computer har. De kan være de skrifttyper, du har, eller de plug-ins du bruger, som afslører dig og gør det muligt for datafirmaerne at følge dig fra webside til webside.

- Det gør vi meget sværere. Vi får din computer til at ligne alle de andre på nettet, og det bliver dramatisk sværere at overvåge og følge dig på nettet, forsikrede han.


Se hele eventen her. Video: YouTube

Find oplægget om sikkerhed fra Craig Federighi her. Du kan læse meget mere om de nye funktioner i iOS 12 her. Og du kan læse mere om historien her og her.

Det skriver Apple selv om sikkerhed

Sådan beskriver Apple selv de nye funktioner for sikkerhed og anonymitet:

'Som det er tilfældet med alle Apple-softwareopdateringer, så har anonymitet og sikkerhed også meget høj prioritet i macOS Mojave.

I Safari hjælper en forbedret intelligent trackingbeskyttelse med at blokere for, at sociale medier via 'Like'- og 'Del'-knapper samt kommentarwidgets sporer brugere uden tilladelse.

Safari tilbyder nu også forenklede systemoplysninger, når brugere surfer på nettet, hvilket forhindrer, at de kan blive sporet på baggrund af deres systemkonfiguration.

Safari opretter, autoudfylder og gemmer nu også automatisk stærke adgangskoder, når brugere opretter nye internetkonti og advarer mod genbrugte adgangskoder, så brugerne kan ændre dem.

Nye databeskyttelsesregler kræver, at apps skal indhente tilladelse fra brugeren, før de kan bruge Mac-kameraet og -mikrofonen eller få adgang til persondata som en f.eks. en brugers Mail-historik og Beskeder-database.'

Kilde: Apple

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt