Apple sagsøger lille mobilreparatør: Taber sagen med et brag

Vil tvinge norsk firma til at holde op med at reparere ødelagte iPhones billigt - nu har firmaet vundet over giganten

Det kan nemt koste 1500 kroner at få ordnet skærmen på din iPhone, hvis Apple selv skal stå for arbejdet. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Det kan nemt koste 1500 kroner at få ordnet skærmen på din iPhone, hvis Apple selv skal stå for arbejdet. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

TIP OS: Er du kommet i problemer, fordi du reparerer Apples produkter? Fortæl om din sag i en mail til tech@eb.dk

Skal Apple have monopol på reparation af skærmen på din iPhone?

Ifølge den norske mobilreparatør Henrik Huseby bliver det konsekvensen, hvis Apple lykkes med at jagte andre firmaer, som hans, 'PCKompaniet', er blevet det.

Han nægtede dog at skrive under på de papirer, som Apples advokatfirma Njord sendte til ham sammen med en regning på godt 21.500 danske kroner. Udover erstatningen ville Apple tvinge Huseby til aldrig nogensinde igen at reparere et Apple-produkt.

Herefter blev han sagsøgt.

David Lysgaard er meget lettet over, at dagens dom gik Apple imod. Privatfoto Mobil David efter sejr over Apple: - Det er fantastisk

Beslaglagt i tolden
Sagen begyndte, da tolderne i Norge beslaglagde 63 iPhone-skærme, som Huseby havde bestilt fra en leverandør i Hong Kong.

Da Apple nægter at sælge skærmene til andre end nogle få autoriserede firmaer, er han og andre reparatører nødt til at købe skærme, hvis dele kommer fra brugte telefoner.

Apple har ifølge domsudskriften bedt toldmyndighederne i Norge tilbageholde alle produkter, der bliver importeret ind i landet, og som har Apple-logoer eller lignende kendetegn.

Skærmene til Huseby havde netop meget små Apple-logoer på, der - sandsynligvis for at forhindre tolderne i at gennemtvinge Apples krav - var malet over med en sprittusch.

Artiklen fortsætter under dokumentet...


Du kan læse hele dommen her.

Teknologi Apple sagsøgt: Ødelagde kunders iPhone med vilje

Apple tabte med et brag
I retten, hvor der ifølge lokale medier mødte hele fem advokater op for Apple, argumenterede firmaet for, at skærmene ikke var originale. Og at de overstregede logoer var et misbrug af Apples varemærke.

Men det er de norske dommere ikke enige i.

Logoerne er så små - og sidder i øvrigt inde i telefonen, når skærmen er monteret - at det ingen betydning har. Samtidig har Henrik Huseby aldrig markedsført sin service som autoriseret eller skærmene som dele, der er leveret direkte fra Apple. Derfor frikendes han for Apples krav.

Mobil Nu bøjer Apple sig: Tjek om du har krav på ny iPhone

Monopol skal stoppes
Afgørelsen er interessant i Danmark og andre dele af verden, hvor Apple arbejder hårdt for at retten til selv at reparere sine egne produkter. Men hvor andre firmaer og interesseorganisationer kæmper for det modsatte: at Apples monopol på reparationer begrænses, da forbrugerne altid har ret til at få repareret deres Apple-produkter, hvor det passer dem:

- Apple bliver ved at med at skabe en sag for os, siger Gay Gordon-Byrne, der er chef for organisationen Repair.org, til Motherboard.

- De sagsøger lovlige reparatører som Henrik, lyver over for kunderne om deres batteriproblemer og bygger - trods deres fine ord om miljøbeskyttelse - reelt produkter, der er svære at reparere.

Apple har ikke ønsket at kommentere sagen.

TIP OS: Er du kommet i problemer, fordi du reparerer Apples produkter? Fortæl om din sag i en mail til tech@eb.dk

Teknologi Alvorlig fejl kan lamme din iPhone: Derfor skal du hente ny software i dag

Opdatering lammer skærme

Da Apple forleden opdaterede sit mobile styresystem til iOS 11.3, fik det ifølge The Guardian alvorlige konsekvenser for en række af kunder, der har fået repareret deres iPhone 8 hos andre end Apple.

Touchskærmen holdt ganske enkelt op med at virke og gjorde den dyre telefon ubrugelig. Sagen bliver ikke bedre af, at Apple ikke har advaret kunderne om, at deres telefoner risikerer at dø, hvis skærmen er ordnet af et uautoriseret firma.

Ifølge avisen er den eneste løsning at få skiftet skærmen til en udgave, der virker. Det er ikke første gang, at brugerne oplever, hvordan deres skærme dør, fordi Apple har ændret i sin software.

Tip os gerne via tech@eb.dk hvis din iPhone 8 også har fået skærmen ødelagt efter opdatering til iOS 11.3.