Beskyt dig imod julens internetsvindel

Ondsindede julekort: Internetsvindlere og hackere står klar med nye svindelnumre, der udnytter den søde juletid. Se her, hvad du skal passe på

Ho-ho-hold øje med svindelnumre og virustrusler, når julestemningen snart sænker sig over internettet. Hackere og internetsvindere bruger nemlig højtiden til at klemme lidt ekstra ud af uforsigtige internetbrugere med specialdesignede jule-svindelnumre.

- De sidste par år har erfaringen vist, at internetsvindel eskalerer i december. Her er nogle forbrugere lidt mere stressede, og lukker i højere grad øjnene for faresignaler, udtaler Claus Villumsen der er CTO hos sikkerhedsfirmaet BullGuard.

- Vi har også en tendens til at hive kreditkortet lidt hurtigere frem, når vi ser noget spændende i julemåneden, og det kan i sidste ende vise sig at give os gevaldige økonomiske hovedsmerter midt i risalamanden, siger han.

Mac er også i fare
Bullguard er ikke det eneste internetfirma, som råder til ekstra forsigtighed i juletiden. Det amerikanske computersikkerhedsfirma McAfee udsendte tidligere på måneden deres liste over "Julens 12 fupnumre" for 2011.

De udpegede blandt andet jule-screensavers, julekonkurrencer på Facebook og juleapps til mobiltelefonerne som nogle af julens sikkerhedstrusler. En anden ny tendens, som vil kunne mærkes i juletiden, er den stigende mængde af virus og malware, som er rettet imod Mac-computere.

SE MCAFEES LISTE HER

Pas på onde julekort
Bullguard har lavet denne top ti over internet-scams, som danskerne skal passe på i december:

Ondsindede julekort:
Julekort har i mange år været populære på nettet. De kommer ofte som pdf-, flash eller Word-filer. Hvis man ikke kender afsenderens email-adresse, skal man ikke åbne filen, da det kan være et program, som kan registrere dine brugernavne og passwords

Velgørende phishing-mails:
I december vil man få mails fra kendte og velgørende organisationer, der beder om penge til gode formål. I værste fald kan disse mails dog være falske forsøg på at narre penge fra velmenende mennesker. BullGuard anbefaler, at man selv retter direkte henvendelse til organisationerne hvis man vil donere penge.

"Dit Dankort er spærret":
Falske bankmails der vil bede forbrugeren om at oplyse deres bankinformationer via et vedhæftet program eller på en troværdig hjemmeside, fordi deres betalingskort er blevet spæret. Bagtanken er, at vi er stressede i december, og ingen ønsker at stå i supermarkedet med et spærret Dankort og en meget lang kø bag sig.

Juleapplikationer til sociale medier:
Vi tager for let på Facebook-applikationer, og i juletiden vil der være ekstra mange applikationer til at sende hilsner med. Nogle af applikationerne ser helt uskyldige ud, men de er skabt til at indsamle vores personlige informationer, som kan sælges videre på nettet til luskede cyberkriminelle. De benytter dem til at hacke vores emailkonto m.m.

Falske job-tilbud:
Jobsøgende tilbydes vikarstillinger på mail i anledning af at medarbejdere skal på lang juleferie. På den måde lokker man personlige informationer ud af de jobsøgende.

Falske e-fakturaer:
Vi køber som aldrig før vores julegaver på nettet, og i december sender internetsvindlerne uægte fakturaer og rykkere ud. Typisk udgiver de sig for at være kurerfirmaer såsom UPS og TNT, og påstår, at modtageren ikke har betalt for leveringen af julegaverne.

Auktioner hvor man køber katten i sækken:
I julen skal der købes gaver, og mange køber dem via diverse auktionssider på nettet. Der har været en stigende tendens til at hustlere tilbyder billige iPhones og andre populære gaver. Når pengene er overført, ser man aldrig varen. Hvis tilbuddet er for godt, så er det nok ikke sandt.

Julesange med bivirkninger:
En del hjemmesider tilbyder juleringetoner eller apps med julesange og andet til mobilen. Man kan dog risikere at få sig en ubehagelig overraskelse med i form af malware eller spyware, der suger computeren eller mobilen for private oplysninger. Vær kritisk før du downloader.

Billige mærkevarer:
Nogle annoncer lokker med mærkevarer til en uhørt lav julepris, det kan være alt fra iPads til mærketøj, men lige så snart man trykker på annoncerne, føres man til et website fyldt med virus.

Filafpresning:
Hvis først en internetsvindler har fået adgang til dine filer, kan vedkommende finde på at kryptere eller fjerne vigtige filer, så du mangler dem. Derefter forlanges der penge, hvis du skal have filerne tilbage.

Gode råd imod julesvindlerne: