Tjek Kinas censurerede Facebook

Facebook og twitter er blokeret i Kina, men weibo.com har til gengæld 250 millioner brugere

Facebook på kinesisk - 250 millioner kinesere bruger weido.com.
Facebook på kinesisk - 250 millioner kinesere bruger weido.com.

Ikke mange kender hjemmesiden weibo.com. I hvert fald ikke i Vesten. I Kina ser det helt anderledes ud - her kender i hvert fald sitets 250 millioner brugere det.

Det sociale netværk er nemlig kinesisk og ret populært i hjemlandet. Især kinesiske professionelle og forretningsmænd er aktive på weibo.com.

Men det ser ud til at ændre sig snart. Flere udenlandske firmaer ser nemlig en fremtid på Weibo, skriver Comon.dk

Facebook har 600.000 hackerforsøg om dagen

Kina er blevet det land med flest internetopkoblede indbygger i verden. Kina har skabt en parallelverden af hjemmesider og sociale portaler, men det meste foregår på kinesisk. Derfor har det indtil nu ikke haft appel uden for landet.

Firmaer er vilde med weido
Weibo minder om både Twitter og Facebook. Man kan dele links og små tekstbidder på 140 tegn.

- Weibo er blevet landets samlingssted. Det er her, folk deler nyheder og sladder. Hvis du vil vide hvad der sker i Kina, så opretter du bare en Weibo-konto, siger Sam Fleming, som driver bureauet CIC, til Reuters.

Facebook flyder over med porno og vold

Weibos succes kommer også af, at Facebook, twitter, youtube og andre udenlandske hjemmesider ofte er blokeret i Kina. Weido bliver da også overvåget af de kinesiske myndigheder. Vestlige firmaer må derfor også acceptere overvågningen, hvis du vil drage nytte af, at den voksende købedygtige kinesiske middelklasse er at finde på Weibo.

Store firmaer som CocaCola, Louis Vuitton og Unilever har allerede oprettet en Weibo-konto. Og også stjerner som Tom Cruise, Bill Gates, Maria Sharapova og den engelse skuespiller Emma Watson er at finde blandt de mange millioner kinesere. Tom Cruise har 3 millioner fans, der følger ham på Weibo.