Bygger spøgelsesby med plads til 35.000

Amerikansk virksomhed bygger kæmpe spøgelseby på 52 kvadratkilometer med plads til 35.000 indbyggere for 1 milliard kroner i teknologiens tjeneste

Amerikansk firma vil bygge en spøgelsesby, der vil fylde som Fanø og have plads til alle i Køge. (Foto: Colourbox)
Amerikansk firma vil bygge en spøgelsesby, der vil fylde som Fanø og have plads til alle i Køge. (Foto: Colourbox)

En spritny amerikansk by med plads til 35.000 indbyggere (som Køge) med dertilhørende motorveje, huse og kontorer - nye som gamle - vil snart slå dørene op i staten New Mexico. Men det vil ikke være indbyggere - men derimod videnskabsfolk - der vil få lov til at træde ind over dørtærsklen.

Byen skal nemlig ikke være andet end en spøgelsesby, der kan fungere som prøveklud, før virksomheder introducerer ny teknologi for masserne.

LÆS OGSÅ: Bygger mur af 270.000 LEGO-klodser

Bag projektet med navnet The Center står Washington-baserede Pegasus Global Holding, som spytter 200 millioner dollar (ca. 1 milliard kroner) i spøgelsesbyen, hvor videnskabsfolk ved New Mexicos universiteter, offentlige laboratorier og militærbaser kan teste opfindelser af ny grøn teknologi og infrastruktur i et fiktivt scenarie, før rigtige byer bliver opgraderet.

Giver bedre forståelse
- Idéen til The Center blev født på grund af vores egen virksomheds udfordringer med at teste nye og kommende teknologier væk fra de rammer og begrænsninger, som et sterilt laboratorie giver, forklarer adm. direktør hos Pegasus Global Holding Bob Brumley i et AP-interview, som er bragt på The Washington Posts hjemmeside.

- The Center vil give almennyttige private virksomheder, uddannelsesinstitutioner og offentlige instanser mulighed for at teste i et unikt miljø med rigtig infrastruktur, så de kan få en bedre forståelse af omkostninger og potentielle begrænsninger før introduktionen af en ny teknologi.

LÆS OGSÅ: Sådan bygger du din egen iMac (i Lego)

Så stor som Fanø
Som eksempel nævner Bob Brumley en udvikler af solenergi-teknologier, som vil kunne afprøve, hvordan nye systemer vil blive leveret og brugt i huse, hvor termostaten er sat til 26 grader og i huse, hvor temperaturen er sat til 20 grader. Og i gamle bygninger kontra nye.

Pegasus har samarbejdet med staten New Mexico om The Center i 18 måneder, og der skal nu vælges en endelig beliggenhed. The Center vil fylde et areal på 52 kvadratkilometer - eller cirka samme størrelse som Fanø.

LÆS OGSÅ: WROOOM: Fastfood serveret med 210 km/t