Vi sløser med CPR-nummeret på nettet

Virksomheder og danskerne selv skal være mere forsigtige med deres CPR-nummer på nettet. Forbrugerrådet kalder nummeret 'forældet'

Vi er lidt for hurtige til at rykke ud med vores cpr-nummer på nettet. (Foto: Colourbox)
Vi er lidt for hurtige til at rykke ud med vores cpr-nummer på nettet. (Foto: Colourbox)

Danskerne er alt for letsindige med deres cpr-nummer på nettet. Det viser en undersøgelse, som Forbrugerådet har lavet, skriver avisen 24Timer.

- Der er opstået et nyt marked, hvor personlige oplysninger indsamles og videresælges. Det gælder både til personligt målrettet reklame, men der er også en stigning i antallet af identitetstyverier og lignende som følge af, at oplysninger som cpr-numre og kontooplysninger indsamles, forklarer Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet og ekspert i databeskyttelse, til 24timer.

Forbrugerrådet opstillede en falsk konkurrence, af den slags som IT-kriminelle bruger til phishing, hvor de udloddede en iPad, hvis man kunne oplyse navnet på nævnets nye hjemmeside. Undervejs blev deltagerne bedt om at udlevere personfølsomme oplysninger som cpr-nummer - og det gjorde halvdelen af de 6000 konkurrencedeltagere.

Skal selv bevise
Danskerne er dårligt stillede, hvis cpr-nummeret stjæles og misbruges. Så skal man nemlig kunne bevise sin uskyld, og det er ikke så let, siger Anette Høyrup til 24Timer.

- Der bliver flere af de her konkurrencer, og desværre må vi sige, at de ikke er ulovlige. Men det gør det bare ekstra vigtigt, at forbrugerne er opmærksomme og forsigtige, når de deltager i konkurrencer på nettet, siger Anette Høyrup.

Læs: Datingsider sjofler med sikkerheden

Afskaf personnummeret
De IT-kriminelle kan dog også skaffe sig adgang til personnummeret uden, at man selv udleverer det på nettet.

I mange sager om identitetstyveri spiller cpr-nummeret en central rolle, og det kan være svært at slippe af med tyven, da cpr-nummeret jo ikke kan skiftes ud, skriver Jyllands Posten.

- Problemet er, at cpr-nummeret blev opfundet i en ikke-digital tid. I dag ligger danskernes cpr-numre alle mulige steder, og det øger risikoen for identitetstyveri, siger jurist i Forbrugerrådet Anette Høyrup til Jyllands Posten.

Rådet opfordrer til, at cpr-nummeret moderniseres og gøres mere tidssvarende.

0 kommentarer
Vis kommentarer