Din Skype-samtale bliver overvåget af russerne

Microsoft ønsker at udlevere Skype’s hemmelige koder til den russiske efterretningstjeneste

MOSKVA (ekstrabladet.dk): Den russiske efterretningstjeneste FSB, tidligere KGB, er tæt på at få adgang til Skype’s hemmelige koder, som vil give russerne en mulighed for at overvåge privat kommunikation via det danske og svenske opfundet IP-telefoni.

Samarbejde med regering
Microsoft, som er ved at købe Skype af eBay for 8.5 milliarder dollar, vil udvikle samarbejde med de russiske spioner, herunder et via et fælles forsknings IT-laboratorium, og er villig til at udlevere de hemmelige Skype koder til Kremls efterretningstjeneste.

-Jeg vil meget gerne gøre det, sagde Nikolaj Prjanisjnikov, præsident af Microsoft Russia til nyhedsbureauet Interfax.

Han tilføjede at Microsoft’s strategi på det russiske marked er rettet mod ”samarbejde og partnerskab med regeringen”.

Systemkritikere
- Det handler om at Microsoft vil udlevere de oprindelige koder af sine IT-produkter til FSB. Det har intet at gøre med Skype’s krypteringssystem, sagde Marina Levina, PR-direktør ved Microsoft Russia til det russiske stats-kontrollerede nyhedsbureau RIA-Novosti.

Men de russiske systemkritikere og NGO’er, som i årevis har brugt Skype som det eneste sikre kommunikationssystem, er skeptiske. Sidste år kom Microsoft under hård kritik efter at det blev afsløret at selskabet samarbejdede med den russiske efterretningstjeneste om en sag imod miljø-aktivister fra bevægelsen Baikal Environmental Wave. Dengang lovede Microsoft at omvurdere deres strategi i Rusland og beskytte NGO’er.

Medvedev støtter Skype
Den russiske efterretningstjeneste har tidligere opfordret regeringen til at forbyde russere at bruge en række udenlandske kommunikations-systemer, herunder Skype og Gmail, med mindre FSB får adgang til de hemmelige koder. Et lovforslag om forbud mod Skype blev offentliggjort af Alexander Andrejetjkin, chef for FSB’s tekniske- og informationsdepartement. Men den russiske præsident Dmitrij Medvedev har gjort det klart, at han ikke vil acceptere Skype-forbud.

Skype’s tidligere ejer har afvist det russiske krav om udlevering af Skype’s hemmelige koder til FSB.

0 kommentarer
Vis kommentarer