Farvel DVD-afspiller: Disse tech-produkter dør inden for fem år

Time Tech Magazine forudser DVD'ens, den klassiske GPS' og tre andre produkters død

DVD- og Blu-Ray-afspillere er snart fortid. (Foto: Jesper Stormly Hansen)
DVD- og Blu-Ray-afspillere er snart fortid. (Foto: Jesper Stormly Hansen)

Det er efterhånden de færreste i den vestlige verden, der ikke har en smartphone i lommen eller en tablet i tasken - og dermed også et kamera og muligheden for at streame film ved hånden 24 timer i døgnet.

Og for de fleste er den rivende udvikling inden for teknologien - men ikke for ældre tech-produkter, som lider under massiv tilbagegang. For nogle produkter går det tilmed så skidt, at de vil være 'uddøde' om maksmimalt fem år.

Det forudser det anerkendte Time Tech Magazine i hvert fald. Her er deres fem bud på teknologier, der dør inden for de kommende fem år:

1. Blu-ray og DVD-afspillere
Netflix og HBO er blot et par af de nye spillere på markedet, og streamingtjenesternes tilstedeværelser kommer sandsynligvis til at koste DVD'en - og dermed også virksomheder som Blockbuster - livet i løbet af de kommende år.

2. GPS'en
Altså ikke den slags, som sidder i telefonen, men den gode gammeldags GPS, der sidder i bilen. Dens død begrunder Times Tech med de 1,3 milliarder IPhone og Android-smartphones, der er blevet solgt på verdensplan - som alle indeholder GPS-funktion. Siden smartphones begyndte at indeholde GPS (2008), er salget af de traditionelle GPS'er faldet 15-20 procent om året.

3. Dial-up-internet
De fleste i Danmark har nok for længst sagt farvel til det såkaldte dial-up-internet og hej til bredbånd - men faktisk er der fortsat en del rundt i verden, der fortsat benytter sig af den forældede og noget langsommere internetforbindelse. Omkring tre procent af amerikanerne - svarende til godt ni millioner - benytter sig fortsat af dial-up-forbindelsen, men det er slut inden for de kommende fem år, mener Times Tech.

4. Digitalkameraer til lavpris
De billige og mindre gode digitalkameraer er også snart fortid, mener magasinet - og det kan vi takke Apple for. Men lanceringen af iPhone 4 i 2010 satte smartphone-giganten nemlig nye standarder for mobilkameraer, hvilket betyder, at de fleste med en smartphone rent faktisk har et kamera i mobilen, der er tilsvarende eller bedre end de lavpris-kameraer, man kan erhverve sig i butikkerne.

5. Bilnøgler
Også bilnøglen i sin fysiske form vil forsvinde i løbet af de kommende fem år. I stedet vil nye biler have såkaldte 'smart keys', som for eksempel kan indeholde en knap, man trykker på for at starte bilen.

Derudover forudset Time Tech, at smartphones også her vil gøre sit indtog, så bilen fremover kan åbnes og startes via en app. Det kan man faktisk allerede med app'en 'OnStar RemoteLink' fra Chevrolet - men den type 'nøgle' vil blive langt mere udbredt i fremtiden.