Test af de fire store udbydere: Se fjernsyn via internettet

Glem parabolen og den gammeldags antenneforening. Skal der mange kanaler på fjernsynet, er internettet vejen. Vi har testet vareudvalget hos de fire største leverandører af IP-tv i Danmark

Der er forskel på, hvem man køber IP-tv af. (Foto: Colourbox)
Der er forskel på, hvem man køber IP-tv af. (Foto: Colourbox)

Flere og flere vælger at få deres tv-signal leveret på samme måde som e-mails og Facebook-opdateringer, nemlig via internettet. Vi har testet de største leverandører af internetbaseret tv på det danske marked: TDC, Fullrate, Telia og Waoo.

Tre af de fire leverer bredbåndsforbindelsen via telefonstikket i form af ADSL-opkobling, imens Waoo, som er ejet af 14 energiselskaber, bruger lyslederkabel til at levere forbindelsen.

Ud over en hurtig internetforbindelse skal man have en modtagerboks, som anbringes tæt på fjernsynet. Boksen forbindes som andre netforbundne apparater til husets internetrouter med almindeligt netværkskabel (Telia overfører dog signalet trådløst). Tv-boksen omdanner datastrømmen til et tv-signal, og tilbyder en brugerflade med programguide, tv-on-demand, filmleje og evt. ekstratjenester som streaming-abonnmenter og optagelse.

Konklusion:
Hvem der tilbyder den bedste tv-pakke, afhænger i høj grad af, hvad der er afgørende for netop dig. Hvis du er fan af moderne tv-serier, vil pakkerne fra Waoo og Telia tiltale dig. Og valget vil sandsynligvis blive afgjort efter, om du er fan af enten 'House Of Cards' eller 'Game Of Thrones'.

TDC har en fordel ved at være den suverænt største udbyder på både internet, telefoni og tv. Og med Home Trio får man løst alle sine telebehov på én gang til en pris, der ligger lidt lavere end prisen hos konkurrenterne. Billed- og lydkvalitet overhales dog af både Waoo og Telia.

Fibertilslutningen til Waoo kan indebære et betydeligt ekstraarbejde - og ditto udgift. Firmaet kan lige nu levere hastigheder på op til 60/60 Mb/s, men den teoretiske hastighedsgrænse for fiberen ligger på adskillige gigabits/s. Billedkvaliteten og antallet af HD-kanaler taler klart til Waoos fordel, og sammenholdt med ekstra services som indbygget Netflix og Spotify gør det Waoo til samlet vinder. Med mindre du kræver at få HBO’s film og serier med i pakken, eller du bor i de dele af landet, hvor fiberbredbåndet ikke er nået ud endnu.

Telia tilbyder en billed- og lydkvalitet, er et godt stykke over TDC. Direkte adgang til HBO og Spotify fra tv-boksen er også en fordel.

Læs også: Netflix snart klar med 4K-indhold

Telia Familiepakke
///Særligt anbefalet///

Telia er den nyeste deltager i kampen om at levere internet-tv til danskerne. Selskabet har længe leveret mobiltelefoni og internet, men har senest udvidet med IP-baseret fastnettelefoni og tv. Lige som hos TDC og Fullrate sker opkoblingen via telefonledningen (ADSL). Selskabet tilbyder hastigheder op til 50 Mb/s.

Telias store tv-pakke, kaldet Familiepakken, indeholder 50 kanaler. Pladsen er ikke brugt på højtopløst tv. Kun DR1, TV2 og HBO Nordic findes i HD-udgaver. Man kan hos de øvrige udbydere vælge Viasats kanaler som tilvalgspakke, men ikke hos Telia.

Billed- og lydkvaliteten er rigtig god hos Telia. Farverne virker naturlige, og lyden er ikke presset som hos TDC og Fullrate. Går man helt tæt på skærmen, kan man dog godt se artefacts fra kompressionen i billedet.

Telias alt-i-en-pakke indeholder et righoldigt udvalg af tv-kanaler og den bedste brugerflade i testen. Trådløs overførsel fra ADSL-routeren og fjernstyring via smartphone og tablet er lækre detajler. Udvalget af on-demand-kanaler, Spotify-klienten og muligheden for at spole i live-tv tæller også på plussiden. Er du serie-fanatiker, kan adgang til HBO direkte via tv-boksen være det afgørende argument.

Fakta:
Kanaler: 50
Internet: 20/15 Mb/s
Telefoni: Ja
Pris: 579 kr/md.
Oprettelse: 398 kr

+
God billedkvalitet
Fjernstyring via app
Bedste brugerflade
HBO, Spotify og C More

-
Kun få HD-kanaler
Dyreste pakkeløsning
Ikke mulighed for Viasat

Lyd&Billede mener:
God teknisk kvalitet og virkelig lækker teknik med app-styring og trådløs overførsel gør Telias tv-pakke til en behagelig oplevelse. HBO og C More vil trods en høj pris være afgørende fordele for nogle. Til gengæld må du undvære Viasat.

Læs hele testen

TDC Home Trio

TDC er den virksomhed, som enhver anden udbyder af internet, tv og telefon må forsøge at konkurrere med. Og konkurrencen er svær og sjældent lige. For at understrege, hvor svær konkurrencen er, skal man som udbyder for hver enkelt kunde starte med at bede TDC om at aflevere adgangen til de livsvigtige kobberkabler til sig. For TDC ejer de telefonkabler, som telefoni, tv og internet føres igennem. Af samme grund tager det almindeligvis en måneds tid at skifte fra TDC til enhver anden udbyder.

TDCs store kanalpakke omfatter 51 tv-kanaler. Brugerfladen hos TDC er ligetil og udmærket. Kanalguiden fungerer fint, og boksen reagerer uden større forsinkelse.

Der er godt med smæk på farverne på tv hos TDC. Ved nærmere eftersyn viser det sig, at billedet er meget komprimeret, og at farverne er overdrevent livlige. Det samme gør sig gældende på lydsiden. Der er tryk på lyden, og man må skrue ned, for at få samme niveau som hos Waoo og Telia, men uanset at man tilpasser niveauet, virker lyden presset og lidt overstyret.

Fakta:
Kanaler: 51
Internet: 20/2 Mb/s
Telefoni: Ja
Pris: 564 kr/md
Oprettelse: 999 kr

+
All-round-pakke til rimelig pris
Største og ældste leverandør
Nem tilslutning

-
Billedkvaliteten er dårlig
Ulden lyd
Dyr oprettelse
Laveste internethastighed

Lyd&Billede mener:
TDC Home Trio giver en vis besparelse i forhold til at købe telefoni, intertnet og tv separat. Men prisen er stadig høj. Ikke mindst, når man ser på billed- og lydkvaliteten, som er præget af høj kompression. Den 'gratis' router er et plus. Men til gengæld får man ikke noget foræret i kanaludvalget. HD-kanaler koster ekstra.

Læs hele testen

Fullrate TV Plus Pakke

Fullrate startede sin forretning som internetleverandør og havde så stor succes med at tilbyde internet til en rimelig pris, at selskabet blev opkøbt af TDC. Kanaludvalget hos Fullrate er omtrent det halve af konkurrenternes. Der er knap så mange funktioner i Fullrates løsning som hos konkurrenterne. Men programguiden ligner TDCs til forveksling. Også kvaliteten ligner den hos moderfirmaet TDC. Der er knald på farverne, og lyden virker komprimeret. Lydbilledet er desuden meget uldent hos begge.

Fullrates tv-løsning er skåret ind til benet. Der er ikke nogen ekstrafunktioner med i prisen. Og du kan ikke udvide med streamingtjenester eller on-demand-tv.

Fullrate er økonomiløsningen blandt udbyderne af IP-tv, men er i virkeligheden ikke så meget billigere end konkurrenterne. Kun 101 kroner adskiller Fullrate den næstbilligste leverandør (Waoo), når man regner den nødvendige internetopkobling med. Og for det beløb får man 29 ekstra tv-kanaler, heraf 24 i HD, bedre billede og en langt hurtigere netforbindelse.

Fakta:
Kanaler: 28
Internet: 10/1
Telefoni: Ekstra
Pris: 398 kr/md.
Oprettelse: 498 kr

+
Billigste pris
Nem tilslutning
TV3 og TV3 Puls med i prisen

-
Billedkvaliteten er dårlig
Kun 28 tv-kanaler
Ingen HD-kanaler
Telefoni koster ekstra

Lyd&Billede mener:
Fullrate slår på at levere den billigste løsning det gør de også. Men pakken er mere skrabet, end prisen berettiger, da du skal lægge prisen den nødvendige internetadgang oven i tilbudsprisen. Dermed får du halvt så mange kanaler for næsten samme pris.

Læs hele testen

Waoo! 3 Stor TV Pakke
///Testvinder///

Waoo fibernet udbydes af energiselskaberne. Forbindelsen sker med lyslederfiber. Det gør installationen noget mere krævende end hos konkurrenterne, da der skal føres et rør med en fiber ind i ejendommen og opsættes en modtagerboks.

Der er i alt 61 kanaler i Waoos store pakke. Det vil i bund og grund sige lidt af hvert. Ud over de sædvanlige fem DR-kanaler er alle seks TV2-kanaler med. Du får også alle regionale TV2-kanaler med, på hver sin plads. TV2 fylder i det hele taget meget på kanalvælgeren, da de fleste kanaler distribueres i både normal- og HD samtidig. Blandt de mange kanaler er fire HD-sportskanaler, tre naturkanaler, heraf to i HD og syv børnekanaler.

Trods en anden teknologi, fungerer tv-boksen fuldkommen på samme måde som ADSL-løsningerne. Portalen tilbyder en programguide, optagelse (mod en merpris). På de fleste kanaler kan programmerne startes forfra, hvis man kommer ind i en udsendelse. Man kan dog ikke spole eller pause.

Billed- og lydkvalitet er fremragende hos Waoo. Der er ingen synlige artefacts fra kompressionen. Waoo oplyser, at der afsættes 25 Mb/s til hver tv-boks i husstanden, uden at det påvirker båndbredden til internet.

Waoo har den bedste billed- og lydkvalitet, højeste nethastighed, største kanaludvalg, og du får endda et stort antal HD-kanaler med i pakken. Det gør Waoo til en sikker vinder af testen. At man i tillæg får mulighed for at se Netflix direkte på tv-boksen, er et plus. Det eneste minus af betydning er den mere komplicerede tilslutning. Men det er ulejligheden værd.

Fakta:
Kanaler: 61
Internet: 30/30
Telefoni: Ja
Pris: 499 kr/md
Oprettelse: 750 kr plus installation.

+
Suveræn billedkvalitet
24 HD-kanaler med i prisen
Højeste internethastighed
Netflix direkte i tv-boksen

-
Kræver dyr og besværlig installation
Ingen app-fjernstyring

Lyd&Billede mener:
Teknologisk er fiber fremtiden. Billed- og lydkvaliteten er i top, og surfhastigheden ligeså. Du får 24 HD-kanaler gratis med i pakken. Det er flere, end du kan købe dig til hos konkurrenrterne. Muligheden for Netflix er også en fordel. Til gengæld må du selv gribe spaden, når fiberen skal installeres.

Læs hele testen