Ekspert: DR's lyd-forklaring er for tynd

Lyden i DR's nye dramasatsning 'Arvingene' har fået meget kritik. DR skyder en del af skylden på danskernes fladskærme, men det er at sende aben videre, vurderer ekspert

- Hva', hvad siger de?

Sådan har det formentlig lydt i mange stuer rundt om i landet, mens Danmarks Radios nye dramasatsning 'Arvingerne' løb over skærmen søndag aften. Serien har fået en hård medfart fra starten, fordi lydniveauet flere steder er så mudret, at seerne ikke kan høre, hvad der bliver sagt.

Men selvom de fleste kan blive enige om, at lyden i 'Arvingerne' er for dårlig, er der fortsat uenighed om, hvem der bærer ansvaret for den dårlige lyd.

Arvingerne: Ligene vælter op af lasten

Hos Danmarks Radio lyder forklaringen, at lydproblemerne blandt andet skyldes, at mange danskere har fladskærme, og de er ifølge dramachef Piv Bernth eksponent for en dårligere lydoplevelse.

- Det handler også enormt meget om de nye fladskærme. Når vi lytter til det i produktionen, lytter vi på gamle tv med gode højttalere. Hvis folk hørte det på ordentlige højttalere, ville det sandsynligvis ikke være et problem, siger Piv Bernth til Ekstra Bladet.

Overdrevet kritik
Piv Bernths argument møder opbakning fra tonemester Peter Albrechtsen, der er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2001, og som blandt andet har stået for lyden i den Robert-nominerede film 'You & Me Forever'.

Høreproblem: Arvingerne er slet ikke lavet til fladskærm

- Der er næppe en tonemester i Danmark, der har lavet noget til tv, som ikke har bandet og svovlet over den dag, fladskærmen blev opfundet, fastslår Peter Albrechtsen over for Ekstra Bladet.

Peter Albrechtsen betegner det som en 'sørgelig udvikling', at man i dag med et fladskærms-tv kan få et skarpere billede end nogensinde før, mens lyden får lov at sidde på bagsædet, da fladskærme oftest har små højttalere, der peger ind i væggen bagved.

Sender aben videre
En af dem, der ikke kan forstå, hvorfor fladskærmene skal gøres til syndebuk, er freelancejournalist og fladskærmsekspert Peter Hyldahl, som igennem flere år har anmeldt fladskærms-tv for forskellige medier.

- Jeg synes, det er en tynd påstand, men samtidig er det rigtigt, at fladskærms-tv ikke har en formidabel lyd. Når fjernsynet er fladt, er der for eksempel ikke plads til de store magneter, en god højttaler kræver.

- Men at sige, at man derfor ikke kan høre lyden, det er at sende aben videre, siger Peter Hyldahl til Ekstra Bladet.

Juleindkøb: 10 råd om fladskærme

- Piv Bernth siger, at der ikke ville være et problem, hvis folk hørte lyden på ordentlige højttalere. Lyder det ikke som et underligt argument, når nu DR er en public service-station, som skal ramme alle?

- Jo, den holder ikke. Jeg vil give dem fuldstændig ret i, at fladskærms-tv har ringe lyd, men så ringe er den heller ikke. Man kan jo høre alt muligt andet, man kan høre tv-avisen og man kan faktisk også sætte mange fladskærme op til at gengive tale mere tydeligt.

- Jeg synes bare, hun prøver at give aben videre.