TV: Sådan spotter du den farlige iPhone-oplader

Det kan være farligt at benytte sig af falske ladere til iPhone, selv når telefonen ikke er sluttet til

Mobilopladere er fuldstændigt umulige at leve uden, og de fleste har prøvet at stå uden en nødvendig af slagsen i nærheden. Det har gjort det populært at lave og sælge billige kopier af originale opladere. Blandt andet til iPhone, hvor en original adapter kan løbe op i over hundrede kroner, mens en kopi kan købes for en femtedel.

Det er tilgengæld langt fra uden risici for både smartphone og ens eget liv, for kopivarerne er potentielle brandfælder, advarede Sikkerhedsstyrelsen tidligere i dag i metroxpress. Advarslen gælder billige kopiopladere på tværs af smartphone- og tabletmodeller.

Krimi Advarsel: Mobil-oplader er brandfælde om natten

Problemet er ikke kun, at selve enheden, der er sat til opladning, kan brænde sammen, det er for så vidt nok at den billige adapter-kopi er placeret i et stik uden at der er koblet eksempelvis en iPhone til i den anden ende.

Det forklarer Frederik Fisker, der er partner i PhoneService.dk, der har seks butikker rundt om i landet, og alene i butikken på Frederiksberg i København ugentiligt får tre-fire iPhones og opladere ind, der er brændt sammen.

Sådan ser Gert Svendsens iPhone ud, efter dens batteri eksploderede, mens han kørte bil (Foto: Privatfoto) Teknologi iPhone eksploderede i Gerts bil

- Det er et stort problem, for når først skaden er sket, så er der ikke ret meget at gøre. Et er, at du kan se, hvis noget har overophedet, men du kan ikke altid se, hvis problemet med laderen også har ødelagt telefonen. Som udgangspunkt er det alt for dyrt at reparere det efterfølgende, og de ramte må så ud og købe en ny telefon, forklarer han.

Han har aktuelt flere telefoner og ladere liggende, der ikke længere fungerer, og på enkelte af laderne er det tydeligt at se, hvor brandfarlige de kan være.I denne stikdåse sad en kopiadapter. Der var ikke sluttet en iphone til. Alligevel brændte den sammen, hvilket potentielt kunne have udløst en brand.
I denne stikdåse sad en kopiadapter. Der var ikke sluttet en iphone til. Alligevel brændte den sammen, hvilket potentielt kunne have udløst en brand.


- Problemet er, at mange har deres adapter siddende i et stik bag ved sofaen eller under sengen, og her kan en overophedet adapter sætte ild til noget, forklarer Frederik Fisker.

Der kan opstå et problem både i den ende af adapteren, der sidder i stikkontakten og i den ende, hvor kablet til telefonen sidder.

Man bør som udgangspunkt holde sig fra kopierne, lyder opfordringen fra Frederik Fisker.

Er man usikker på, hvorvidt man benytter sig af en af de billige og potentielt farlige opladere, så er der flere måder at tjekke det. Se blandt andet, hvordan man kan tjekke kvaliteten i tv-klippet over denne artikel.

Her ud over kan man slå på den, hvor kopien lyder mere hul, og herudover er prisen en god indikator. Ifølge Frederik Fisker er det ikke muligt at lave en ordentlig iPhone-lader til tyve kroner.

- Står man med en original og en kopi i hånden, så er det til at mærke, hvilken der er originalen. Hvis ikke man har en original at sammenligne med, så er prisen en god rettesnor, ligesom materialet kan føles 'billigt' og ellers skal man spørge forhandleren om den er MFi-godkendt.

MFi står for Made For iPhone/iPad/iPod og er Apples licensprogram.Fire opladere til iPhone. Kun én af dem er en original (nummer to fra venstre).
Fire opladere til iPhone. Kun én af dem er en original (nummer to fra venstre).


0 kommentarer
Vis kommentarer