Avanceret huskøb: Gå tur i drømmeboligen fra din computer

2016 kan blive gennembrudsåret for virtual reality i fx spil, sociale medier og ved salg af ejendomme

Med de rette VR-briller kan man gå en digital tur i fremtidens boligannonce. (Foto: Video2web.dk/ RealMæglerne Just & Saabye)
Med de rette VR-briller kan man gå en digital tur i fremtidens boligannonce. (Foto: Video2web.dk/ RealMæglerne Just & Saabye)

Video og billeder har længe været standard i danske ejendomsannoncer på nettet.

Men næste skridt kan blive virtual reality, hvor du ser og bevæger dig rundt i drømmeboligen via 360-graders videooptagelser.

Her er kameraet du kan skyde VR-video med

Og det er blot en af mulighederne, du får, når nye VR-briller og computere - fra firmaer som HTC, Samsung, Sony og Oculus Rift - de kommende måneder lanceres i Danmark.

For også virtuelle spil og private VR-videoer, der deles på de sociale medier, ventes at få en opblomstring i år.

Las Vegas: 7 ting der rykker i tech i år

Ejendomsmægler: En unik mulighed
Sanne Saabye fra RealMæglerne i Sæby er en af dem, der lige nu eksperimenterer med VR-video i boligannoncer:

- VR giver en helt anden dimension, når man skal som sælger skal præsentere sin bolig, siger den nordjyske ejendomsmægler til Ekstra Bladet.

Og reaktionerne fra både sælgere og potentielle købere har indtil videre været positive:

- Det giver selvfølgelig ekstra arbejde og en udgift for sælgeren at optage VR-videoer.

- Men køberne får en unik mulighed for at se deres måske kommende bolig fra en helt anden vinkel, mener Sanne Saabye.


Sådan ser det ud, når den nordjyske ejendomsmægler Sanne Saabye præsenterer en bolig med virtual reality. Du kan bevæge dig rundt i billedet ved at klikke og hive rundt på det, mens videoen afspilles. (Video: Video2web.dk/RealMæglerne Just & Saabye)

Afslørende billede: Hvem er zombien her, Mark?

Kan ses uden VR-briller
Hun anerkender, at VR-teknologien endnu ikke er særlig udbredt. Arbejdet med at lave VR-præsentationerne skal samtidig forfines.

Men da videoerne allerede nu kan ses på YouTube og Facebook uden brug af VR-briller, giver det fin mening for Sanne Saabye at gå i gang nu:

- Nu må vi så se, hvordan VR udvikler sig.

- Jeg tror, at det har et potentiale.


Se Samsungs bud på et mobilt 360-graders kamera i videoen herover. (Video: Ekstra Bladet)

Det kan få et gennembrud i år

Her er Ekstra Bladets bud på, hvilke teknologier der får opmærksomhed på CES 2016 - og hvilke, der samtidig har en klar mulighed for at bryde igennem i år.

Virtual reality: Flere store producenter står på spring til at lancere spil og nettjenester, der bruger virtual reality. Udstyret til at gå online i den kunstige virkelighed er nu blevet så godt og billigt, at der - også i Danmark - ventes at komme en lang række af produkter på markedet senere i år.

Større og bedre droner: De flyvende kameraer har for længt fået deres gennembrud. Men 2016 bliver uden tvivl et år med endnu mere avancerede løsninger. Både almindelige forbrugere og firmaer har meget at se frem til - dronerne bliver lettere, mere effektive og frem for alt meget bedre til at lave video og billeder i høj kvalitet.

Smartere hjem og biler: Vi har talt om det i flere år - at du bruger din mobiltelefon til at låse bilen og huset op. Eller du fjernstyrer de vigtigste apparater - fx varmeanlæg, køleskabet, overvågning og vaskemaskiner. Men i år kan du godt forvente, at producenterne vil gå langt for at levere løsninger, der kan det hele. En slags styresystemer for det smarte liv er på vej.

Større og bedre fladskærme: Ingen CES-messe uden nye fladskærme. Fjernsyn og smart tv er stadig 'kongen' på messen. I år vil der blive vist billigere, større og bedre fjernsyn frem. Årets ord er ikke 4K, men HDR-billedbehandling - eller hvilket smart ord de ellers finder på at sælge os fjernsyn med.

Mange Windows-produkter: Microsoft sluttede 2015 godt med en samlet Windows 10-pakke, der binder mobiltelefoner, tablets og computere sammen. Og Windows 10 kommer helt sikkert til at fylde en masse på CES i år.