Beoplay A1: Sådan lyder en burger i luksusklassen

Smukt design og fremragende lyd gør den seneste højttaler i rost B&O PLAY-serie til en perle - næsten da

B&O PLAY Beoplay A1: Batteridrevet Bluetooth-højttaler, op til 24 timers musik, lades via USB-C-stik. Set til 1.999 kroner.

Djævelen ligger i detaljen.

Det ved om nogen designer Cecilie Manz og teamet af teknikere hos B&O PLAY. Og det er i detaljen, at den sidste og afgørende stjerne ryger i Ekstra Bladets test af Beoplay A1 - mere om det senere.

Teknologi Ny burgerhøjttaler: Fantastisk lyd - men her er B&O PLAY sgu nærig


Se vores mini-præsentation af Beoplay A1, da højttaleren forleden kom frem. (Video: Ekstra Bladet TV)

Bærbar lyd i bedste form
Grundlæggende er den runde 'burgerhøjttaler', som B&O PLAY forleden lancerede, en perle: lyden er formidabel god, Bluetooth-forbindelsen er forbilledlig, og Cecilie Manz skal roses for (igen) at have sat blyanten til papiret og tegnet en flot, flot bærbar højttaler.

Når de 600 gram metal og kvali-plastik hænger i lædersnoren, bliver man dagligt inspireret til at finde et nyt sted til den. En ny hylde, en krog i badeværelset og et håndtag på stuedøren.

Det er bærbar lyd i sin bedste form.

Forgængeren A2 - også designet af Cecilie Manz - gav vi seks fuldfede stjerner. Og den lille transistorformede højttaler tog herefter verden med storm og har til dato solgt flere end 250.000 enheder.

30.000 - 'and counting' - er salgstallet for A1, hvilket er en velfortjent begyndelse.

Teknologi B&O kunne være et dansk Apple - men tiden løb fra dem

Beoplay A1 er i den grad en mobil højttaler. (Foto: B&O PLAY)
Beoplay A1 er i den grad en mobil højttaler. (Foto: B&O PLAY)
 

Drop roligt stereo-modellen
Hvis budgettet er til det, kan man købe to A1'ere og koble dem i stereo. Det er fristende, men vores erfaring med to højttalere er, at det hurtigt ender med en skilsmisse.

Ideen med A1 er jo at være mobil - hvis du vil have stereohøjttalere, giver det mere mening at købe et par stationære, som du ikke skal holde øje med ladeniveauet på.

Og så er det som nævnt nemt at snuppe den ene og flytte den væk. Hvorefter man skal koble højttalerne sammen igen via B&O PLAYs app, som ikke er imponerende hurtig eller super fiks

Som enkeltstående højttaler vil Beoplay A1 med andre ord være tiltrækkeligt for de fleste.

Den vil skabe daglig glæde og uden tvivl blive meget brugt. A1 er et flot supplement til storesøsteren A2. Eller også en fin begyndelse for dem, der endnu ikke har stiftet bekendtskab med B&O PLAY-serien.

Teknologi Overraskende udvikling: Nu er dette styresystem størst i Danmark

Knapperne er svære at skille fra hinanden - du skal helt tæt på for at finde ud af, hvor du skal trykke. (Foto: B&O PLAY)
Knapperne er svære at skille fra hinanden - du skal helt tæt på for at finde ud af, hvor du skal trykke. (Foto: B&O PLAY)
 

Her ryger der en stjerne
Men som nævnt i begyndelsen af denne artikel: der er en stjerne, som røg i farten. For der er flere punkter i detaljen, som A1 ikke er kommet i mål med.

Naturligvis er højttaleren tænkt til at blive betjent via fx din mobiltelefon. Men der sidder knapper på siden, som kan styre volumen og tænde/slukke for A1.

Problemet er bare, at funktionaliteten er druknet i designet. Hvis du er blind, kan du godt opgive at skille knapperne fra hinanden - og selv os med skarpt syn, må løfte højttaleren hver gang og lige tjekke: er det mon den rigtige knap, jeg rammer?

Det er dumt og træls - knapperne skal naturligvis være diskrete i design, men ikke så usynlige og ens, som de er her.

Beoplay A9 - 2. generation - er en af de netværkshøjttalere, der nu kan bruges med Google Cast. (Foto: B&O Play) Teknologi B&O PLAY gør Google Cast til standard

Designet er meget elegant og brugbart i Beoplay A1. (Foto: B&O PLAY)
Designet er meget elegant og brugbart i Beoplay A1. (Foto: B&O PLAY)
 

Hvor blev laderen af?
B&O PLAY er også en smule nærige - der følger nemlig ingen lader med, men alene et ladekabel. Ideen er, at du 'jo allerede har en lader liggende'.

Men undskyld mig: for næsten 2.000 kroner forventer jeg en pæn lader, der passer og kan bruges eksklusivt sammen med denne højttaler. Alt andet er fedtet og forkert!

Endelig er der den app, som B&O PLAY har lavet til højttalerne. Den er en fin begyndelse, men ikke i mål - den er for langsom, bøvlet at sætte stereofunktionen op med og fortsat ikke klar til Android.

Dommen over A1 bliver derfor fem store stjerner - den sidste gemmer vi til generation 2.0 af program og højttaler, som helt sikkert dukker op.

Teknologi Kan du lide det: Her er Instagrams nye logo