Biohackere sætter strøm til hjernen for at få mere fokus

Dansk-norsk firma vil gøre strøm til en anerkendt behandlingsmetode

Headsettet skaber en form for hjernetræning, der angiveligt sætter hastigheden på din indlæring op. Foto: Platoscience.com
Headsettet skaber en form for hjernetræning, der angiveligt sætter hastigheden på din indlæring op. Foto: Platoscience.com

Ekstra Bladet er inviteret til Las Vegas af Brancheforeningen ForbrugerElektronik

- Har du lyst til at prøve?

Det tager mig ikke mange sekunder at svare pænt nej tak, da Balder Onarheim under CES-messen i Las Vegas tilbyder mig en omgang hjernestimulering med det headset, som hans firma PlatoScience de seneste år har udviklet:

- Der er en stor skepsis over for strøm, som man er vokset op med er noget farligt, svarer han venligt tilbage efter mit afslag og understreger, at forskellen mellem at bruge strøm eller kemikalier er meget lille.

- Vi bruger jo allerede stimuli af hjernen i form af koffein, nikotin, alkohol og andre stoffer. Og når man ved, at hjernen i udgangspunktet arbejder med strøm, er skepsis nok lidt mindre.

- For når man ændrer den kemiske balance i hjernen, så ændres strømmen også.

- Men man skal have en ubetinget tillid til, at det, som I har fundet frem til, ikke skader mig?

- Ja, men vi bruger også en mindre strømstyrke end den, der er kravet for, at man skal have en godkendelse.

- Vi ligger under den grænse, som der er medicinsk grund til at regulere, ligesom vi har en CE-godkendelse af vores produkt.

Apple giver dig magten tilbage: Slut med at gøre din iPhone langsom

Biohackere er først

Det er indtil videre de såkaldte biohackere, der har købt headsettet fra PlatoScience:

- Det er mennesker, der på forskellige måder bruger teknologi, kemikalier eller træning for at forbedre sig selv og deres krop, forklarer Balder Onarheim om kundegruppen.

Det er dog primært mænd, der har taget de første par hundrede headsets i brug:

- Det er blevet en form for gadget, som købes globalt af brugere i alderen fra 20 år og op.

Nintendo går LEGO i bedene: Skaber legetøj til populær spillekonsol

Giver fokus på arbejdet
Dansk-norske PlatoScience er ikke de eneste, der forsker i brugen af strøm til at skabe større fokus for brugerne. Derfor fremviser andre firmaer også deres bud på hjernestimulering eller hjerneovervågning på den store messe for forbrugerelektronik.

Det første produkt fra PlatoScience hedder PlatoWork, der som navnet antyder skal bruges på arbejdet. Men nye headsets til forskere og gamere er på vej:

- Jeg bruger rigtig meget tid på mit arbejde på at være i det rigtige modus, hvor man har en opgave, som man præcis ved, hvad der skal gøres ved. Men man kommer ikke rigtigt i gang, forklarer Balder Onarheim om headsettet.

- Det har hjulpet med at komme hen til et sted, hvor tingene flyder bedre for mig.

- Hvad er det i vores hjerne, som headsettet kan gøre noget ved?

- Det kan styre din hjerne til at arbejde bedre, fordi strømmen gør det nemmere eller sværere for dele af hjernen at blive aktiveret.

- Det kan være, at der til en bestemt type af opgave er brug for, at hjernen er mere aktiv i et område af hjernen, men mindre aktiv i et andet. Vi prøver at hjælpe din hjerne til at arbejde på en bedre måde. Vi kan ikke tvinge den, men vi kan påvirke hjernen til at gøre det bedre, forklarer Balder Onarheim.

Han anerkender, at det ikke alene er strømmen, der kan have en effekt på brugerne:

- Alene det at bruge produktet får også mig til at opføre mig anderledes, når jeg tager det på. Jeg slukker for min telefon og får et helt andet fokus.

- Så headsettet sætter en ramme for, at jeg skal løse mine opgaver mere fokuseret.

Ny Microsoft-computer til Danmark i morgen: Så dyr bliver den

Sådan virker det

PlatoWork består af et headset og en smartphone app (iOS eller Android).

Via appen kan brugeren styre, hvordan hjernen skal stimuleres med strømmen, som udsendes af headsettet. En session tager typisk op til en halv times tid.

Systemet bag enheden er selvlærende og bliver løbende bedre til at hjernestimulere.

Headsettet koster godt 2500 kroner og sælges primært til brugere, der også har lyst til at dele deres erfaringer med andre i det community, som findes på nettet.

Google indrømmer: Vores gadgets kan slå dit wi-fi ihjel

Kan måske behandle
Ifølge Balder Onarheim er næste skridt at forske mere i, hvordan strøm ved meget lave styrker kan bruges som behandlingsredskab:

- Jeg håber, at vi senere kan få en sundhedsfaglig godkendelse, fordi en række af uafhængige studier har vist, at potentialet i den her teknologi rækker længere end til blot at skabe større fokus hos brugerne.

- Jeg tror, at der er et stort sundhedsfagligt potentiale i særligt ‘aftræning’ af uønskede tankemønstre. Det kan for eksempel være personer med ADHD hos voksne, hvor de indledende studier tyder på, at det her kan have en effekt.

- Der går nok nogle år, men så tror jeg også, at det her kan slå igennem.

Glem bare mobiltelefonen: Brug din stemme til at gå på nettet

Myndigheder: Pas på

Det er ikke uden risiko, når de såkaldte biohackere forsøger at forbedre og ændre deres krop.

Det mener blandt andet de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA), der i slutningen af sidste år udsendte en skarp advarsel om genterapi.

I USA og andre lande er det nemlig blevet populært at lave genterapi med indsprøjtninger:

’Men salget af disse produkter er ulovligt. Og FDA er bekymret over den risiko, som produkterne udgør,’ skrev styrelsen blandt andet.

’Brugerne rådes til at sikre, at enhver form for genterapi er godkendt eller videnskabeligt undersøgt af godkendte forskere.’

Generelt er kravet, at et produkt skal være godkendt af sundhedsmyndighederne, hvis det virker som medicin eller er et medicinsk redskab.

Det er imidlertid ikke kravet til headsettet PlatoWork, da det anvender så lille en strømstyrke, at det ligger under grænseværdien for, hvor meget strøm man må sende ind i et menneske.

Reglerne betyder dog, at PlatoWork ikke må markedsføres som et medicinsk redskab eller som noget, der kan give dig et sundere liv eller gøre dig rask.

Politiet: Ungt par narrede formue ud af 143 netbrugere på DBA.dk