B&O kunne være et dansk Apple - men tiden løb fra dem

Bang & Olufsen har kun ganske få chancer tilbage for at fortsætte som selvstændigt dansk firma - konkurrenterne er nemlig for længst løbet fra dem, vurderer Ekstra Bladets techredaktør

Se hele analysen i tv-klippet her.

På overfladen virker dagens besked om direktørskifte i Bang & Olufsen som banal.

En chef, Tue Mantoni, stopper, og Henrik Clausen fra Telenor-koncernen overtager.

Men intet er banalt, når man taler B&O.

Firmaet er i en reel kamp for overlevelse. Godt dyrt design kan ikke redde det danske klenodie - der skal meget mere til.

Færdig B&O-chef: Jeg blev ikke fyret!

Hittegods for kinesisk rigmand
Tue Mantoni var ellers set som det unge håb, der kunne vende skuden, og som har gjort meget for, at firmaet ikke 'crashede' tidligere.

Nu stopper han i utide efter nogle år, hvor Bang & Olufsen har kæmpet for at holde næsen oven vande og de seneste uger været ved at ende som hittegods i baglommen på en kinesisk rigmand.

Henrik Clausens første opgave som chef bliver at sikre, at B&O ender i lommen på de rigtige.

Sandsynligvis en anden elektronikgigant der vil videreføre den eksklusive produktlinje og udnytte den unikke danske knowhow.

Problemet er bare: der er ikke mange store giganter, der er interesseret i B&O.

Ny burgerhøjttaler: Fantastisk lyd - men her er B&O PLAY sgu nærig

Dyr fremtid eller billig massesucces?
Og hvad har Bang & Olufsen så gjort forkert?

Svaret er flerdelt: de har været for traditionsbundne, pæne og 'solide' alt for længe - og da det først gik op for Struer-drengene, at de skulle dyrke fremtiden i sidefirmaet B&O Play, var det reelt ved at være for sent.

Balancen i Bang & Olufsen står mellem få, dyre enheder, som firmaet har svært ved at tjene nok på - og så at få salget af de geniale og prisbillige trådløse højttalere og hovedtelefoner fra B&O PLAY til at eksplodere.

Det er på høje tid at vælge kursen

B&O PLAY: Her er vores nye burgerhøjttaler Beoplay A1

Tre ikoner fra B&O

BeoSound 3200
Engelske David Whitfield Lewis har de seneste år designet talrige af B&O’s højttalere og HiFi-anlæg. Blandt andet BeoSound 3200, hvor glasset automatisk trækker sig til siden, når man nærmer sig med en hånd.

Beogram 4000
Danske Jacob Jensen var i en lang årrække hjernen bag nogle af de meste ikoniske produkter for Bang & Olufsen. Blandt andet pladespilleren Beogram 4000. Adskillige af hans produkter, der hører til B&O’s mest gyldne periode, er i dag udstillet på ’The Museum of Modern Art in New York’.

Beoplay A2
Designeren Cecilie Manz har slået stregerne til en ny, billigere og mere moderne serie af B&O-produkter. Blandt andet den trådløse højttaler Beoplay A2, der er solgt i flere end 250.000 enheder. Hun står også bag firmaets nyeste trådløste højttaler, A1.