Bombe under NemID: Sådan snyder kriminelle sig til dit nøglekort

Aflurer NemID-koder og får fri adgang til at bestille nyt nøglekort

Et sikkerhedshul i teknologien bag NemID har gjort det nemt for kriminelle at stjæle og misbruge nøglekort. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Et sikkerhedshul i teknologien bag NemID har gjort det nemt for kriminelle at stjæle og misbruge nøglekort. Foto: Jens Dresling/Polfoto

TIP OS: Er du også ramt af NemID-svindel? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

Bruger du en offentlig computer på biblioteket, din skole, hos en netcafé eller Borgerservice, kan du blive det næste offer for et udspekuleret svindelnummer, der har ramt Danmark.

Flere store sager om databedrageri for millioner bliver i disse måneder oprullet i danske retssale.

I alle tilfælde har svindlerne udnyttet et hul i sikkerheden på de offentlige computere og i teknologien bag NemID-nøglekortet.

Kæmpe tema i Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet+ opruller sagen om det grove misbrug af offentlige computere og NemID-nøglekort.

Her kan du blandt andet læse historien om den jyske familie, der brugte mere end et år på at komme ud af de problemer, som svindlen har skabt for dem.

Du kan også få gode råd til, hvordan du effektivt beskytter dig, hvis du er tvunget til at bruge offentlige computere og gratis Wi-Fi.

Find hele temaet her

Stjæler brev med nøglekort
Metoden er i sig selv enkel, men særdeles effektiv.

Først sætter de kriminelle et lille stykke hardware kaldet en keylogger på ledningen mellem computeren og tastaturet. Når en bruger på for eksempel et bibliotek eller i skolen bruger computeren til at tjekke sin netbank, går på Facebook eller logger ind på sin mailkonto, gemmes alle tastetryk i keyloggeren.

Med de informationer kan svindlerne nu udnytte et alvorligt hul i sikkerheden bag det nøglekort, som følger med NemID. For alene ved at bruge det aflurede brugernavn og passwordet til NemID, kan alle bestille og bruge en fremmeds nøglekort.

Når kortet ankommer med posten hos den rigtige ejer, fiskes nøglekortet op af postkassen, hvorefter der optages store lån og stjæles penge fra offerets bankkonto.

Så skete det igen: Aflurer koden til din netbank på biblioteket

Hvad mener du om sikkerhedshullet i NemID?

20-årig stjal NemID-oplysninger via offentlige computere

Snyder sig til millioner
I en kæmpe sag fra Aarhus lykkedes det således en nu dømt yngre mand at franarre otte tilfældige ofre næsten to millioner kroner. Ofrene brugte en offentlig computer, før misbruget gik i gang.

Flere mistænkte er på fri fod i sagen, der skal for landsretten senere i år. Sagen er anket af den dømte mand, der kun erklærer sig delvist skyldig i tiltalen.

Og i Sydjylland har politiet netop fået tre yngre personer varetægtsfængslet i en lignende sag, hvor blandt andet offentlige computere på landsdelens biblioteker er blevet brugt til at gennemføre omfattende databedragerier.

TIP OS: Er du også ramt af NemID-svindel? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

Problemet med tyveri af nøglekort er ifølge pressechef i Nets, Søren Winge, et nyt sikkerhedshul, som firmaet tager meget alvorligt. PR-foto
Problemet med tyveri af nøglekort er ifølge pressechef i Nets, Søren Winge, et nyt sikkerhedshul, som firmaet tager meget alvorligt. PR-foto
 

NemID: Det er en alvorlig sag

Hos Nets, der har ansvaret for driften af NemID i Danmark, er man først i år blevet opmærksom på, at kriminelle kan tilegne sig et login og efterfølgende bestille og opsnappe et nyt nøglekort. Det skete, da der i april faldt dom i en stor misbrugssag i Aarhus:

- Misbrug af NemID er en meget alvorlig sag, og vi skal gøre, hvad vi kan for at sætte ind over for problemet, siger Søren Winge, der er pressechef i Nets, til Ekstra Bladet.

- Hvad vil I gøre for at løse problemet?

- Vi har netop nu en dialog med Digitaliseringsstyrelsen, der er vores kunde, så vi kan fastholde det høje sikkerhedsniveau på NemID.

- Vi kigger hele tiden på, hvordan vi kan sikre, at kriminelle ikke får held med at misbruge NemID fremover. Det har jo store konsekvenser for den enkelte borger, som får misbrugt sin identitet. Så det er bestemt noget, vi er opmærksomme på.

- Hvorfor har I ikke sikret nøglekortet tidligere?

- De kriminelle forsøger løbende nye metoder til at misbruge NemID, og det prøver vi at imødegå

- Derfor undersøger vi forskellige muligheder for at sikre borgeren.

- Hvornår kommer der en løsning?

- Vi overvejer i øjeblikket, hvad vi konkret vil gøre for at forebygge misbrug af NemID. Af indlysende årsager kan vi ikke komme nærmere ind på, hvilke tiltag vi overvejer, siger Søren Winge.

- Det er umuligt fuldstændig at undgå misbrug, men vi taler løbende med Digitaliseringsstyrelsen om tiltag, der fastholder sikkerheden i NemID, og styrelsen taler ligeledes med deres samarbejdspartnere.

Ramt af nyt trick: Ulla blev svindlet for 323.663 kroner på biblioteket

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.