Dansk hovedtelefon er blandt de allerbedste – Ekstra Bladet

Dansk hovedtelefon er blandt de allerbedste

ANMELDELSE: Jabras Elite 75t gør det meste rigtigt og anbefales varmt

 

Jabra var tidligt ude med fuldt trådløse headsets, og alle virksomhedens forsøg har hidtil været relativt gode. Du kan stort set stole på, at Jabra leverer solidt, men måske uden at have den helt særlige funktion der gør, at de efterlader et varigt indtryk.

Nu er det danske firma så ude med sit seneste produkt kaldet Elite 75t. Nyt i denne omgang er først og fremmest, at selve enhederne er skrumpet med 20 procent i forhold til forgængeren Elite 65t, mens batteriets levetid faktisk er steget med hele 50 procent.

Nu leverer Jabra nemlig 7,5 timers spilletid per opladning, udover et par ekstra fulde opladninger i etuiet. Således er den samlede batterilevetid solide 28 timer, bedre end Apples AirPods og nogenlunde på niveau med Sonys WF-1000XM3 uden støjdæmpning.

God lyd til træning? Her er Apples bedste bud  

 

Lad os først se på euiet, som også har draget fordel af Jabras krympeproces. Det er blevet betydeligt mindre end før, og minder nu om størrelsen på Apples AirPods Pro-euit.

Det gør det betydeligt mere lommevenligt end før, selv om 65t-etuiet heller ikke var nogen mastodont. Plastikken har en slags halvglans finish, hvilket er helt fint, men vi kunne nok bedre lide det matte etui til Active-versionen af 65t, da det er mere modstandsdygtigt over for fingermærker.

Åbningsmekanismen er der tilsyneladende også arbejde lidt med, og det kræver mindre bøvl at få etuiet op nu. Jabra har endelig også udskiftet microUSB med USB-C. Trådløs opladning har Elite 75t ikke, men Jabra har advaret om, at der kommer en version i fremtiden.

Som nævnt er selve headsettet også blevet mindre end før, og det bemærkes, at det er lettere at passe ind i øret. Den lille 'pind', der tidligere indeholdt mikrofonen, er også gjort mindre, hvilket sandsynligvis får enhederne til at føles lidt mere diskrete, når de sidder i øret.

Artiklen er lavet i samarbejde med Tek.no

Etuiet (t.v.) er krympet siden den forrige generation. Foto: Tek.no
Etuiet (t.v.) er krympet siden den forrige generation. Foto: Tek.no
 

 

Tiden er bestemt forbi, hvor disse trådløse headsets stikker flere centimeter ud af øret, og man tiltrækker ikke megen opmærksomhed - ønsket eller uønsket - på grund af disse.

Elite 75t er ikke helt vandtæt, men de har en såkaldt IP55-klassificering. Det betyder, at de ikke beskadiges af lidt sved eller regn, men at du ikke skal nedsænke dem i vand. Det er det samme som forgængeren 65t havde, mens den aktive model af sidstnævnte også tolererede sænkning i vand (IP67). Det er ikke utænkeligt, at der måske kommer en 75t, som kan det samme.

Komforten er i øvrigt ret god, og 75t-enhederne sidder generelt ret godt fast. Til træning kunne vi måske have ønsket at have en slags vinger eller andre fastholdelsesmekanismer, men alt i alt har vi kun få problemer med at få dem til at sidde, hvor de skal.

I alt fire størrelser silikonepuder er inkluderet i æsken, og som sædvanligt anbefaler, vi at du bruger lidt tid på at finde den størrelse (eller størrelser), der passer bedst til dig.

Her er Android-telefonen alle burde vælge  

Endelig! Nu kan man oplade med USB-C, og stikket er ganske logisk placeret. Foto: Tek.no
Endelig! Nu kan man oplade med USB-C, og stikket er ganske logisk placeret. Foto: Tek.no
 

 

Lydmæssigt virker det til, at Jabra har lyttet til tidligere feedback om, at deres lyd kan være lidt kedelig og uengageret. De tidligere modeller har været anvendelige, men er ikke i nærheden af det bedste på markedet med deres lidt flade mellemtone og lidt for lav bas for nogle.

Denne gang er historien anderledes - basgengivelsen er først og fremmest skruet flere hak op, og samtidig er mellemtonen luftigere og mere dynamisk end før. Resultatet er faktisk meget godt, og det gælder især for popmusik og andre basgenrer.

Elite 75t har en fyldig, relativt luftig og ikke mindst meget engagerende lyd. Det er slet og ret sjovt at lytte til. Desuden er diskanten pænt afrundet, så du kan spille ganske højt, uden at det bliver skærende eller trættende at lytte til.

Topkarakter til Apples nye 'billige' iPhone  

Jabras er ikke så god i diskanten som vores indledende lydfavorit i det ægte trådløse segment, Sennheiser Momentum TW, men kompenserer med mere bas. Dette er en lyd, der sandsynligvis appellerer til mange.

Undertegnede bruger også hellere disse end Apples nye AirPods Pro, som i mine ører er for lys og trættende.

Vores første testudgave havde desværre et problem, der har trukket ned i den samlede vurdering, og det var, at bluetooth-tilslutningen ikke var helt stabil. Vi kunne tilgive det til en vis grad med de første generationer af helt trådløse headsets, men nu er vi kommet så langt, at ethvert udfald betragtes som et stort minus.

Disse havde, hvad der virker til at være periodiske problemer med at opretholde forbindelsen, og det kunne ske helt tilfældigt.

Også selve enhederne (t.v.) er krympet i forhold til tidligere. Foto: Tek.no
Også selve enhederne (t.v.) er krympet i forhold til tidligere. Foto: Tek.no
 

 

For eksempel er vores kontor et sted, hvor vi normalt har meget få problemer med disse typer produkter, men med Elite 75t oplevede vi undertiden, at forbindelsen sprang fra og til i måske 15-20 sekunder, før den virkede igen.

Jabra siger, at dette er et problem, de er opmærksomme på i de tidlige udgivelser af 75t, og at det vil blive løst i en firmwareopdatering om kort tid. Vi fik også sendt en ny kopi, som tilsyneladende ikke har disse problemer, så vi vælger at lade tvivlen komme dem til gode - også fordi vi ved, at virksomhedens tidligere produkter i denne kategori har været meget stabile.

Det er faktisk på telefonopkaldene Jabra har imponeret os med, især på topmodellen Elite 85h. Med 75t hævder de også, at talekvaliteten skal være meget god takket være i alt fire mikrofoner og ikke mindst en forbedret støjreduktionsalgoritme.

Desværre er vi ikke meget imponeret her. Modparten i samtaler fortæller, at det er betydeligt vanskeligere at forstå, hvad vi siger med 75t, end hvad der er tilfældet med for eksempel AirPods Pro, og vores stemme ser ud til at blive transmitteret med en meget lav bithastighed. Yderligere, hvis en bil passerer, bliver det fuldstændig umuligt at forstå, hvad vi siger, så Jabras påstand synes desværre ikke at holde vand på dette område.

De er langt fra håbløse, men vi havde måske håbet, at 75t ville være lige så godt på det punkt. Der kom også en opdatering i testperioden, der hævdede at tilbyde bedre samtalelyd, men vi kan ikke sige, at vi har bemærket nogen stor forskel her.

Jabras app er god og fyldt med funktioner. Du kan også opdatere dine enheder direkte fra denne app. Foto: Tek.no
Jabras app er god og fyldt med funktioner. Du kan også opdatere dine enheder direkte fra denne app. Foto: Tek.no
 

 

Pas på inden du køber Googles højttaler  

Kontrolmulighederne er ganske omfattende, men da de er presset ind i den enlige taste, som hver øreprop har, og det kan hurtigt blive til lidt for mange kommandoer at skulle holde styr på - i det mindste i begyndelsen.

For eksempel bruges den højre knap til både afspilning / pause (et-tryk), til at aktivere stemmeassistenten (dobbelttryk) og til at skrue op lydstyrken (hold nede), samt til at have et separat arsenal af kommandoer, når du er i gang med et opkald.

Den venstre, til gengæld, bruges til at aktivere HearThrough (et tryk), springe en sang fremad (dobbelttryk, mens du spiller musik) eller tilbage (triple press). Hvis du ikke afspiller musik, bruges dobbelttrykfunktionen pludselig til at aktivere, hvad Jabra kalder 'sidetone', som er en funktion, der giver dig mulighed for at høre din stemme, mens du taler i telefonen. Ved at holde tasten nede kan du også skrue ned for lydstyrken.

Alt i alt er det fint med mange muligheder, men vi mener, at det her er lige i overkanten. Undertegnede synes indlæringskurven var temmelig stejl, men det er godt at vide, at der er en detaljeret forklaring i Jabra-appen, og det skal siges, at det bliver nemmere.

For øvrig er appen den samme, som vi kender fra tidligere. Den er både pænt designet og fungerer godt, og kommer også med en equalizer, hvis du ikke er helt tilfreds med lyden.

Nyt er tilsyneladende også, at du får batteristatus for både headset og etui i appen, hvilket er rart. Den førnævnte HearThrough-funktion betyder, at de udvendige mikrofoner aktiveres for at slippe for lyde fra omgivelserne, hvilket fungerer helt fint, men AirPods Pros lyder her mere naturlig og giver med mindre elektronisk lyd fra sig.

Igen en flot karakter til en hovedtelefon fra Jabra. Foto: Tek.no
Igen en flot karakter til en hovedtelefon fra Jabra. Foto: Tek.no
 

 

Jabra har haft tre generationer til at raffinere deres helt trådløse headset, og i denne omgang har de i det mindste opnået en klar og tydelig forbedring af lyden.

Det faktum, at batteriets levetid ligger øverst i klassen, trækker også i en klart positiv retning, og vi kan godt lide, at virksomheden har været i stand til at formindske både headsettet og ikke mindst etuiet ganske markant i størrelse.

Opkaldskvaliteten må siges at være lidt skuffende, men det er også den eneste store indvending, vi har - i det mindste i betragtning af, at de forbindelsesproblemer, vi har oplevet, ikke gælder for de produkter, der sælges til kunden.

Elite 75t tilbyder simpelthen god lyd i en behagelig og ganske brugervenlig pakke!

Ros til ny billig iPad ... men det her er dybt åndssvagt