Dansk netradio springer ud som voksen: Så mange kan høre med

Fra på søndag vil 80 procent af danskerne kunne lytte med på Ekstra Bladet Radio, der kun spiller musik af danske kunstnere

Dansk netradio springer ud som voksen: Så mange kan høre med

Hvad betyder lukningen af DAB-nettet for dig? Få svaret her. Video: Ekstra Bladet TV

Torsdag aften fik danskerne to helt nye kanaler på det digitale radionet DAB+.

Udover BBC World flytter Ekstra Bladet Radio fra på søndag ind på det helt nye netværk, der torsdag officielt blev åbnet af kulturminister Mette Bock (LA).

Flytter ind i køkkenet
Trænede radiolyttere vil sikkert indvende, at Ekstra Bladet Radio da allerede findes. Og det er rigtigt. 

Siden marts 2015 har kanalen sendt musik og nyheder fra ekstrabladet.dk, men alene som en ren internetradio:

- Nu flytter kanalen helt ind i danskernes køkkener, og uden at de skal bruge en mobiltelefon eller tablet for at kunne lytte med, forklarer kanalens direktør Ole Sloth.

- Håbet er, at vi kan samle de mange lyttere, som i dag ikke længere har en ordentlig radiokanal, efter Danmarks Radio ændrede formaterne på P3 og P4 og lagde Dansktoppen på P5.

Sådan får du lyden tilbage

Mange radioer har et DAB+ mærke på forsiden eller i bunden. Hvis din radio har det, skal du alene sørge for at genindstille kanalerne søndag morgen.

Selv om DAB+ mærket mangler, kan din radio godt være DAB+. Tjek det ved at genindstille kanalerne, og søg så efter en af DR’s regionale kanaler. Hvis du allerede nu kan høre for eksempel DR Nordjylland, så er din radio DAB+ - men husk at genindstille igen søndag morgen.

Hvis din radio ikke er DAB+, men den har en AUX-lydindgang, kan du overveje at købe en ekstern DAB+ tuner. Den kan dog vise sig at være en både dyr og bøvlet løsning, hvor det bedre kan betale sig for dig at skifte til en ny radio.

Få flere råd på mereradio.dk.

Folkets radio
Udover at Ekstra Bladet Radio fremover kan nå flere end 80 procent af landets lyttere, så er radioen samtidig blevet 'mere voksen':

- I fremtiden spiller vi alene musik af danske kunstnere.

- Det synes jeg passer godt med, at vi jo allerede er folkets avis og nyhedsmedie. Sådan bliver det også på radioen, lover Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør Poul Madsen.

Derfor slukkes DAB-signalet

I dag kan man høre radio på flere måder i Danmark: via det normale FM-radionet, via det digitale DAB-radionet, via kabelnettet og via internettet.

Fra på søndag forsvinder DAB for at give plads til DAB+. Her er den største forskel til tidligere, at der bliver plads til 18 nye radiokanaler.

Modsat FM-radionettet så er DAB+ ikke landsdækkende, men vil fra begyndelsen dække mere end 80 procent af landet. Godt 40 procent af alle danskere har i dag en digital radio.

Nye formater på vej
Musikmixet af danske kunstnere bliver ifølge Ole Sloth en blanding af pop og rock fra perioden 1970 og frem til i dag:

- Men vægten ligger meget på de bedste hits fra 1980'erne, siger han.

Og selv om musik og nyheder døgnet rundt i dag er mixet på Ekstra Bladet Radio, kan der sagtens komme nye formater til målgruppe af modne danskere.

- Det bliver rigtigt interessant at udvikle radioen, når vi fra på søndag er til stede på DAB+.

900.000 er ramt: Nu går der koks i radioen