Dansk politi har taget omstridt teknologi i brug

Bruger nu ansigtsgenkendelse i sin efterforskning - det sker uden en offentlig debat om teknologi

Her tjekkes et af de mange kameraer, som de kinesiske myndigheder bruger til at overvåge borgernes færden så tæt, at man automatisk kan finde og straffe folk, der går over for rødt eller smider affald på gaden. Foto: Ng Han Guan/AP
Her tjekkes et af de mange kameraer, som de kinesiske myndigheder bruger til at overvåge borgernes færden så tæt, at man automatisk kan finde og straffe folk, der går over for rødt eller smider affald på gaden. Foto: Ng Han Guan/AP

TIP OS: Har du informationer om brug af ansigtsgenkendelse i Danmark? Tip os i en mail til tech@eb.dk - vi behandler alle henvendelser fortroligt

Dansk politi er i stilhed gået i gang med at bruge en af tidens mest omstridte værktøjer til overvågning.

Teknologien gør det muligt automatisk at genkende ansigter i det offentlige rum og sammenligne dem med billeder af mistænkte og andre, som politiet gerne vil følge:

- Som alle andre teknologiske fremskridt vurderer vi i politiet, hvordan vi kan bruge det i for eksempel efterforskningen, forklarer Niels Denny Sørensen, vicepolitiinspektør og operativ chef i NC3, til Ekstra Bladet.

- Det har vi også gjort med teknologien til ansigtsgenkendelse. Og ja, vi både kender og bruger teknologien, men af politifaglige grunde ønsker vi ikke at løfte sløret for, hvor meget og på hvilke områder.

Nu skal Pape forklare sig: Hvor går grænsen for politiets nye våben?

Kan bruges på politiets droner

Selvom dansk politi ikke vil afsløre, hvordan de præcist bruger ansigtsgenkendelse, har man tidligere fortalt, at teknologien er vigtig på droner.

- Der er rigtig gode kameraer med ansigtsgenkendelse på dronerne, fortalte Dannie Rise, chef for Special Operativ Afdeling, da Københavns Politi sidste år brugte netop droner under en indsats på Christiania.

I dag understreger Københavns Politi dog over for Ekstra Bladet, at udtalelsen dengang alene skulle forstås således, at man med dronerne kan genkende personer ved brug af sammenligning med et foto, et signalement eller andet.

Alle former for genkendelse sker 'manuelt' og uden brug af automatiseret software.

100 nye kameraer på vej
Mens droner altså ifølge Københavns Politi p.t. ikke bruger automatiseret ansigtsgenkendelse, kan de op mod 100 avancerede overvågningskameraer, som snart sættes op rundt om i landet, være et af de områder, hvor ansigtsgenkendelse tages i brug.

Politiet ønsker som nævnt ikke at kommentere, hvordan teknologien til ansigtsgenkendelse bruges og vil blive brugt. Men politiets kameraer er en del af regeringens bandepakke, hvor overvågning med både biler, droner og faste kameraer indgår.

I planen beskrives indkøbet således:

'Regeringen vil indkøbe nyt overvågningsudstyr som f.eks. droner, kameraer og overvågningskøretøjer. Der vil blive oprettet en pulje til indkøb af overvågningsteknologi.'

Her gætter politiets nye våben forkert næsten hver gang

Indgribende overvågning
Selvom ansigtsgenkendelse er et markant indgreb i borgernes mulighed for bevæge sig rundt uden at blive registreret, har der ingen offentlig debat været om politiets nye redskab.

Sådan var det også, da politiet gik i gang med opsætte de såkaldte nummerpladeskannere, der indsamler millioner af data om, hvor borgerne kører rundt i Danmark:

- Vi aner simpelthen ikke, hvad de bruger ansigtsgenkendelse til. Derfor har vi heller ingen mulighed for at vurdere, hvor stort indgrebet i vores privatliv er, siger Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening.

- Der kan godt være ansigtsgenkendelse, som er ganske uskyldig. Men også anvendelser, som er meget indgribende, hvis for eksempel kameraer i det offentlige rum bliver udstyret med automatisk ansigtsgenkendelse.

Facebook indfører ny funktion: Må vi bruge dit ansigt?

Brug for grænser
Også på Christiansborg bliver politiets nye våben mødt med kritik.

- Det er klart kritisabelt, at de begynder at bruge en teknologi, som er så omfattende et værktøj. Og som vi i virkeligheden ikke kender grænserne for, siger Henning Hyllested fra Enhedslisten.

- Jeg har ikke en grundlæggende mistillid til politiet, men der er nødt til at være nogle begrænsninger på, hvordan politiet bruger de her redskaber. Og de begrænsninger skal sættes politisk og ikke hos politiet, mener han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), men under en debat om nummerpladeskanning i maj bakkede han op om muligheden for at bruge teknologi til overvågning.

’Jeg er lidt ærgerlig over, at når vi taler om data og datasikkerhed i forbindelse med det offentlige og staten, bliver det ret hurtigt gjort til, at det er et stort overvågningssamfund.

’Det er ikke det Danmark, jeg kender.’

TIP OS: Har du informationer om brug af ansigtsgenkendelse i Danmark? Tip os i en mail til tech@eb.dk - vi behandler alle henvendelser fortroligt

Ny teknologi: Politiet vil bruge din tatovering som fingeraftryk

Storbritannien og særligt landets største byer som London er i dag dækket af et netværk af videokameraer og anden avanceret overvågning. Foto: Akira Suemori/AP
Storbritannien og særligt landets største byer som London er i dag dækket af et netværk af videokameraer og anden avanceret overvågning. Foto: Akira Suemori/AP
 

Her får det kritik

Myndighederne i Storbritannien overvåger sine borgere med så mange kameraer og så avanceret teknologi til ansigtsgenkendelse, at det er umuligt at have et privatliv.

Det mener to borgerrettighedsgrupper, der nu vil lægge sag an mod det britiske politi for at få ansigtsgenkendelse under demonstrationer og andre lovlige forsamlinger stoppet.

- Kameraer til ansigtsgenkendelse er autoritært, håbløst udpræcist og gør befolkningen til vandrende id-kort, siger Silkie Carlo, der er direktør for organisationen Big Brother Watch til The Guardian.

Uskyldige anholdes
Netop de mange fejl, som teknologien har vist sig at have i Storbritannien, er et væsentligt problem for borgerne, mener de to organisationer.

For når ansigtsgenkendelsen ’ser forkert’, fører det til anholdelser og andre situationer, hvor uskyldige holdes tilbage eller mistænkes af politiet.

Du kan læse en større rapport fra Big Brother Watch om sagen her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller