Danske opfindere: Tiden er løbet fra dit gamle fjernsyn

Nordjysk teknologifirma vender tv-branchen på hovedet - de vil skille fremtidens skærm og tv-signal fra hinanden

Sådan ser den nordjyske prototype ud på fremtidens måde at tænke fjernsyn på: indmaden til fjernsynet ligger i boksen - og resten er bare en skærm, som vi kender det fra computeren på kontoret. (Foto: Futarque)
Sådan ser den nordjyske prototype ud på fremtidens måde at tænke fjernsyn på: indmaden til fjernsynet ligger i boksen - og resten er bare en skærm, som vi kender det fra computeren på kontoret. (Foto: Futarque)

Kender du dit fjernsyn godt, så ved du, at tv-signalet og skærmen hænger tæt sammen. Et fjernsyn er det hele på en gang: skærm, lyd, tv-signal og på nyere modeller også en smart-tv-funktion smeltet tæt sammen.

Men hvis Jesper Kaagaard fra nordjyske Futarque A/S får sin vilje, skal det være slut med den model - skærmen og tv-signalet skal i fremtiden skilles helt fra hinanden:

- Det er meningsløst at integrere tingene, som det sker i fjernsyn i dag, mener iværksætteren.

- For du har en skærm, der først er forældet om måske 5-10 år, mens den teknologiske indmad er det inden for blot de næste 18 måneder.

Ny tjeneste: Her er al streaming i Danmark

Prototype med muskler
Ekstra Bladet fik forleden en ganske overbevisende demonstration af det system, som Futarque og Jesper Kaagaard forudser kan blive trenden for fjernsyn.

En lille boks, der med en Android-løsning samler alt det tekniske bag tv-kiggeriet: dit normale kabel-tv-signal og så alt, hvad du kan trække ned fra nettet af streamingprogrammer.

- Med det her system kan man opgradere selv ældre fjernsyn, så du får den samme brugeroplevelse som med en langt nyere model, forklarer Jesper Kaagaard under demonstrationen.

-  Du vil også kunne dele dit tv-signal på samme måde, som du i dag bruger streamingtjenesterne, fx ved at sende dit fjernsynssignal fra boksen og videre til en mobiltelefon eller tablet.


Sådan præsenteres tv-boksen Rho Board i det nye kickstarterprojekt fra Aalborg. (Video: YouTube)

Nu får biograferne kniven: Nye film skal streames derhjemme

Skærme holder længere end teknologien
Boksen - p.t. kaldet Rho Board - gør alle de ting, som Jesper Kaagaard forklarer: den finder nemt de eksisterende tv-kanaler på Ekstra Bladets redaktion og kobler sig via Android op på butikken med alle de programmer, man som Android-bruger kender fra sin telefon.

Afviklingen på skærmen sker gnidningsløs via en lille fjernbetjening - og lige så flydende er visningen, når programmer fra boksen sendes videre til en mobiltelefonen.

- Det er snart 10 år siden, at HD-skærmene og senere Full HD kom. Men 4K, der er næste skridt, er først ved at komme nu. Og jeg vil tro, at der går en del år, før vi ser alle tv-kanaler og tv-indhold som 4K.

- Og hvis du kigger på, hvad et smart-tv kunne for 5-10 år siden, var det ikke meget, at det kunne.

Test: Det perfekte fjernsyn koster dig 20.000 kroner

- Det er først nu, at teknologien bliver bare en smule brugbar, mener Jesper Kaagaard og fremhæver det som argument for, at der findes talrige skærme rundt om i Danmark og resten af verden, som nemt kan opgraderes med den nordjyske opfindelse.

Skal ende i butikkerne
Indtil videre er flere års udviklingsarbejde i det nordjyske firma endt med denne ganske funktionsdygtige prototype og et kickstarterprojekt, der om kort tid skal omsættes til et salgbart produkt:

- Det her skal ud i forretningerne.

- Og det er ikke alene tænkt til et dansk marked, men også Europa og resten af verden, lyder det optimistisk fra Jesper Kaagaard.

Tjente milliarder på Skype - nu vil Janus Friis skabe en ny succes

Han anerkender dog, at tv-producenterne er særdeles konservative, når det gælder udviklingen af fjernsyn.

Det er p.t. en bedre forretning for dem at lancere nye modeller med små forbederinger hvert år i stedet for alene at opdatere den lille boks og så lade forbrugerne beholde deres eksisterende og stadig fint fungerende skærm.

- Men jeg tror på ideen. Og mon ikke vi på et tidspunkt kan få en producent med på den?

Prisen for Rho Boar-boksen vil i den endelige udgave ligge under 1.000 kroner, forventer Jesper Kaagaard.

Så er det officielt: Apple præsenterer nyt 21. marts

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.