Dansker i krig med Apple

David Heinemeier Hansson har kastet sig ind i kampen mod Apples monopol, der koster dig en dyr skat, hver gang du køber en app til din iPhone

David Heinemeier Hansson er vant til at kæmpe hårdt for at køre en sejr hjem i sin racerbil. Nu bruger han samme energi i kampen mod Apples monopol. Foto: Jan Sommer
David Heinemeier Hansson er vant til at kæmpe hårdt for at køre en sejr hjem i sin racerbil. Nu bruger han samme energi i kampen mod Apples monopol. Foto: Jan Sommer

Når han ikke dyrker sin hobby med at køre racerløb i Le Man-klassen, er David Heinemeier Hansson bedst kendt for sit arbejde med at programmere.

Han står bag Basecamp, der bruges til at styre projekter. Og senest har han været en del af udviklingen af mailplatformen Hey, der mod betaling skal gøre det nemmere overskue og kontrollere strømmen af mails.

Denne bastard er et godt køb

Har monopol
Men i disse dage kan den danske iværksætter sætte et nyt punkt på sit cv: I krig med Apple.

På Twitter og i flere internationale techmedier angriber han således techgiganten for at udnytte sit monopol på adgangen til verdens vigtigste mobile appbutik.

'Der er nul grunde til, at Apple sænker sine priser, holder op med at være grove eller endda overholder deres egne regler med nogen form for konsistens eller retfærdighed,' skriver han blandt andet i et af flere stærkt kritiske tweets.

Det sker samtidig med, at en anden dansker, Margrethe Vestager, har sat en kulegravning i gang af Apples politik i både appbutikken og i betalingssystemet Apple Pay.

De betaler prisen for din nye iPhone

Inkonsekvent politik
Vestager mistænker det amerikanske firma for at ødelægge konkurrencen på nettet ved at give sine egne tjenester til blandt andet musik, film og spil lov til at gøre mange af de ting, som Apple samtidig forbyder andre udviklere at gøre.

Problemet er, at Apple siden lanceringen af sin appbutik har forlangt op til 30 procent af alle de indtægter, som en app udløser. Som hovedregel kan man ganske enkelt ikke have en app i Apples appbutik, uden der skal ske betaling igennem Apple.

Samtidig tvinger Apple udviklerne til at skjule, at det er muligt at købe adgang til for eksempel en mailtjeneste som Hey uden for appbutikken.

Og som David Heinemeier Hansson påpeger, er Apple særdeles inkonsekvens i sin politik. Nogle appudviklere som for eksempel Netflix og Amazon må nemlig godt opkræve deres abonnement uden for appbutikken, uden at Apple får en andel.

Samsung er sin egen mester

Giver kunder til Apple
Hans kollega i Basecamp og Hey, Jason Fried, kritiserer i et blogindlæg, at Apple tvinger udviklere til på samme tid at betale en Apple-skat og til at overdrage kundeforholdet betingelsesløst.

'Når nogen betaler for dit produkt i appbutikken, er de teknisk set ikke din kunde længere. De er reelt Apples kunde,' skriver han blandt andet.

'Så en kunde, du har brugt år på at hjælpe og skabe tillid til, bliver givet til Apple. Og du skal betale Apple 30 procent af indtægterne for det privilegium.'

Apple: Skuffende kritik
Mens også store firmaer som Spotify, Microsoft og Facebook er kritiske over for Apples politik, møder sagen en absolut kold skulder i Cupertino.

Apple betegner således sine kritikere som utaknemmelige 'freeriders'.

- Det er skuffende, at EU fremmer disse grundløse klager fra en række firma, der ganske enkelt vil 'have en gratis tur', og som ikke vil efterleve de samme regler som alle andre, siger en unavngiven talsmand til The Verge.

- Vi mener ikke, at det er i orden. Vi vil have lige spilleregler for alle, hvor alle med beslutsomheden og en fantastisk idé kan få succes.

Skygger for kæmpe fejring

Kritikken mod Apples monopol skygger voldsomt for en af årets helt store events i 'Apple-land'.

I aften begynder den årlige konference for udviklere, WWDC20, der på grund af coronaen bliver en ren digital event, som slutter på fredag.

De fleste oplæg er alene for udviklere, men konferencen indledes med en stor præsentation af primært ny software, som alle kan se fra klokken 19 dansk tid på apple.com.