Derfor er ny MacBook Pro helt i top – Ekstra Bladet

Derfor er ny MacBook Pro helt i top

ANMELDELSE: Den nye MacBook Pro er mere pro end nogensinde - har du pengene, er det også en af de bedste bærbare på markedet

 

Apple er - heldigvis vil nogen sige - ganske ubønhørlige i deres tilgang til at bygge forbrugerelektronik. Hvad enten det er manglende widgets til telefoner eller fjernelse af eksempelvis DVD-drev eller gamle USB-stik, så gør Apple, hvad de føler er bedst.

Desværre betyder det også, at de nogen gange gør noget, som viser sig at være forkert - og så efterfølgende er meget svære at overbevise om, at de har taget fejl.

Det skete blandt andet, da de lancerede 2016-generationen af MacBook Pro, der fik et helt nyt 'butterfly' tastatur. Det så lovende ud på papiret, gjorde det muligt at lave MacBook’en tyndere og burde have været mere stabilt i brug.

Dansk hovedtelefon er blandt de allerbedste  

I virkeligheden viste det sig, at tastaturet var fejlbehæftet, og utallige brugere måtte have skiftet tastatur, for så at komme tilbage igen med det nye ganske kort efter. Der var simpelthen en grundlæggende konstruktionsfejl i den måde, man byggede tastaturet, der betød, at støv kunne komme under en tast - og derefter fik den til at holde op med at fungere. Apple prøvede igen og igen, over flere generationer, at rette op på problemerne, men de fortsatte bare.

Nu - her tre år senere - har de (endelig) givet op. På trods af, at den forrige generation af tastaturet i øvrigt vist var blevet nogenlunde stabil, læs vores anmeldelse her. 'Sommerfuglen' er forhåbentlig lagt i graven.

I stedet har Apple netop lanceret en ny udgave af det såkaldte 'scissor' (sakse) tastatur. Og det alene ville gøre Macbook Pro i 16 tommer til en væsentlig bedre computer, men det er så langt fra den eneste nyhed, der kommer med den nye maskine.

God lyd til træning? Her er Apples bedste bud  

 

På ydersiden er det svært at se, at MacBook’en er blevet grundlæggende bedre end forrige generation. På trods af en større skærm bibeholder Apple nemlig et design, der næsten ikke har ændret sig i 11 år, siden den første MacBook Pro i unibody version.

Dog er den selvfølgelig væsentlig tyndere, og der er i dag kun de fire USB-C indgange og en enkelt indgang til et headset imod den lille hær af ind- og udgange, der dengang var på en bærbar. Men sammenligner man den med forrige generation, er det svært at se forskel. I hvert fald indtil man åbner maskinen.

For indeni sidder den nye 16 tommers skærm. Og det er til gengæld en meget tydelig forbedring. Forskellen på 15,3 tommer og 16 tommer kan på papiret lyde ret lille. I praksis er det en forskel, det er til at tage og føle på.

Denne artikel er lavet i samarbejde med iNPUT

TouchID har fået sin helt egen knap. Foto: iNPUT
TouchID har fået sin helt egen knap. Foto: iNPUT
 

 

Vores testmaskine

2,3 GHz 8-core Intel Core i9-processor (9. generation)

Turbo Boost op til 4,8 GHz

AMD Radeon Pro 5500M med 4 GB GDDR6-hukommelse

16 GB 2666 MHz DDR4-hukommelse

SSD-lager på 1 TB¹

16″ Retina-skærm med True Tone

Touch Bar og Touch ID

Fire Thunderbolt 3-porte

 

Som nævnt var et af de største problemer ved MacBook-serien, at keyboardet simpelthen ikke har været godt. På den seneste generation var det en del bedre, og det har aldrig været decideret skidt, men 'butterfly' tastaturet var altså ikke en forbedring.

Med det nye tastatur har Apple tydeligvis lyttet til brugerne. Tasterne har længere gang og et tryk føles bare bedre. Samtidig siger iFixit, at de også er lette at reparere enheden. En anden ting er, at Apple har skilt power-knappen ud fra touchbaren - den er nu sin egen knap med indbygget TouchID. Det er dejligt.

Og endnu dejligere er, at ESC nu også har fået sin egen fysiske knap - hurra! Jeg kunne faktisk stadig godt undvære Touchbaren, hvis ellers prisen fik et lille hak ned.

Topkarakter til Apples nye 'billige' iPhone  

Selvom den nye MacBook Pro er på hele 16 tommer, er det lykkedes Apple at holde størrelsen nede ved at lade displayet gå næsten ud til kanterne. Foto: Apple
Selvom den nye MacBook Pro er på hele 16 tommer, er det lykkedes Apple at holde størrelsen nede ved at lade displayet gå næsten ud til kanterne. Foto: Apple
 

 

Når man betaler fra over 20.000 kroner for en bærbar, forventer man en sindssyg hurtig maskine. Og det får man.

Jeg har kørt stort set alle benchmarks, og samlet set er den nye MacBook den hurtigste bærbare fra Apple nogensinde. Målt direkte på processorydelse slår den nye MacBook Pro da også forrige generation, endda modellen udrustet med en Core i9:

 

 

Samlet set leverer den da også en ydelse, der banker forrige generation hen ad gulvet:

 

Tastaturet er markant forbedret på den ny bærbare, som også har fået en fysisk escape-knap. Foto: Apple
Tastaturet er markant forbedret på den ny bærbare, som også har fået en fysisk escape-knap. Foto: Apple
 

 

Det er især grafikkortet, der her gør en forskel. MacBook Pro 16 tommer er udrustet med det nye Radeon Pro 5500M, der giver ekstra kræfter, og det viser sig da også, når man kører grafiktunge opgaver.

En rendering af 4K materiale i Final Cut er cirka 2 procent hurtigere end den forrige generation, men havde vi haft en maskine med Vega 2 grafikkortet, (som er det fra forrige generation, der er tættest på 5500, red.) ville forskellen ikke have været helt så stor. Det er også vigtigt at sige, at Final Cut er klart det videoredigeringsprogram, der giver mest smæk for skillingen.

Hvis du vil spille på den nye MacBook Pro, er det naturligvis heller ikke et problem. Alle spil, jeg har kastet efter den, afvikles absolut flydende og altid med en glimrende framerate - også i højeste indstillinger for de fleste spils vedkommende.

Pas på inden du køber Googles højttaler  

Mac er stadig ikke en gamercomputer, og udvalget er rimeligt begrænset. Men skulle du lige have lyst til lidt Tomt Raider eller Xcom imellem redigeringen af enorme Photoshop-filer, ja så er oplevelsen altså aldeles forrygende. Også fordi den store skærm bare leverer en kvalitet, jeg ikke har set matchet på andre bærbare.

På trods af forbedringer i ydelsen er der ikke mere larm fra den nye maskine. Apple har re designet kølesystemet i MacBook Pro 16 tommer, hvilket åbenbart har virket efter hensigten. Selv ved hård belastning - under rendering af video eller ved tunge 3D spil - er blæserne nogenlunde til at holde ud. Bevares, der er stadig en del summen, men lyden er lavere og på en eller anden måde lidt mindre irriterende end på den 'gamle' maskine.

 

På trods af forbedringer i ydelsen er der ikke mere larm fra den nye maskine

 

Skærmen på MacBook’en er blevet større. Deraf navnet. Og 16 tommer lyder måske ikke af meget mere end 15,3 tommer, men i praksis er der kæmpe forskel.

Apple har skrumpet kanterne rundt om skærmen for at få plads til den nye skærm, i noget der ligner det gamle kabinet, og det fungerer altså forrygende.

Lysstyrken er på 500 nits, og selv om det ikke er nok til at vise ægte HDR, så er det alt nok til dagligt brug. Selv i relativt lyse omgivelser med mange vinduer er det let at se, hvad der foregår på skærmen.

Selve kvaliteten af skærmen er der ikke sket så voldsomt meget med i forhold til forrige generation. Men det er der nu heller ikke meget at indvende imod, for det er en af de bedste skærme på en bærbar maskine. Der er enkelte Dell maskiner og et par fra ASUS, der er lige så gode eller en smule bedre - men umiddelbart vil jeg vove den påstand, at ingen vil kunne se forskel.

Huaweis nye ur: Slet ikke smart nok  

 

Selv i relativt lyse omgivelser med mange vinduer er det let at se, hvad der foregår på skærmen

 

Apple har arbejdet en del med lyden i den nye MacBook Pro, og det kan virkelig mærkes. Højttalerne lyder bedre end nogensinde, og det var ikke engang skidt på den forrige generation. Men med i alt seks højttalere og et helt nyt lydsetup lyder den simpelthen aldeles vanvittig, og bassen er noget af det bedste, jeg har hørt fra nogen bærbar overhovedet. Jeg behøver i hvert fald ikke længere have en Bluetooth højttaler med på hotellet.

Mikrofonen har også fået en opgradering, og Apple kalder den nu 'studio quality'. Der er en mærkbar forskel, men jeg tvivler nu på, at pro brugere eller seriøse medieproducenter vil bruge mikrofonen til at optage lyd. Ikke desto mindre er det lækkert, at lyden er blevet så god.

Apples nye ur imponerer: Bedste nogensinde  

Selv med en større skærm og flere kræfter kan maskinen her køre en hel dag uden at gå tør for strøm. I hvert fald har jeg brugt den i næsten 11 timer i streg, før den måtte give op. Det er mere end godkendt, når man tager ydelsen i betragtning. Det er så også et 100W batteri, så det skulle helst holde i lang tid.

Med i salgskassen ligger en 96W adapter, hvilket også er noget over branchestandarden - og i øvrigt den kraftigste fra Apple nogensinde. Heldigvis er den ikke blevet meget større end forrige generation alligevel, så det er en fin udvikling.

 

Ja, den nye MacBook Pro er voldsomt dyr. Den 'billigste' koster 21.499 kroner, og det må siges at være en del. Men her må jeg bare sige, at ser du på, hvad du ellers kan få i samme kategori, bliver det pludseligt nærmest...ja, billigt.

En Dell Precision Mobile Workstation 7730, der også har en i9 Processor, 16GB hukommelse, 512GB SSD og et nogenlunde tilsvarende (men en smule bedre, red.) grafikkort koster faktisk 27.819 kroner. Den findes i en billigere udgave, men så er det med væsentlig lavere skærmopløsning.

For det kan du få den større udgave af MacBook Pro med 1TB hukommelse og et væsentligt bedre grafikkort. Der findes næsten tilsvarende maskiner fra ASUS, HP og et par andre producenter, og de koster det samme eller mere.

Så igen - rygtet om, at Apples computere er dyre er selvfølgelig rigtigt, men sammenligner man med konkurrenterne, er prisen faktisk aldeles rimelig.

Alt i alt må jeg konkludere, at den nye MacBook Pro er en vanvittigt lækker maskine til en professionel bruger -til en professionel pris. Men tager man i betragtning, at en Mac har en væsentlig bedre gensalgsværdi end en PC, så er prisen faktisk et plus, og MacBook Pro 16 tommer får derfor vores varmeste anbefalinger.