Digital ulvetime: Træk stikket lynhurtigt til børnenes computer

To-minutters advarsel til børnene gør mere ondt end at slukke for fjernsynet og computeren med det samme, viser amerikansk undersøgelse

Hvem bestemmer her? Du eller børnene? Amerikanske forskere mener, at svaret bør være hurtig konsekvens - der skal slukkes omgående og ikke gives advarsler. (Foto: Jan Haas/AP)
Hvem bestemmer her? Du eller børnene? Amerikanske forskere mener, at svaret bør være hurtig konsekvens - der skal slukkes omgående og ikke gives advarsler. (Foto: Jan Haas/AP)

- To minutter - og så slukker du!

Du kender måske sætningen, hvis der er småfolk i din husholdning. Aftensmaden står klar på bordet, men børnene har næsen dybt begravet i en iPad eller Ramasjang på fjernsynet.

Rasende far: Syvårig brugte over 40.000 kr. på iPad-spil

Advarsler gør ondt værre
Nu viser en amerikansk undersøgelse, at det giver mere mening at trække stikket omgående - det gør nemlig mindre ondt på børnene og deres forældre, end at give dem 'en advarsel':

- Vi havde forventet, at tingene ville gå bedre, når man gav sine børn en advarsel.

- Men det gjorde det faktisk meget værre, forklarer en af forfatterne bag undersøgelsen, Alexis Hiniker fra Washington University, til New York Times.

Danske børn erstatter legekammerater med iPad'en

Forfatter: Man må ikke tvivle
Danske Charlotte Højlund er mor til syv børn i alderen fire til 22 år, og så har hun desuden skrevet bogen 'MOAR - Sådan får du hvilepuls ind i hverdagen'.

Hun er helt enig i, at det ikke nytter noget, at trække pinen ud ved at give børnene to minutter ekstra ved iPad'en.

- Nogle gange kan min yngste på fire år godt blive lidt vred over, at jeg ikke giver lov, men så handler det for mig bare om at holde fast, for hvis jeg giver mig, udsætter vi bare konflikten.

- På den måde vænner barnet sig også hurtigere til, at når jeg mener noget, så mener jeg det altså. Så kan det ikke diskuteres, siger Charlotte Højlund til Ekstra Bladet.

- Hvad så hvis barnet græder, og man begynder at tvivle lidt på, om de alligevel ikke skulle have lov?

- Så må man spille skuespil. Det er lige som, når børn falder og slår sig. Ofte græder de kun, hvis forældrene reagerer voldsomt på det. Hvis forældrene tværtimod siger 'Hov da, op igen', og ellers lader som ingenting, så græder barnet ikke. På den måde spejler de sig meget i forældrene og stoler på den ro, vi udviser, siger Charlotte Højlund.

De unges tid på Facebook mindsker kriminaliteten

Charlotte Højlund er forfatter til bogen 'Moar - Sådan får du hvilepuls i hverdagen' og har syv børn i alderen fire til 22 år (Foto: Line Thit Klein)
Charlotte Højlund er forfatter til bogen 'Moar - Sådan får du hvilepuls i hverdagen' og har syv børn i alderen fire til 22 år (Foto: Line Thit Klein)

Forsker: Advarsel gør børn kampklare
I forsøget skrev en gruppe af familier dagbog over nogle uger.

Og konklusionen var, at det gav gladere børn, når de mere konsekvent slukkede for fjernsynet eller et spil:

- Forklaringen er muligvis, at advarslerne forbereder børnene på, at nu kommer der en kamp, forklarer en anden af forskerne, Julie Kientz.

Hendes vurdering er i dag, at det ville være en kæmpe hjælp for forældrene, hvis teknologien selv får indbygget funktioner, der automatisk afbryder tv-kiggeriet eller spillet:

- Hvis teknologien bakkede forældrene op med en besked til børnene om, at 'skærmtiden' var forbi, ville det være bedre, end hvis forældrene selv skal sige, at nu er det slut, mener hun.

Undgå at ungerne ruinerer dig via iPad

Kontakt techredaktionen

Har du en god historie om teknologi, ris eller ros? Mail til tech@eb.dk - eller sms/mms til 2860 2939 (alm. takst). Du er også velkommen til at sende en direkte besked på Twitter: