Edward Snowden: Er du også elektronisk nøgen på nettet?

Man behøves ikke være terrorist eller kriminel for at beskytte sit privatliv - her er Edward Snowdens 5 bedste råd til almindelige mennesker, der vil have deres privatliv tilbage

- Mennesker i et voldeligt forhold, folk der bliver stalket og forfulgt af andre, har brug for at beskytte sig elektronisk, mener Edward Snowden. (Foto: AP)
- Mennesker i et voldeligt forhold, folk der bliver stalket og forfulgt af andre, har brug for at beskytte sig elektronisk, mener Edward Snowden. (Foto: AP)

Hvis du ikke har noget at skjule, skal du ikke være bekymret.

Sådan lyder remsen ofte, når diskussionen om den massive overvågning fra regeringer og private virksomheder diskuteres.

Alle bør beskytte sig
Men remsen er noget vrøvl, mener verdens bedst kendte whistleblower, Edward Snowden.

Almindelige mennesker har masser af grunde til, at de bør både være bekymrede og sikre sig mod overvågning:

- Selv hvis du ikke har grund til at frygte en efterretningstjeneste, er det vigtigt at beskytte sig.

Snowdens hemmelige program: Sådan beskytter du dig mod snageri

- Mennesker i et voldeligt forhold, folk der bliver stalket og forfulgt af andre. Eller teenagere, der er bekymret over forældrenes snageri, bør sikre sig et vist niveau af privatliv på nettet igen, siger Edward Snowden i et stort interview med netmagasinet The Intercept.

Snowdens bedste råd
Selvom sikkerhed på nettet kan lyde både tørt og besværligt, kommer Snowden med følgende 5 nemme anbefalinger.

1. Beskyt dine sms og opkald: Brug en app som Signal - den er gratis og fungerer på både iOS og Android. Hvis du tager fortrolige snakke eller sender hemmelige tekstbeskeder gennem denne app, kan ingen følge med, da kommunikationen er hårdt krypteret. Programmet er samtidig meget enkelt at bruge.

Øv: Derfor virker hovedtelefonen ikke på din mobiltelefon

2. Krypter din harddisk: Hvis din computer bliver stjålet, er der ikke noget værre end, at billeder, private kvitteringer og dine personlige oplysninger ligger frit tilgængelige. Det er ikke nok, at du har beskyttet computeren med et password, mener Edward Snowden. Du kan finde en guide (på engelsk) til at kryptere harddiske her: på Windows, Mac eller Linux.

Her er dommen over iPad Pro: Bliver aldrig til en bærbar

3. Brug en password manager: Har du det samme password til fx Gmail og Facebook? Og har du svært ved at huske password, og derfor laver du dem korte og meget enkle? Hvis svarene er et rungende ja, bør du bruge en password manager, mener Snowden.

Med den kan du nemlig skabe unikke og meget lange passwords, som du meget enkelt henter ud af din password manager, hver gang du skal locke på.

Snowden anbefaler KeePassX, der er gratis, findes til flere platforme - og som aldrig gemmer dine oplysninger på en server. Alt ligger krypteret på din computer.

Snapchat misbrugt på Android: 20.000 falske programmer truer din telefon

4. Brug to-faktor bekræftelse: En lang række af tjenester som Gmail, Twitter og Facebook tilbyder i dag, at deres bruger kan få såkaldt to-faktor bekræftelse.

Det betyder, at hvis du locker ind på tjenesterne et nyt sted - eller hver gang du gør det - skal man bruge et ekstra password for at få adgang.

Typisk sendes dette password til din mobiltelefon og skal efterfølgende tastes ind. Edward Snowden mener, at denne model skaber en markant større sikkerhed for dig - hackerne skal nemlig både stjæle dit oprindelige password og din mobil for at få adgang.

Apple TV er på steroider: Mere avanceret - men også ganske træls

5. Gør noget ekstra: Hvis du faktisk er i gang med noget, som kræver en særlig beskyttelse, anbefaler Edward Snowden særligt to ting: brug en TOR-browser, når du laver søgninger, som kan kompromittere dig eller din sag.

Og husk, at hvis du har en mobiltelefon, er som at gå rundt med et kæmpe flag, der altid viser, hvor du er, og hvad du laver.

Selv når telefonen er slukket, risikerer du, at andre kan følge med i, hvor du er henne. Derfor: drop mobilen helt, hvis du laver noget, som andre ikke skal vide.