Efter afsløring af cpr-læk: Sygehusdirektør stopper

Direktøren fra Sygehus Lillebælt stopper - beskeden kommer samme dag, som hans rolle i det omfattende datakoks blev afsløret i Ekstra Bladet

Få et skarpt overblik i sagen her. Producer: Lasse Brøndal.

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

Mads Koch Hansen stopper 30. juni som direktør for Sygehus Lillebælt. Det oplyser Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Det sker samme dag, som Ekstra Bladet kan afsløre historien om, hvordan data om mere end en halv million patienter i over fem år har ligget frit tilgængelige for alle ansatte i regionen. Altså ikke alene læger og andet sundhedspersonale, men også studentermedhjælpere og andre personer, der intet lovligt formål har til at kunne tilgå data.

Sygehusdirektør: Det er helt tilfældigt

Timingen kan virke påfaldende, men det er ifølge sygehusdirektør Mads Koch Hansen helt tilfældigt, at han i dag melder officielt ud, at han snart stopper. Også selvom det sker nøjagtigt samme dag, som Ekstra Bladet kan bringe den første af flere afsløringer om et omfattende datakoks, der er sket på hans vagt.

- Først i januar orienterede jeg min chef, Jane Kraglund (regionsdirektør, red.), om, at jeg havde planer om at stoppe, men det har været holdt i en lille kreds indtil nu, da der er mange, som skal orienteres, og det skal ske ordentligt.

- Der er samtidig sket andre ændringer i ledelsen, som skulle på plads først, forklarer Mads Koch Hansen til Ekstra Bladet.

- Det er også forklaringen på, at jeg ikke sagde noget til jer om mine planer i sidste uge. Og mit farvel har trods timingen i dag intet med sagen om sundhedsdata at gøre.

Sag er håndteret korrekt
Mads Koch Hansen mener heller ikke, at han har nogen grund til at skulle stoppe på grund af sagen, hvor data fra over en halv million patienter lå ukontrolleret og frit tilgængelig, så alt fra studentermedhjælpere til eksterne firmaer i udlandet kunne se for eksempel cpr-numre og hjertedata.

- Jeg mener fortsat, at vi har håndteret sagen om patienternes data korrekt, siger han.

Følger ikke penge med
Når sygehusdirektøren til sommer har haft sin sidste arbejdsdag, så venter der ifølge ham ikke nogen 'gylden faldskærm'.

- Der følger ikke nogen særlig kompensation med, når jeg stopper.

- Og jeg har heller ikke indgået nogle aftaler med regionen om, at jeg nu skal udføre opgaver for dem i mit nye firma.

Pia Maintz er en af de mange patienter, hvis data i årevis har ligget frit og ukontrolleret tilgængeligt for alt fra studentermedhjælpere til direktører i Region Syddanmark. Og det er hun meget utilfreds med. Foto: Anders Brohus Teknologi 500.000 cpr-numre lå frit fremme

Sygehusdirektøren har spillet en afgørende rolle i sagen, som han selv kalder en stor fejl, men han sørgede alligevel aldrig for, at patienterne fik direkte besked om lækken. Han og den øvrige ledelse mente ikke, at oplysningerne skulle ud, da de kunne skabe unødig utryghed blandt patienterne, fremgår det af papirer i sagen.

Ledelsen mener også, at risikoen for, at der kunne ske misbrug af for eksempel borgernes cpr-numre er lille.

Ifølge pressemeddelelsen har direktøren 'i noget tid haft lyst til at arbejde som selvstændig'. Derfor vil han nu opbygge en konsulentvirksomhed, hvor han 'blandt andet vil tilbyde ledelsescoaching'.

Mads Koch Hansen, som er lægelig direktør på Sygehus Lillebælt, erkender, at det var en stor fejl, at patienternes data ikke blev beskyttet. Men han mener ikke, at nogle har lidt skade af det. Foto: Peter Hove Olesen Teknologi Sygehusdirektør efter datakoks: Patienter kan være trygge

Nævnte intet om det
Da Ekstra Bladet for få dage siden talte med Mads Koch Hansen, nævnte han intet om sine planer om at stoppe.

Mads Koch Hansen ejer i dag en enkeltmandsvirksomhed, som blev stiftet i 2007, men dækker hans rolle som praktiserende speciallæge og altså ikke som ledelsesrådgiver. Han har ikke oprettet nye selskaber hverken i år eller i 2019.

Sagen kort

2013/2014: Region Syddanmark kender i dag ikke den præcise dato, hvor it-fejlen opstår. Den betyder, at regionens 26.000 ansatte plus et ukendt antal samarbejdspartnere også uden for Danmark får adgang til over en halv million patienters dybt fortrolige oplysninger.

18. maj 2018: Region Syddanmarks databeskyttelsesrådgiver orienterer regionens øverste embedsmand, Jane Kraglund, om it-fejlen. Fem dage senere lukkes den frie adgang til data.

1. juni 2018: Regionen anmelder sagen til Datatilsynet. I en senere redegørelse fra lægelig direktør på Sygehus Lillebælt, Mads Koch Hansen, kaldes risikoen for, at data er blevet misbrugt, ’meget usandsynlig’.

19. december 2018: Datatilsynet giver Region Syddanmark kritik i sagen.

Du kan læse hele afgørelsen fra Datatilsynet herunder:

Det skriver regionen

Efter fem år som lægelig direktør på Sygehus Lillebælt stopper Mads Koch Hansen for at etablere sin egen virksomhed.

Mads Koch Hansen vil etablere sin egen konsulentvirksomhed, hvor han blandt andet vil tilbyde ledelsescoaching og konsulentydelser vedrørende sundhedsplanlægning. Derfor stopper han som topleder på Sygehus Lillebælt den 30. juni 2020.

51-årige Mads Koch Hansen har i noget tid syslet med tanken om at blive selvstændig:

- I forbindelse med min ansættelse i 2015 havde jeg en ambition om at være her i fem år, og det har jeg været til sommer. Jeg har i noget tid haft lyst til at arbejde som selvstændig og udnytte de kompetencer, jeg har, og bidrage til udviklingen i sundhedsvæsenet. Jeg er 51 år, så hvis jeg skal gøre det, skal det være nu. Jeg er virkelig stolt over og glad for at arbejde på sygehuset. Sygehus Lillebælt står utroligt stærkt – både fagligt og ledelsesmæssigt – og det vil det også gøre, når der kommer en ny lægelig direktør.

En engageret direktør

Regionsdirektør Jane Kraglund, som er Mads Koch Hansens nærmeste leder, siger:

- Mads Koch Hansen er en nytænkende og engageret direktør, der gerne blander sig i debatten om, hvordan vi skal indrette vores sundhedsvæsen. Han har sin store andel i, at Sygehus Lillebælt er et rigtig godt sygehus med et velfungerende akutsygehus i Kolding og dygtige specialsygehuse i Vejle og Middelfart. Udgangspunktet for Mads har hele tiden været, at sygehuset skal dreje sig om patienten. Mads har også ydet et stort bidrag til, at der er et godt samarbejde mellem Sygehus Lillebælt, kommunerne og de praktiserende læger i trekantområdet. Jeg vil gerne ønske Mads held og lykke med sit fremtidige virke.

Med i topledelsen på Sygehus Lillebælt

Mads Koch Hansen udgør som lægelig direktør den øverste ledelse på Sygehus Lillebælt sammen med administrerende sygehusdirektør Christian Sauvr og sygeplejefaglig direktør Helle Adolfsen.

Alle direktører i direktionen på Sygehus Lillebælt refererer direkte til regionsdirektør Jane Kraglund.

Stillingen som lægelig direktør på Sygehus Lillebælt bliver slået op snarest muligt.