En ommer: Teknologi kunne have stoppet læk af hemmelige adresser

Tinglysningen har valgt en alt for simpel løsning i deres database på nettet, mener formanden for IT-politisk forening - nej, den er præcis, som politikerne vil have den, siger ansvarlig retspræsident

En ommer: Teknologi kunne have stoppet læk af hemmelige adresser

Her kan du høre om sagen

- Det er en uundgåelig konsekvens af, at man sætter det her til rådighed som åbne data.

Så kontant er formanden for IT-Politisk forening, Jesper Lund, efter det lykkedes en udenlandsk mand at hente alle oplysninger ud af tinglysning.dk - og senere gøre dem nemt søgbare på nettet:

- Tinglysningssystemet er vigtigt for et samfund, men man har - banalt sagt - bare sat 'strøm til' papiret, der før lå på tinglysningskontorerne og gjort dem digitale.

- Men så kommer problemet: det ligger som åbne data, man bare kan skrabe ud, som han har gjort her og gøre dem tilgængelige på en anden måde, siger Jesper Lund til Ekstra Bladet.

Hemmelige adresser lækket: Sådan bliver du slettet igen

- Hvad skulle myndighederne så have gjort?

- Man skulle have lavet et andet system, da man gjorde tingbogen digital. Man burde have nøje overvejet præcist, hvad systemet skal bruges til, fx at en person kan bevise over for sine kreditorer, at der ikke er anden gæld i en ejendom.

- Og det kunne man så have løst med både kryptering og digitale signaturer, der ville gøre data mere private. På den måde ville fortrolige oplysninger, der ligger der ved en fejl, heller ikke blive eksponeret.

- Men nu er det for sent, og vi ser konsekvensen af fejlen.

En ommer: Teknologi kunne have stoppet læk af hemmelige adresser


Her kan du se, hvordan du bliver fjernet fra listen. (Video: Ekstra Bladet TV)

De angribere mere end nogensinde: Sådan sikrer du dig mod hackere

Omstridt site lukket: Nu er de hemmelige adresser væk

- Er det her det eneste sted med offentlige data, der har sådan et problem?

- Tværtimod. Og staten har lige nu meget travlt med at gøre også private data offentlige på samme måde som i tinglysningssystemet.

- Derfor er der også brug for nogle intelligente løsninger, når man nu digitaliserer en masse nye data. Det er ikke godt nok bare at tage de eksisterende papirsider og så bare gøre dem tilgængelige på internettet.

- Jeg synes, sagen er et udtryk for, at man ikke udnytter det potentiale, der faktisk findes i teknologien i dag til at opnå de ting, man gerne vil med offentlige data, siger formanden for IT-Politisk forening til Ekstra Bladet.

Bagmand til omstridt hjemmeside: Danskernes hemmelige adresser lå frit på nettet

Retspræsident: Politisk valg at vi skal være åbne

I Tinglysningsretten gør retspræsident Sørup Hansen nu status over sagen. Og hans vurdering er, at skaden efter sagen er meget lille:

- Vi kan ikke konstatere, at hemmelige adresser er sluppet ud fra os.

- Vi har talt op i vores system, hvor mange hemmelige adresser der findes. Og der er stort set overensstemmelse med den pågældende hjemmeside. Så der er ikke sluppet et væsentligt antal af beskyttede adresser ud.

- De eneste, der er kommet ud, er dem, der har fået hemmelig adresse i den periode, der er gået, fra han tog kopien og til i dag.

- Der findes jo teknologiske muligheder for at lægge NemID oven på jeres database, så man ikke kan høste data ud? Er det noget, I overvejer nu?

- Hvis du i dag, vil have meget detaljerede oplysninger fra tingbogen, skal man være logget på med NemID.

- Og løsningen, som den ligger nu for resten af data, er en politisk løsning. Man har traditionelt har ønsket, at der er offentlig adgang til tingbogen, hvor man ikke skal dokumentere, hvem man er. Alle skal kunne se med.

- Det kan man selvfølgelig politisk ændre på. Så er problemet bare, at så er det kun danskere, der kan se med, når vi nu er med i EU og deres krav om datas fri bevægelighed.

- Der er jo en del danskere, der oplevede det som et chok, at det pludselig var så nemt at finde data om deres adresse og gæld. Hvad er løsningen fremover, når jeres data jo fortsat kan hentes ud og gøres søgbare af fremmede?

- Vi kigger på, om vi kan gøre noget. Men som det ser ud nu, er data hentes lovligt fra tinglysning.dk og lagt på en server i USA.

- Men jeg kan jo ikke søge på personer på tinglysning.dk. Det kan jeg først, når nogen tager jeres data og gør dem søgbare?

- Nej, det er rigtigt. Og hvis det var lavet i Danmark - og ikke i USA - ville det sandsynligvis ikke være lovligt. Det har vi bare meget begrænsede midler til at gøre noget ved.

- Politiet vurderer, at de her data - efter de blev søgbare - ifølge politiet udgjorde en terror risiko, fordi det blev så nemt at finde fx politikere med jeres data. Det må vel understrege over for jer, at sagen her er alvorlig?

- Jo, men jeg tror ikke, at det er realistisk, at vi laver en anden teknisk løsning med fx NemId lige nu.

- Du mener ikke, at I har mulighed for at lægge nogle andre filtre ned, så man fremover ikke bare kan høste alle data ud af tinglysning.dk?

- Jo, men det er igen et politisk spørgsmål, hvor meget man vil lukke systemet.