En stjerne falmer: Mark er ikke længere blot en pæn dreng uden slips

Inderkredsen i Facebook advarede forgæves Mark Zuckerberg om valgsvindel

'Pas på - eller du bliver lige så upopulær som chefen hos Uber.' Sådan lød en af flere advarsler til Mark Zuckberg, der her ses i 2010, hvor Facebook stadig var ung og næsten uskyldig. Foto: Tony Avelar/AP
'Pas på - eller du bliver lige så upopulær som chefen hos Uber.' Sådan lød en af flere advarsler til Mark Zuckberg, der her ses i 2010, hvor Facebook stadig var ung og næsten uskyldig. Foto: Tony Avelar/AP

Lad os begynde denne artikel med de hårde fakta: 11.000 ord og 51 kilder blandt nuværende og tidligere ansatte hos Facebook.

Det er opskriften på en kulegravende reportage i denne måneds udgave af techmagasinet Wired, der afslører, hvorfor så meget er gået så galt de seneste to år hos Facebook.

Skurkens navn kræver ifølge artiklen dog alene to ord at skrive: Mark Zuckerberg.

Forslået milliardær
På forsiden af magasinet er det da også billedet af en forslået Facebook-milliardær, der møder læserne.

Mest af alt banket af hans eget hovmod over for selskabets rolle i det måske største angreb på demokratiske valg udført via Facebook:

- Idéen om, at falske nyheder på Facebook – som der jo findes ganske få af – på nogen måde har påvirket valget, mener jeg er en rimelig vanvittig idé, lød det fra Zuckerberg to dage efter det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Reaktionen kom prompte fra både topfolk og menige medarbejdere i Facebook. De var skuffede.

Silicon Valley nægter at tage deres egne 'stoffer'

Advaret før valg
Allerede før det amerikanske præsidentvalg havde blandt andre Zuckerbergs mentor og en af firmaets første investorer, Roger McNamee, advaret Mark om, hvor Facebook var på vej hen:

’Jeg er meget ked af det på Facebooks vegne. Jeg kom ind i dette firma for mere end ti år siden og har været meget stolt af dets succes indtil for få måneder siden’, skrev han i en mail til Zuckerberg.

’I dag er jeg skuffet. Jeg er flov. Jeg skammer mig.’

Hvad Mark Zuckerberg mener om mailen, er det ikke lykkedes Wired at få ham til at sige. Men 4. januar 2018 erkendte han i et opslag på sin Facebook-profil, at ’vigtige problemer skal løses’:

’Med opblomstringen af få store techfirmaer – og regeringer, der bruger teknologi til at overvåge deres befolkninger – oplever mange mennesker, at teknologi samler og ikke deler magt.’

Filmstjerne sletter Facebook-profil i protest: Du bør gøre det samme

Pilen peger direkte mod Mark Zuckerberg, efter de mange fiaskoer hos Facebook de seneste år. Foto: Paul Sakuma/AP
Pilen peger direkte mod Mark Zuckerberg, efter de mange fiaskoer hos Facebook de seneste år. Foto: Paul Sakuma/AP

Facebook under pres: Drop jeres nye app til børn

Mere end en platform
Han holdt sig dog fra den erkendelse, som mange mener, at Facebook må tage: at firmaet er mere end en platform. Det er også et medie, der skal tage et større ansvar for sit indhold. Det skal tage sig af sine læsere og interessere sig for sandheden, mener kritikerne.

Som artiklen i Wired konstaterer, kan Facebook nemlig ikke gøre verden mere åben og kommunikerende, hvis det smadrer den.

Her er Facebooks nye våben mod falske nyheder: Postkort

Mere paranoid
Og noget har Mark Zuckerberg angivelig lært:

- Hele dette år har massivt ændret hans personlige optimisme om teknologi.

- Han er blevet mere paranoid over, hvordan Facebook kan misbruges, siger en unavngiven chef til Wired.

Det er chefredaktøren for Wired, Nicholas Thompson, og medredaktør Fred Vogelstein, der har researchet og skrevet det store tema om Facebooks nedtur.