Er du også blevet narret: Solgte gratis Windows 10-opdatering for 550 kroner

Indisk computerfirma anklages for at narre kunder til at købe unødvendig software - også danskere kan være ramt

Sådan præsenterer iYogi sig selv over for kommende kunder - men firmaet lever af at skræmme og snyde deres kunder, mener en amerikansk anklagemyndighed nu.
Sådan præsenterer iYogi sig selv over for kommende kunder - men firmaet lever af at skræmme og snyde deres kunder, mener en amerikansk anklagemyndighed nu.

TIP OS: Kender du mere til sagen eller lignende forhold? Send os en mail eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Et af verdens største tech support firmaer trækkes nu i retten i USA.

Anklagemyndigheden i Washington mener, at firmaet - iYogi - reelt lever af at skræmme og snyde særligt ældre computerbrugere til at købe dyr software og services, de slet ikke har brug for.

Hvis du har en iPhone 5S eller nyere, kan du slippe for at taste koder ind, når du skal have adgang til e-Boks. Det kræver blot, at du opdaterer til den nyeste udgave af app'en. (Foto: e-Boks) Mobil Mobile fingeraftryk: Nu bliver e-Boks nemmere at bruge

Firmaet har formelt adresse i New York, men udfører sin 'service' med tusindvis af ansatte på telefoncentre i Indien.

Udover iYogi som firma er dets chef og medstifter, Vishal Dhar, også tiltalt i sagen, oplyser anklagemyndigheden.

Kræver millioner i bøde
Ifølge anklageskriftet ønsker myndighederne en dom, hvor firmaet og dets chef idømmes en bøde på mere end 10.000 kroner for hver enkelt kunde, der er blevet bedraget.

Mobil Vrede kunder fik nok: Apple sagsøgt for datatyveri

Og yderligere mere end 600.000 kroner i bøde i hver sag, hvor iYogi har brugt spyware - spion software - på kundernes computere.

Angiveligt er flere tusinde kunder alene i Washington berørt af svindlen.

Anklager: Sådan har iYogi snydt kunderne

I reklamer på nettet påstår iYogi, at de samarbejder med store firmaer som Apple, Microsoft og HP - og når kunderne kontakter iYogi, siger sælgerne her, at de repræsenterer de store firmaer

Ved at få fjernadgang til kundernes computere vildleder firmaets sælgere med urigtige påstande om, at der er farlige filer på computeren, som skal fjernes - og at man skal købe software fra iYogi for at fjerne de farlige filer

Selv helt banale programmer, som alle computere har, bruger sælgerne fra iYogi som argument for, at der er noget farligt på computeren

Når kunden først er skræmt, forsøger iYogi at sælge dem dyre serviceplaner - og urigtigt påstår sælgerne, at man har brug for serviceplanen i flere år fremover

Selv hvis kunder har antivirus på deres computere, lyver sælgerne hos iYogi over for kunderne og sælger dem unødvendig software for 550 kroner (80 dollars)

Kunder får også at vide, at de skal opdatere deres Windows-computere til Windows 10 - ellers vil computeren gå i stykker, hvilket naturligvis er løgn.

Målet med taktikken er at lokke kunderne til at købe en opgradering til 550 kroner (80 dollars), selv om en opgradering gratis kan hentes på Microsofts hjemmeside (indtil midten af 2016, red.).

Kilde: Anklagemyndigheden i Washington

Danskere også ramt
Indiske firmaer har tidligere huseret på det danske marked, hvor brugere pludselig ringes op og får besked på, at der er noget, der 'lige skal ordnes' på deres computer.

I nogle tilfælde har dem, der kontakter kunderne, udgivet sig for at repræsentere fx Microsoft.

WhatsApp er ejet af Facebook, der - sammen med millioner af brugere i Brasilien - protesterer mod lukningen af tjenesten. (Foto: Patrick Sison/AP) Elektronik Lukkede for WhatsApp: Derfor er Facebook i krig med Brasilien

Og netop Microsoft er glad for, at de amerikanske myndigheder nu lægger sag an mod iYogi:

- Alene de seneste 18 måneder har Microsoft fået mere end 180.000 opkald fra kunder, der føler sig snydt i forbindelse tech support, siger Brad Smith fra Microsoft i en udtalelse om den aktuelle sag.

iYogi: Vi er uskyldige
Vishal Dhar - der selv er anklaget i sagen - forsvarer sit firma, som han mener er helt uskyldig i anklagerne:

- Vores service er en succes, fordi vi hjælper med reelle problemer.

Dette er et billede af en Huawei P8, der bliver produceret på den kinesiske fabrik - selve fabrikken må vi dog ikke vise billeder fra. Produktionen er nemlig hemmelig. (PR-foto) Mobil Det tager bare 300 meter at producere en telefon

- Vi anerkender, at der sker snyd med tech support i USA.

- Derfor samarbejder vi også med myndighederne i både USA og Indien. Vi vil løse dette problem på en ordentlig og effektiv måde, siger Vishal Dhar om sagen.

Teknologi Kvinde sagsøger Airbnb: Blev filmet nøgen med skjult kamera

TIP OS: Kender du mere til sagen eller lignende forhold? Send os en mail eller sms/mms til 1224 (alm. takst)