Gad vide om Metroen i København nogensinde var blevet til noget, hvis konceptet 'auralisation' havde været en mulighed for de mennesker, der bor omkring byggeriet, før boringerne, udgravningerne og opsætningen af alverdens metro-dele gik i gang?
Havde beboerne vidst, hvad de gik ind til, før første spadestik blev sat, havde protesterne forud for byggeriet nok været større.
Første dansker køber bil med smartphone
Konceptet auralisation – eller 'visualisering af lyd' – går nemlig ud på at simulere et støjniveau, som svarer til det niveau, man kan forvente fra et planlagt byggeprojekt – inden det går i gang. Det skriver Gemini.no.
Trafikstøj giver sygdom
Muligheden for at lytte til et byggeprojekt, før det går i gang – eller f.eks. til støjen fra en færdig og fuldt trafikeret vej – er udviklet af forskere ved Skandinaviens største uafhængige forskningsorganisation, Sintef ICT i Norge, idet man her blev opmærksomme på, at hjerte-kar-sygdomme forårsaget af trafikstøj (ja, der er sammenhæng mellem støj og hjerte-kar-sygdomme) hvert år er ansvarlig for næsten 150 norske dødsfald.
Instagram er ikke så firkantet længere
Indtil videre har forskerne arbejdet på auralisations-projektet i et år, og det er nu blevet til simuleringsværktøjet MAUS, som kan gengive lyd, som den vil blive hørt på forskellige afstande af støjkilden.
Planen er, at MAUS i fremtiden skal bruges, når man skal regne ud om støjforureningen fra f.eks. en kommende vej bliver for stor, altså om det sætter beboere i området i fare.
Android: Ny billig topmodel fra Huawei
Systemet bruger samme principper, som man bruger, når man beregner akustikken i f.eks. en koncerthal – altså de principper man arbejder efter, når man undersøger, hvordan lyd sendes fra musikere og højtalere og herfra rammer vægge og medlyttende.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.