Facebook blev advaret mod potentielt datalæk i 2014

I 2014 meddelte en Facebook-ingeniør, at russiske ip-adresser havde mulighed for at trække data ud om det sociale medies brugere via en såkaldt API til appen Pinterest. Interne undersøgelser viste senere, at russerne ikke havde adgang til folks oplysninger

Tilbage i april var Zuckerberg i den varme stol foran amerikanske toppolitikere, for at komme med en forklaring på skandalen. Dengang udlagde Ekstra Bladet sagen. Se det her. Videoreportage: Ekstra Bladet TV/Producer: Martin Lorentsen

Det britiske parlamentets politikere har længe forsøgt at få adgang til dokumenter fra Facebook, som er stemplet hemmelige i USA. Men takket være en taktisk snigmanøvre er det nu lykkedes for parlamentets politikere at få indblik i dokumenterne.

Og nu afslører dokumenterne, at folkene bag Facebook allerede tilbage i 2014 blev advaret om, at russiske IP-adresser trak tre milliarder data ud om dagen om det sociale mediers brugere.

Det skriver Business Insider Nordic.

Det var en ingeniør fra Facebook, der kom med advarslen for fire år siden. Han gjorde folkene bag det sociale netværk opmærksomme på, at russiske IP-adresser brugte data fra appen Pinterest til at trække tre milliarder data ud om Facebooks brugere om dagen.

En API er en softwaregrænseflade, som tillader et stykke software at interagere med et andet stykke software. Altså at man tillader Pinterest-appen at udveksle data med Facebook, og den anden vej rundt.

Det var igennem denne API, at russiske IP-adresser efter sigende skulle have trukket de store mængder data ud. Facebook valgte at undersøge sagen, da ingeniøren gjorde selskabet opmærksomme på det potentielle datalæk.

Facebook fortæller til Ekstra Bladet, at de interne undersøgelser om det potentielle datalæk efterfølgende viste, at API'en ikke delte oplysninger til russiske IP-adresser. De mange kald som var på API'en til Facebook kom fra Pinterest-appen, som havde lovlig adgang, og ikke fra russiske IP-adresser.

Nægter at møde op
Det britiske parlament har længe forsøgt at få Facebooks direktør, Mark Zuckerberg, til at afgive forklaring til parlamentet i forbindelse med Cambridge Analytica-sagen fra tidligere i år.

Mark Zuckerberg har nægtet at rejse til London for at afgive forklaring og har i stedet sendt sin vicepræsident for politiske løsninger, Richard Allan i sit sted.

Derfor var det også Richard Allan, der i dag måtte svare på spørgsmålene i parlamentet fra den engelske politiker Damian Collins.

- Blev det rapporteret, eller blev det bare holdt, som det ofte sker, i familien, som noget man ikke taler om, spurgte Collins repræsentanten fra Facebook om, hvad man gjorde fra selskabet side med de indrapporterede oplysninger.

Richard Allan nægtede at svare på, hvordan folkene bag det sociale netværk valgte at håndtere advarslen fra deres egen udvikler.

Damian Collins bad yderlige Richard Allan om at komme med mere information om den e-mail, som udvikleren havde sendt til ledelsen om datalækket.

Krav: EU skal kulegrave Facebook efter kæmpe datalæk

Bliver ikke offentliggjort
Det er begrænsede oplysninger, offentligheden har fået adgang til fra de hemmelige Facebook-dokumenter. Dokumenterne er stemplet som hemmelige fra retsinstansen i Californien, men de kan blive offentliggjort af de britiske parlament.

De engelske myndigheder har dog lige nu ingen planer om at afsløre dokumenterne for offentligheden. Men om det vil ske i fremtiden, vil politikerne ikke afvise, siger Damian Collins.

Opdatering 28. november: Facebooks kommentar om, at det ikke var russere, der havde trukket data ud, er nu tilføjet.

Farvel privatliv: Facebook sælger data om dig hentet hos dine venner