Familie fanget i en flydende feriefælde

Teleselskab lovede loft på regning, der alligevel fik lov til at eksplodere

Der er god grund til at slå roaming på mobiltelefonen fra, når du går om bord på en færge. Her kan få minutter nemlig koste dig en formue. Foto: Mik Eskestad
Der er god grund til at slå roaming på mobiltelefonen fra, når du går om bord på en færge. Her kan få minutter nemlig koste dig en formue. Foto: Mik Eskestad

TIP OS: Har du også problemer med din mobilregning? Fortæl din historie til tech@eb.dk

Netsurfing på to mobiltelefoner under en færgetur til Oslo koster nu en dansk familie den nette sum af 2127,27 kroner.

Familien har forgæves forsøgt at få Teleankenævnet til at støtte dem i kravet om, at deres teleselskab Plenti ikke har ret til at opkræve så stor en regning.

Europæiske mobilkunder har ellers siden 2010 haft krav på et mobilt dataloft på 450 kroner, når de rejser rundt i Europa. Det betyder, at regningen aldrig kan blive højere end det beløb, fordi teleselskabet skal spærre for dataforbindelsen, når loftet rammes.

Betingelser slog loft
Sådan et loft havde Plenti – der i dag er en del af Telmore – også. Men selskabet tog samtidig et forbehold i sine betingelser for, at regningen godt kunne blive større.

’Forbrug ud over dit abonnement registreres løbende inden for 24 timer, efter forbruget har fundet sted. Ved brug af fx mobil i udlandet, kan der dog forekomme forsinkelser på helt op til 30 dage’, lød det i betingelserne.

’Vi er ikke ansvarlige i tilfælde af forsinket eller manglende information om forbrugets størrelse, og du skal derfor være opmærksom på, at forbruget i disse tilfælde kan overskride din forbrugsgrænse, og du hæfter til enhver tid for dette forbrug.’

Det er netop disse betingelser, der betyder, at Plenti fik medhold i sagen. Også selvom EU-reglerne altså klart siger, at man under rejser inden for EU aldrig kan få en regning på mere end 450 kroner for sit dataforbrug, uden at man selv har sagt ja til det ved at hæve prisloftet.

Derfor bliver det så dyrt

Selv om Plenti i sit forsvar over for Teleankenævnet intet nævner om de særlige EU-regler, så er det netop dem, der gør forskellen på, om du har krav på et loft på 450 kroner eller ej.

Og for eksempel en færge er - selv om den sejler i dansk farvand - ikke EU, men uden for EU. Derfor skal man være meget forsigtig med at slå roaming til her, medmindre ens teleselskab har indført et loft på 450 kroner, som hvis du var i EU.

Flere teleselskaber har i stedet valgt en løsning, hvor der automatisk er spærret for mobilbrug på færgerne. Vælger du selv at åbne op, er det dog for egen risiko, da der ikke vil være noget loft længere på de 450 kroner.

Vær også opmærksom på at hvis du rejser uden for EU - og dit mobilabonnement ikke har en særlig udlandspakke - så risikerer du ligeledes, at regningen går amok. Altså medmindre dit teleselskab har besluttet, at dataloftet på 450 kroner dækker hele verden.

YouSee til kamp om udlandskunder: Så meget kan du surfe i USA

Kan ikke ske igen
Det særlige ved sagen er samtidig, at når man tager med en færge eller bruger dataforbindelsen på et fly, er man juridisk ikke længere i EU.

Det er bare ikke det argument, som Plenti bruger i sin afvisning af familien.

Hos TDC, der ejer Telmore, forklarer man i dag, at sagen ikke kan gentage sig, fordi betingelserne hos de TDC-ejede selskaber ikke indeholder samme undtagelse som hos Plenti.

- Som udgangspunkt er 450 kroner den maksimale regning, vores kunder kan få, når forbrugsloftet er aktiveret. Når man når dette forbrugsloft, vil man modtage en sms om spærringen, forklarer Mai-Britt Noe, der er presseansvarlig hos TDC, til Ekstra Bladet.

- Og for at gøre det så simpelt som muligt for kunderne har vi det samme forbrugsloft i hele verden.

Også hos Telia, 3 og Telenor har man lignende regler. Flere selskaber som 3 og CBB har også automatisk spærring for at bruge den særlige mobilforbindelse, der findes på færgerne.

TIP OS: Har du også problemer med din mobilregning? Fortæl din historie til tech@eb.dk

Henriette fanget i mobil feriefælde: Troede det var gratis

450 om måneden

Loftet på 450 kroner gælder pr. abonnement og dækker alene en måneds forbrug.

Man kan altså godt bruge to mobiltelefoner, som familien her gjorde, og så få en samlet regning på 900 kroner. Bruger man mobilen måneden efter, nulstilles loftet.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.