Glem bare mobiltelefonen: Brug din stemme til at gå på nettet

Stemmestyring får sit gennembrud i år, hvis du kan tale engelsk

Mobiltelefonen får en mere tilbagetrukket rolle i takt med at stemmetjenester som denne Google Gome-enhed får større betydning. Alene i USA ejer hver 6. husstand i dag en stemmestyret enhed. Foto: Eric Risberg/AP
Mobiltelefonen får en mere tilbagetrukket rolle i takt med at stemmetjenester som denne Google Gome-enhed får større betydning. Alene i USA ejer hver 6. husstand i dag en stemmestyret enhed. Foto: Eric Risberg/AP

’Hey Google – turn on the lights.’

Naboen må tro, at vi er blevet vanvittige, når der råbes engelske kommandoer i vores lejlighed. Og Googles kvindelige robotstemme svarer tilbage på samme sprog og tænder for lyset, fortæller, hvordan vejret bliver i morgen, eller på kommando spiller musiklisten med jazz fra Spotify.

Men det hele har naturligvis en forklaring: Stemmestyring er i gang med at få sit gennembrud. Også på undertegnedes matrikel.

Skræmmende forudsigelse: Black Mirror bliver til virkelighed

Samler data om dig
Under CES-messen i sidste uge i Las Vegas eksploderede antallet af gadgets med indbyggede stemmetjenester.

Ikke nok med at du kan give enhederne kommandoer. De bygges også sammen i et netværk, hvor der samles massive mængder af data, som ifølge producenterne skal gavne brugerne.

Idéen er, at du, helt uafhængig af hvor du er, hele tiden kan styre de smarte enheder i hjemmet, få informationer og give nye ordrer. Men firmaerne får også meget større viden om dig og kan sælge dine data.

Salget af fladskærme falder voldsomt i Danmark

Spørgsmålet er dog, om du i praksis får større glæde ud af stemmestyring?

Vores forsøg med Google Home foregår på engelsk, da dansk fortsat ikke er understøttet. Det trækker selvfølgelig ned, men de fleste funktioner, som man får i USA, har du også adgang til i Danmark.

Som jeg indledte artiklen med, kan man for eksempel koble sine Philips Hue-smartpærer til systemet og stemmestyre dem. Men man kunne også bare trykke på knappen, der styrer lyset.

Jeg er i hvert fald ikke overbevist om, at mit liv bliver voldsomt smartere af, at jeg kan kommandere lyset med stemmen. Og som New York Times konstaterer i en aktuel artikel om stemmestyring: prøver stadig at finde ud af, hvad det kan bruges til.

Stemmeenheder som Amazon Echo Spot kan også have display og i nogle tilfælde et indbygget kamera. Foto: Elaine Thompson/AP
Stemmeenheder som Amazon Echo Spot kan også have display og i nogle tilfælde et indbygget kamera. Foto: Elaine Thompson/AP
 

Las Vegas kalder: Nu bliver dit fjernsyn endnu skarpere

Læser nyheder op
Mere brugbare virker funktionerne, hvor vejret tjekkes, eller de seneste nyheder læses op. Det er praktisk og anvendeligt, men giver også Google endnu større magt over, hvor jeg får mine informationer fra.

Google Home kan hverken læse Ekstra Bladet, DR eller andre tjenester op, som Google ikke har givet adgang til. Du slipper heller ikke for at være logget ind i Googles systemer. Uden en Google-konto kan du ikke bruge stemmetjenesten.

Der er dog ingen tvivl om, at Google allerede nu ser ud til at blive den store vinder af fremtidens internet. Sammen med Amazons Alexa dominerer firmaet udbredelsen af stemmetjenester i USA, hvor hver husstand i dag har en enhed. Og salget vokser hele tiden kraftigt.

Derimod har tjenester som Microsofts Cortana, Apples Siri og Samsungs Bixby det svært, fordi deres udbredelsen er mindre end de stores. Som på alle andre områder af internettet, tager vinderen det hele – der er ikke plads til tabere.

Her sælges systemet

Officielt er Googles og Amazons smarte højttalere ikke til salg i Danmark.

Men du kan på nettet og i nogle tilfælde også i fysiske butikker som Power alligevel købe parallelimporterede enheder. Vær opmærksom på, at de ofte har strømstik fra USA eller Storbritannien.

Philips Hue får kæmpe opdatering: Skaber lys af dine film og musik

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?