Gymnasiernes spionprogram kulegraves

Datatilsynet har af egen drift sat en undersøgelse af Den Digitale Prøvevagt i gang

Eleverne dumper, hvis de ikke installerer det omstridte spionprogram kaldet Den Digitale Prøvevagt. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Eleverne dumper, hvis de ikke installerer det omstridte spionprogram kaldet Den Digitale Prøvevagt. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Kritikken mod et spionprogram, der skal overvåge gymnasieeleverne under sommerens skriftlige eksaminer, vokser.

Eleverne føler sig stærkt utrygge ved, at de skal installere programmet kaldet Den Digitale Prøvevagt for overhovedet at kunne gå til eksamen.

Undervejs gemmer programmet skærmdumps fra elevernes computere, og registrerer hvilke programmer der bruges, og hvilke hjemmesider eleven besøger.

Hård kritik af digital prøvevagt: Her er sandheden om spionprogram

Kulegraver systemet
Sagen har nu fået så meget opmærksomhed, at Datatilsynet af egen drift vil kulegrave programmet, oplyser tilsynet onsdag til Ekstra Bladet.

Det betyder, at Undervisningsministeriet skal svare på en række af spørgsmål, så Datatilsynet kan finde ud af, om Den Digitale Prøvevagt beskytter elevernes data godt nok. Og om programmet overhovedet er lovligt.

Undervisningsminister om spionprogram: Kører efter planen

Her er ministeriets svar på kritikken

Påstand: Der gemmes data fra computerne, selvom prøven ikke er i gang!

Svar: Nej, men det er rigtigt, at der i den første udgave af programmet var en fejl, som gjorde, at et enkelt skærmdump blev gemt lokalt på computeren. Fejlen er nu rettet.

Påstand: Programmet optager alt, hvad eleverne tester ind på deres computer!

Svar: Nej, men det er rigtigt, at der er indbygget en mulighed for at keylogge - altså registrere hvordan tasterne på computeren bliver brugt. Funktionen er slået fra, men hvis den senere bruges, vil det ikke være de enkelte tegn, der gemmes, men alene antallet af gange, at tasterne bruges, som registreres.

Påstand: Data deles med amerikanske Amazon og ligger på servere hos dem i USA!

Svar: Nej, data deles ikke med Amazon i USA, men ministeriet har købt adgang til en række servere, som Amazon driver i Irland. Amazon har skrevet under på, at data ikke må opbevares uden for EU. Og data er krypteret og sikret mod, at andre end nogle få godkendte personer i Danmark kan læse dem.

Påstand: Den Digitale Prøvevagt kan se alle mine private data!

Svar: Både ja og nej. Da der alene gemmes et skærmdump hvert 30. sekund og opsamles data om de hjemmesider, man besøger, og hvilke programmer man har åbnet, er det alene, hvis eleven selv foretager sig noget privat under eksamen, at det kan blive gemt. Programmet søger dog aldrig i eller gemmer lokale billeder, filer og andre data, som ligger på computeren.

Undervisningsministeriet understreger i øvrigt, at eleverne har ret til at se, hvilke data der er gemt om dem. Data slettes efter fire måneder eller indtil en eventuelt sag om eksamenssnyd er endeligt afgjort. Der kan findes flere informationer om programmet her.

Elever imod overvågning
Allerede i morgen er det planen, at programmet tages i brug under en landsdækkende eksamen.

Officielt er der tale om en test, hvor det er op til det lokale gymnasium, om eleverne frivilligt kan vælge at lade sig overvåge.

Nogle gymnasier har allerede meldt ud, at man dumper eksamen, hvis man ikke bruger Den Digitale Prøvevagt.

- Vi er helt principielt imod, at den her overvågning sker, siger Malte Sauerland-Paulsen, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), til Ekstra Bladet.

- Og selv hvis Undervisningsministeriet mener, at programmet er sikkert at bruge, mener vi, at det er forkert at overvåge alle for at finde nogle få, som snyder, mener han.

DGS foreslår derfor, at programmet afskaffes, og man i stedet bruger nogle flere menneskelige prøvevagter til at overvåge eksamen.

- Vi er fortsat også i tvivl om, hvem der faktisk har besluttet det her.

- Der mangler klart en politisk debat om, hvor rimeligt det er at masseovervåge danske gymnasieelever, som det her sker, lyder vurderingen fra Malte Sauerland-Paulsen.

Sådan fungerer Den Digitale Prøvevagt

Den Digitale Prøvevagt er et program, som gymnasieeleverne skal installere på deres computer under eksaminer.

Det er muligt for eleverne at slette programmet efter hver eksamen og installere det igen, når man påny skal op til eksamen.

Under prøven tager Den Digitale Prøvevagt screenshots af elevens computer, registrerer hvilke hjemmesider eleven tilgår og hvilke programmer der kører på computeren.

Selvom programmet er installeret på computeren inden eksamen, så går registreringen først i gang, når eksamen begynder. Og slutter når eleven afleverer sin opgave - alternativt senest 15 minutter efter, at eksamen er slut, hvis der intet er afleveret.

Data gemmes på en sikret server i fire måneder, før det slettes. Kun betroet personale kan, hvis der opstår en mistanke om snyd, tilgå filerne. Der kan også tages stikprøver fra elever, hvis de har opnået overraskende gode resultater.

Hvis der opstår en sag inden for de fire måneder, kan data blive gemt, indtil sagen er afsluttet.

Kilde: Undervisningsministeriet