Hård kritik af Jens Rohde: Han gør din mobilregning dyrere

Jens Rohde stod fadder til EU-regler om roaming - nu stiger prisen, og servicen falder

Jens Rohde lader sig ikke rokke. Uden de nye regler ville danske forbrugere fortsat betale en vild overpris for at bruge deres mobil i udlandet, mener han. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto
Jens Rohde lader sig ikke rokke. Uden de nye regler ville danske forbrugere fortsat betale en vild overpris for at bruge deres mobil i udlandet, mener han. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

De kommende uger vil tusindvis af danskere få en kedelig besked fra deres teleselskab. Prisen på mobilabonnementet stiger, eller servicen falder. I nogle tilfælde begge dele.

Forklaringen er ifølge telebranchen de nye regler for roaming, som den radikale Jens Rohde i flere år har været bannerfører for at få indført. Reglerne træder i kraft 15. juni.

De giver kunderne ret til at bruge deres mobilabonnement til samme pris overalt i EU. Men teleselskaberne vil ikke lege med og hæver nu priserne for at få penge i kassen.

- Politikerne løb ind ad en åben dør med deres regler, fordi priserne allerede var faldet markant over en længere periode. Der var også produkter på markedet, som var rigtig attraktive for kunderne, siger Jakob Willer, der er direktør i brancheorganisationen Teleindustrien.

Gratis koster også penge
- Men den store fejl begik man ved at sige, at nu skal roaming være gratis. For det er ikke gratis for teleselskaberne at tilbyde roaming.

Ifølge Jakob Willer er problemet de takster, som teleselskaberne fortsat skal betale hinanden. I år er prisen 57 kroner pr. gigabyte data, danske mobilkunderne bruger i et fremmed netværk. Alene i år ventes den regning at koste teleselskaberne op mod 300 millioner kroner.

- Det svarer til, at vi alle går ned til bageren og henter gratis wienerbrød. Men han skal betale for æg, mel og sukker.

- Konsekvensen er, at enten holder bagerne op med at producere wienerbrød eller sætter prisen op på franskbrødet. Sådan er det også i teleselskaberne. Det er jo en umulig situation.

EU fjerner sidste barriere for billig mobildata i udlandet

God idé men ringe aftale
Jens Rohdes politiske modstander i Europa-Parlamentet, Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti, er enig i kritikken.

- Jeg er dybt skuffet over, at det her ender med, at den almindelig borger derhjemme får regningen for, at andre rejser rundt i Europa og bruger deres mobiltelefon. For det er jo konsekvensen af aftalen, siger Dohrmann til Ekstra Bladet.

Han er enig i målsætningen bag aftalen, men resultatet er blevet dårligere, end han havde håbet.

- Den konkurrence, der de seneste år er skabt på markedet, viser jo også, at der sagtens kan laves fordelagtige mobilaftaler, uden at EU skal lave regler for det, mener han.

Sådan vinder du priskrigen

Du kan lørdag læse et stort tema i Ekstra Bladet og EKSTRA om, hvordan du vinder priskrigen.

For selv om teleselskaberne nu i stor stil ventes at forringe servicen eller hæve priserne på grund af de nye regler for roaming, kan du gøre meget selv.

Læs hele temaet her.

- Det er urimeligt, at du ikke kan bruge mobilen i udlandet uden at blive flået, mener den radikale Jens Rohde. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto
- Det er urimeligt, at du ikke kan bruge mobilen i udlandet uden at blive flået, mener den radikale Jens Rohde. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Rohde: - Vi har slagtet en guldkalv

Et skuldertræk og et lettere grin. Det er reaktionen hos Jens Rohde over telebranchens kritik af de nye regler.

- De bruger roamingaftalen som en dårlig undskyldning for at gå ind og hæve deres priser, siger Jens Rohde til Ekstra Bladet.

- Det er jo en ren tilståelsessag, fordi det viser bare, at teleselskaberne i lang tid har kørt et system, hvor man opfatter kunder, der rejser, som en guldkalv. Og som kan malkes efter forgodtbefindende. Nu har kunderne heldigvis muligheden for at reagere og skifte selskab.

Vilde overpriser
Den radikale politiker har siden 2013 målrettet arbejdet for at få fjernet roamingafgifterne. Målet har ifølge ham været at få slagtet guldkalven og begrænset teleselskabernes grådige overpriser, når danskere rejser til andre lande:

- Da jeg tog det her initiativ i 2013, kostede det i gennemsnit danske forbrugere 698 procent over kostprisen at gå på nettet med sin mobil, når de var på ferie.

- Men for mig kan det ikke nytte noget, at vi i en verden med fri bevægelighed begrænser danskerne, fordi mobiltelefonen og netadgang er så integreret en del af vores liv i dag.

- Det er urimeligt, at du ikke kan gøre det uden at blive flået.

Det bliver billigere
Jens Rohde har samtidig en klar opfordring til telebranchen: lev med reglerne.

- Vi har hørt på deres klagesang i mange år. Nu får de det hele på en gang og ved, hvad de har at rette sig efter.

- De krusninger, der er nu, kommer konkurrencen helt af sig selv til at glatte ud. Engrospriserne mellem teleselskaberne falder snart markant. Og da vi har en meget stærk konkurrence på telemarkedet i Danmark, er jeg sikker på, at over tid vil kunderne ikke opleve prisstigninger, men prisfald.

Højere mobilpriser på vej: Sådan vinder du priskrigen

Lille teleselskab: Regler kvæler udviklingen

Det er ikke alene beskeden om stigende priser og en dårligere service, der snart rammer danske mobilkunder.

Konsekvensen af de nye regler kan også blive, at landets mindre teleselskaber, der i dag er med til at presse de store til bedre priser, rammes dobbelt hårdt:

- Der er sket noget lovsjusk, hvor man ikke har tænkt tingene igennem. EU har ikke lavet en vurdering af, hvad det her betyder på de forskellige markeder.

- Det er ellers noget, man gør i alle mulige andre sammenhænge, siger Peter Mægbæk, der er direktør i teleselskabet Plenti.

De små masses
Firmaet blev stiftet sidste år og har siden udfordret de store teleselskaber med billig telefoni og masser af data. Men den udvikling kan blive bremset af EU's krav.

- Man driver innovationen ud af markedet ved at presse alle de mindre spillere som os. Vi har jo ikke den samme styrke som TDC, Telia eller 3 til at forhandle en lav pris hjem med telegiganter i Spanien, Italien og andre lande i EU.

- Som operatør på andres netværk er man stedet bundet til at betale den højeste engrospris til ejeren af det netværk, som vores kunder får telefoni i, nemlig 3.

- På den måde opnår EU det modsatte af, hvad Jens Rohde siger, at man vil. I stedet masses de små spillere, og konkurrencen bliver dårligere, hvilket i sidste ende skader forbrugerne og innovationen i markedet.

Kæmpe selvmål
Som hos de fleste andre teleselskaber arbejder Plenti lige nu på højtryk på at beregne, hvordan abonnementerne skal skrues sammen:

- Der kommer sikkert nogle nye abonnementer, som alene kan bruges i Danmark. Og så kan abonnementer med fri tale og fri data bliver en smule dyrere.

Modsat Jens Rohde tror Peter Mægbæk dog ikke på, at konkurrencen snart får priserne til at falde igen. Skaden er sket.

- Markedet bliver derimod mere uigennemskueligt.

- Det vil være mere forvirrende at være kunde, ligesom der er en reel risiko for, at de mindre selskaber får meget svært ved at konkurrere.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.